Sunday, November 28, 2010
Siakap Sweet Sour Wif Baby Kailan Oyster Sauce
Sayurnya bb kailan masak sos tiram... yg ni tah dh berapa puluh kali buat tah aku pon dh naik lupa.... haha... so layan je la semua menu tuk arini... nk layan mata sat barang 20-30 minit.... heheh ...
Saturday, November 27, 2010
Peanuts Masala
Ingredients:
Peanuts- 2 cups
Garlic- 5
Curry leaves-3spring
Chilly powder- 1-1/2tsp
Salt- 3/4 tsp
Oil- 1/2 cup
Method:
1. Heat oil in a pan.
2. When its hot, add in the peanuts crushed garlic and curry leaves and fry in low frame until the peanuts turn golden brown. It will take approximately 6-8 minutes in medium flame.
3. Use kitchen towel to remove excess oil.
4. Sprinkle chilly powder and salt to taste and mix well.
5. Fry the next batch and repeat the same process.
6. Store in air tight containers after it cools down fully.
Thursday, November 25, 2010
Roti Jala Jekkk...
So, mlm ni aku layan roti jala ni ngn kari daging ngn neskepe panasss jekk... cukup la tu... hehehe... aku x cukup rajin nk mengirai arini main hentam kromok je... belasah aje lah labiii... x de nk gulung2 bagai, camni jelah paras rupa hasil jala aku ni... ekekeke... pengakhirnya masok mulut ngap!... yg penting sodap n konyang!...
Award from L.O.V.E with L.O.V.E
Tuesday, November 23, 2010
Daging Black Papper
Daging Black Pepper
Bahan2nya:-
500gm daging batang pinang
1 sb serbuk lada hitam yg ditumbuk kasar - lebihkan jika ingin lebih pedas
1 biji lada benggala hijau
1 biji lada merah
3 sb kicap manis
2 sb sos tiram
2 sudu besar black papper sos ( ni aku tambah )
1 cawan air
1 sb tepung jagung yg dibancuh dgn 2 sb air
1/2 sudu garam halus dan 1/2 sb gula
minyak utk menggoreng
Cara2nya:-
1. Potong daging nipis2 dengan cara melawan urat supaya daging tidak liat. Bersihkan dan toskan selama 1 jam atau lebih supaya daging tidak mengeluarkan air yg banyak ketika menggoreng.
2. Potong panjang kedua2 lada. Sebelum itu hendaklah dibuang dulu butir2 lada
3. Panaskan minyak. Sebolehnya digunakan minyak yg banyak dan menggunakan api yg kuat spt yg ditunjukajar oleh chef asal supaya daging itu tak perlu digoreng dgn lama. Goreng daging lebih kurang 3 - 4 minit sambil dikacau supaya rata masaknya dan angkat.
Monday, November 22, 2010
Kuih Tiram II
Bahan2nya-:
500gm tepung
1 biji telur
2 sudu margerin
sedikit garam
160ml air
**6 sudu tepung jagung**
**6 sudu minyak**
Cara-caranya:-
1. Satukan bahan bertanda ** sehingga menjadi smooth paste, ketepikan sementara.
2. Satukan semua bahan lain, sehingga menjadi doh yang licin dan senang diuli. (kalau lembik tambah tepung sikit..& kalau keras, tambah air)
3. Uli doh supaya jadi nipis. Off coz akan dapat size yang lebar. Kalau nak senang, bahagikan doh kepada beberapa 4 bulatan kecil baru dicanai. **note: kalau buat canai besar, kita akan dapat kuih yang besar & cepat habis kerja :D
4. Sapukan doh yang dah dicanai tadi dengan paste tepung jagung..sapu rata.
5. Gulung kemas, kemudian potong kecil lebih kurang sebesar ibu jari. Amik ketul kecil tadi & canai leper.
6. Goreng hingga kekuningan & sira dengan gula halus. Simpan dalam bekas kedap udara.
Bakso
Bahan-bahan
Bebola daging
•400 gm daging lembu kisar
•2 biji bawang merah diracik halus
•2 ulas bawang putih diracik halus
•sedikit lada sulah
•1 sk tepung ubi / jagung
•2 sb telur (1/2 biji)
•sedikit garam
Kuah
•2 biji bawang merah dihiris
•*2 ulas bawang putih
•*1/2 inci halia
•*1 sk lada putih biji.
•1 batang serai diketuk
•1 sb pati daging / ayam
•sedikit serbuk lada sulah
•Garam n perasa
Cara -cara
1.Utk bebola, gaul semua bahan utk bebola. bentukkan bulat (ikut suka nak besar camana)
2.Siap buat bebola ketepikan dulu.
3.Utk Kuah, tumbuk bahan bertanda *. Kemudian panaskan minyak dan tumis bawang merah hingga garing. Masukkan bahan yg telah ditumbuk tadi dan serai. Biar garing n naik bau, masukkan air. Masukkan pati daging, serbuk lada sulah, sedikit garam n perasa.
4.Bila mendidih masukkan bebola yg telah siap dibentuk tadi. Bila bebola timbul maknanya bebola dah masak dan sedia tuk dihidang...
5.Boleh gunakan mee kuning atau bee hoon.
6.Biasanya bakso dihidangkan dgn taugeh dan hirisan kobis halus..
7.Bakso sedap dimakan dgn lada n bawang putih yg ditumbuk... berasingan dgn kicap... Kicap yg diguna ialah kicap ABC. kat indonesia mcm tulah.....
Sunday, November 21, 2010
Nasi Serai
NASI SERAI
2 cawan beras basmati- basuh & rendam dlm 15 min kemudian toskan
1 helai daun pandan-simpul
2 cawan air
Bahan tumis:
1-1/2 sudu mkn butter
1 biji bawang besar-hiris
2 ulas bawang putih -hiris
1/2 in halia-hiris
2 sudu teh remph kurma
3 btg serai-ketuk
Setiap satu kulit kayu manis, buah pelaga, bunga lawang & pelaga
Garam secukupnya
Bawang goreng utk hiasan
Cara2nya:-
1. Panaskan butter, tumis bawang2 dan halia hingga naik bau, kemudian masuk rempah kurma, serai, daun pandan & empat sekawan kacau rata.
2. Kemudian masukkan beras dan air masak seperti biasa. Bila nasi dah masak peroikan dan tabur bawang goreng. Siap.
Daging Kandar vs Ayam Masak Merah Madu
Bahan2nya:-
1/2 kg daging (potong, rebus, simpan air rebusan)
6 ulas bwg putih/1 inci halia (blend)
2 sudu besar kicap pekat (maggi)
2 sudu besar sos tomato*
2 sudu besar sos cili*
2 paket serbuk kari daging babas (1 1/2pn boleh)*
* gaulkan bersama
1 labu bawang besar mayang,
1 ulas bawang putih mayang,
kulit kayu manis, bunga lawang
daun kari
Cara2nya:-
1. tumiskan bawang besar, k.kayu manis, dan bunga lawang. daun kari
2. masukkan bwg putih dan halia..
3. masukkan campuran rempah
4. masukkan daging dan airnya.
5. masukkan garam, perasa masak hingga pekat..
sesuai makan ngan nasi atau roti.
Dan ayam masak merah madu yg mmg acapkali buat resipi by lela @ lelayong.... thanks again lela... mmg meletop bestttttttt.... ok2 semua, layan jer lah tuk arini... selamat menjamu selera... hahaha...
Bahan-Bahan:-
Ayam 500gm (perap dgn garam & kunyit)
-Rempah tumis ( ni aku tambah)-3 sudu besar cili kisar-6 ulas bawang merah
- dikisar-2 ulas bawang putih
- dikisar-2 sudu besar sos cili-3 sudu besar madu
-1 sudu kecil serbuk lada hitam-2 biji lada besar - potong serong
-Air
Cara-caranya:
1. Ayam digoreng dulu, kemudian alihkan.
2. Tumiskan rempah tumis, bawang merah, bawang putih dan cili kisar, tumis hingga garing.
3. Kemudian masukkan sos cili dan madu.
4. Masukkan sedikit air, tunggu hingga mendidih.
5. Masukkan ayam yg telah digoreng tadi bersama-sama lada besar dan lada hitam.
6. Sedia untuk dihidang dan hias bersama daun bawang dan daun sup.
Kuih Bakar Labu
BAHAN-BAHANNYA :-)
5 biji telur
500 ml santan (atau 200 ml santan kotak + 300 ml air)
200 g tepung gandum180 g gula halus (nak manis boleh tambah sikit lagi)
1/2 camca teh garam
1 camca teh esen vanilla
450 g labu manis, kukus hingga lembut dan lecek hingga halus
CARA MEMBUATNYA :-)
1. Panaskan oven pada suhu 200C, lenser tin berukuran (8 x 8 x 3 ) inci dengan mentega, alas dasar tin dengan aluminium foil, lenser juga permukaan aluminium foil tadi (kalau nak kuih kelihatan tinggi, boleh guna tin (7 x7 x 3) inci. Ketepikan...
2. Satukan bahan2 diatas kecuali labu lecek, dalam satu bekas, kacau dengan whisk hingga semua bersatu. Tapis adunan tadi dan masukkan labu lecek, kacau hingga rata.
3. Tuang dalam tin yang telah disiapkan tadi. Bakar selama 40 - 45 minit atau hingga masak. Kalau nak permukaannya berkerak, tambah masa pembakaran.
4. Keluarkan dari oven setelah kuih masak. Biar sejuk sebelum dikeluarkan dari tin. Potong ikut kreativiti masing2 dan hidangkan.
nengok la... senyum sokmo kuih bakar ni... ekekekeke
Saturday, November 20, 2010
Chicken 65
CHICKEN 65
Ingredients :~
3 pcs boneless chicken breasts ~ cleaned, skinned, cut into medium size (may also use any other part of the chicken)
2 tbsp garlic-ginger paste
150ml plain yogurt
2-3 tbsp chilli powder
1/2 tsp turmeric powder
salt
1 tsp vinegar
1/2 tsp orange/red food colouring
2 sprigs curry leaves
1 pc lime ~ juice extracted
2 onions ~ cut into rings (garnishing)
cooking oil Method :~
1. In a bowl, mix chicken with garlic-ginger paste, yogurt, chilli powder, turmeric powder, salt, vinegar, color and curry leaves. Leave to marinate for about 1 hour (the longer the better).
2. Heat oil in wok, deep-fry the chicken together with the curry leaves till cooked. Dish out.
3. Squeeze some lime juice over the chicken and serve together with onion rings.
This dish goes well with any rice/bread/naan.
Masak Lemak Labu wif Ikan Sepat Masin
Monday, November 15, 2010
Sambal Ketuk vs Bubur Nasi
Bahan2nya:-
Segenggam besar ikan bilis ( dikopek dan digoreng terlebih dahulu )
20- 25 tangkai cili padi (digoreng terlebih dahulu )
1 sudu besar gula
secubit garam
pak aji ( optional )
Cara2nya:-
1. Goreng ikan bilis sehinggan garing dan ketepikan, goreng pula cili api sebentar dan angkat ( jgn sampai garing )
2. Masukkan cili api kedlm lesung batu, gula, garam dan pak aji, tumbuk sehingga lumat cili itu.
3. Basukkan pula ikan bilis dan tumbuk sehinggan hancur atau separuh hancur, ratakan dgn sudu bahan yg ditumbuk tadi. Siap.
Sunday, November 14, 2010
Yong Tau Fu
Nak dijadikan citer, turn aku pulak yg nk melantak YTF nih… dh siap bagai posing baikkk segala mcm benda lam pinggan, aku pon nk cedok la kuah YTF nih, bila bukak tudung periuk, awat ikan pari ada lam kuahYTF aku ni!... huhuhuhuhu… Teros aku…. ABANGGGGGG!!!... berlari laki aku dr depan ke dapor dgr aku menjeritttt… Hah!... apsal!!!… balance ikan n kuah tadi abang buh piuk mana????... piuk asam pedas laaaa.. jawab dia…. Tgk btol2!!... btol laaaaa piuk asam pedas la ni… Astargfirullahalazimmmmm!!.... terus dia menjerit sambil ketawa terbahak2… sori yang… sori yang , abang x sengaja…. Kaler asam pedas ngn kuah YTF lebih kurang sama… Huhuhu… nengoklah… ada ke patot dia jawab camtu sambil blah sambung tgk tv balik…. Huwaaaaa…. X pasal2 aku terus menggodak lg sekali kuah YTF tu… barulah leh snap bagai pic nih n ngap!… huhu… tu yg panas jek tu… mai sambung part II kat bawah.... heheh...
Kuah Yong Tau Fu
Bahan-bahannya:- ( 5-6 orang )
10 tangkai cili kering
gula melaka atau kurozato
bijan goreng
gula(kalau kurang manis)
1 s.k garam
3 cm belacan
300 ml air
1 sudu besar minyak
1 1/2 s.b tepung jagung dibancuh dgn 50 ml air
sedikit ajinomoto
Cara-caranya:-
1. Masukkan minyak dalam kuali. Goreng cili kering sehingga garing dengan api yang kecil.
2. setelah garing, angkat dan blend cili kering dgn sedikit air.
panaskan air bersama gula melaka. Masukkan cili yang telah dikisar tadi dan juga belacan.
3. setelah mendidih, masukkan bancuhan tepung jagung untuk memekatkan kuah.
masukkan garam, ajinomoto dan gula(jika gula melaka kurang manis).
masukkan bijan goreng dan siap untuk dihidang bersama chikuwa, kanikama dan lain-lain
Saturday, November 13, 2010
Nasi Baryani
Bahan-bahan ( 4org )
3 cwn beras basmathi
sedikit rempah tumis
*6 ulas bwg merah (blend)
*5 ulas bwg putih (blend)
*2"halia (blend)
setengah biji bwg besar (hiris)
sedikit daun pudina, daun bawang. daun sup
2-3 tbsp minyak sapi
1tsp garam
sedikit pewarna kuning
gajus dan kismis sebagai hiasan (goreng)
2tbsp rempah baryani
4 setengah cwn air
setengah cwn susu cair
Cara-cara
1. panaskan minyak sapi,kemudian tumis rempah tumis dan rempah baryani
2. masukkan bawang hiris..gorengkan sebentar.kemudian,masukkan pula 2tbsp campuran bwg merah+halia+bwg putih yg di blend tadi.(baki campuran yg di blend akan diguna utk kuah daging baryani).
3. masukkan air..tunggu sampai didih
masukkan daun bwg,daun pudina,daun sup.masukkan juga garam.kemudian..masukkan pula beras.kacaukan
4. pindahkan periuk ke dalam rice cooker.biar nasi masak
5. bila nasi dah masak, keluarkan daun-daun yg ade dlm periuk tu.kemudian tambahkan susu cair ke dalamnya.titikkan pewarna..kacaukan.
6. masukkan 2 senduk kecil rempah dari kuah daging baryani ke dalam nasi.kacau rata. (nak lebih 'kick',masukkan juga 2-3 ketul daging bersama kuah dari kuah daging tu ke dalam nasi)
7. masukkan gajus dan kismis.sedia untuk di hidangkan...
Daging Baryani
Bahan2nya:-
1 kg daging lembu @ daging kambing dibersihkan dan di potong kecil.
1 labu bawang besar dihiris
10 gm rempah tumis
* 4 tangkai lada hijau
* 6 biji bawang merah
* 5 ulas bawang putih
* 1 inci halia
3 sb rempah baryani
2 sb tomato puree
daun saderi
daun bawang
daun ketumbar
daun pudina dipotong
4 tangkai lada hijau
2 biji tomato potong kecil
3 sb besar susu cair diperah dgn 2 biji limau kasturi utk dijadikan tairu
gajus dan kismis di goreng
garam , gula, pak aji secukup rasa
2 sudu besar madu * saya tambah sendiri*
sedikit minyak sapi ghee utk menumis
Cara-caranya:-
1. Kisar bahan bertanda *. Tuang sedikit bahan kisar kedalam daging dan diperap sekejap.
2. Tumis bawang besar yg dihiris dgn rempah tumis hingga naik bau. Masukkan lebihan bahan kisar dan tumis hingga garing.
3. Bila bahan tumisan sudah garing masukkan rempah baryani, tumis lg hingga betul2 garing dan naik bau. Masukkan daging dan masak daging hingga daging empuk. Masukkan sekali tomato puree, garam, gula dan pak aji.
4. Bila daging hampir empuk masukkan tairu, tomato, lada hijau, daun-daunan yg dipotong lbh kurang 2 inci.
5. Akhir sekali bila daging sudah masak masukkan gajus dan kismis yg telah digreng. Akan bangkit minyak bila daging masak, gunakan minyak itu utk buat nasi baryani.
** tips utk gunakan daging kambing, seeloknya perap dgg dgn tepung dulu sekurangnya 1jam utk menghilangkan bau hanyir.
Psttt... hiasan bunga daun bawang tu hasil tunjuk ajar dr sifu Kak Nor ganu kite tu... hehe x berapa nk cantik pasal tuan tanah dh lapar... wakakaka... nk tgk yg lg cantik, mai skodeng Rumah Kak Nor!!... Thanks kak nor diatas tunjuk ajar... ;)
Thursday, November 11, 2010
3 Layers Tea Ice
Bahan2nya:-
Untuk 1 gelas yg kat warung2 tu... hehe
Layer pertama ( paling bawah )
1/2 gula melaka/nipah/nisan - dihancurkan kecil2
1/2 cawan air
* masak kesemua diatas hingga sederhana pekat, tapis dan sejukkan *
Layer kedua ( tengah2 )
80ml - 100 ml susu cair
Layer ketiga ( atas )
2 uncang teh
1 cawan air
* dimasak hingga betol pekat dn sehingga jadi 1/2 cawan *
Air batu secukupnya
Cara2nya:-
1. Masukkan 3-4 sudu besar air gula yg telah sejuk kedalam gelas ( bergantung kpd manis yg dikehendaki ye... dan bergantung kepada gelas juga ye, gelas besar lebihkan lah gula... ), setelah itu tuangkan susu cair secukupnya perlahan-lahan dan anda akan nampak susu cair itu akan timbul di lapisan kedua.
2. Kemudian, masukkan air batu secukupnya dan akhir sekali masukkan teh kedalam gelas sehingga menutupi ais. Dan anda akan dapat 3 lapisan seperti didalam gambar... Siap!...Kacau sebelom minom...
Tuesday, November 9, 2010
Garlic Bread With Mushroom Soup
Bahan-bahan ( 4-6 orang )
1 batang roti perancis -(aku hiris 1 inci)
125 g mentega tanpa garam - lembut
6 ulas bawang putih
3 sb daun parsley - dihiris halus ( aku guna parsley kering )
secubit garam (jika menggunakan mentega bergaram,tak perlu bubuh)
Cara-caranya :-
1. Roti perancis dibelah dua.Ketepikan.
2. Rebus bawang putih hingga lembut.Toskan.
3. Lecek bawang putih menggunakan belakang sudu dan campurkan dengan daun parsley dan mentega dan garam.Gaul hingga sebati.
4. Sapukan garlic spread pd permukaan roti yg dibelah.
4. Tangkupkan semula roti yg telah disapu dan bakar dlm oven yg telah dipanaskan dulu pd suhu i60C selama 15 min atau hingga roti garing.
5. Keluarkan roti dr oven dan segera hiris mengunakan pisau yg bergigi dan sajikan...haaa..pisau ada gigi...heee....selamat mencube...:)
Dicicah lak pulak ngan Mushroom Soup by Minami MyR... sedap beb!... kalah pizza hut punya... hiks!... akceli, mmg dh selalu buat resipi ni cuma kali ni jer baru nk tayang menayang... mmg x penah beli yg dlm tin tu, guna resipi ni jekkk!!! hehehe... thanks Minami...
Bahan2nya:-
1 keping dada ayam
1500 ml air
500 ml susu segar(susu kotak)
1 ketul kiub ayam
1 tin kecil cendawan butang(dihiris kecil2)
garam
secubit ajinomoto
1 cawan tepung gandum
Cara-caranya:-
1. potong ayam kecil2.
2. masukkan ayam dan air ke dalam periuk. rebus sehingga masak.
3. masukkan susu dan kiub ayam. masak guna api yang perlahan. masukkan mushroom.
4. masukkan bancuhan tepung dan kacau sehingga pekat. tambah perisa, garam dan ajinomoto.Siap utk dihidang. sedap dimakan dgn roti.
Monday, November 1, 2010
Lempeng Roll
Aku layankan lempeng yg x seberapa ni ngn sambal sardin, sebenarnya, aku kecur tgk kak Am Flora dok tayang lempeng dia kat aku 2 minggu lepas... hehehe... sambil tu aku memecahkan dara pan yg aku beli ngn Kak Mimi... hehehe... so jadik lah lempeng glamour ni pasal dia dok lam pan baru... hahaha... ada sesiapa ke nk resipi lempeng aku ni x????... haha... tgk je la yer aku boh sini, kalo ada yg terberkenan nk try amik la resipinya... hehe
Bahan2nya:-
2 cawan tepung
2 cawan air * sukatan cawan yg sama ngn tepung *
1 biji telur
1 sudu kecil garam
* nak mkn cam biasa pon bole gak... hehe *
Cara2nya:-
1. Masukkan semua bahan2 diatas didalam blender, blender hingga sebati adunan.
2. Panaskan kuali leper yg disapu sedikit minyak masak or non stick, ambil 1 senduk adunan tadi dn tuangkan kedalam pan tersebut. Buat bulatan senipis yg boleh, terbalikkan permukaan bahagian atas kebawah dan angkat apabila sudah masak. Siap
* jikalau hendak gulung, setelah angkat gulung seperti menggulung kuih ketayap or laksam dan potong ikut suka*