Wednesday, April 29, 2009

Kuih Bakar Pandan

Kuih bakar pandan again... bako malam semlm, siap bakar kul 11pm... x sempat nk update... wat tuk bespes... alahhhh... sedap.. mmg sedappppp... dpt2 yg corner2 n tepi2 tuh!!!... sedapnyaaa... ada sapa2 nk bahagian corner n tepi2 x??? ader lg 2 baris n 2 corner... wahahaha... resipi kak zana lg... kalo nk tgk sini...

Monday, April 27, 2009

Bitterballen Nasi

Nasi malam semalam ader balance dlm 1 1/2 senduk... sayangnyaaaa… apa nk digayakan erkkk… jln2 la dari rumah ker rumah… jumpa la menu nih… simple jer… sedap pon sedap… bnyak mana la dpt yer x takat balance 1 1/2 senduk jer... ada la 7-8 ketuiii sementara nk pi mkn malam… wat dulu tuk alas perut… licinnnn. Mekasih D… alah… resipi dari mana erkkk D dapat lupa arrr… tgk sendiri la kat umah D tuh…




BAHAN-BAHAN:
2 ulas bawang putih - dicincang
2 sudu makan tepung gandum
150 ml air
1 ketul kiub ayam (boleh kurangkan kpd ½ kiub jika tak nak rasa masin)
3/4 sudu teh garam
¼ sudu teh serbuk lada sulah
300 gm nasi putih
25 gm lobak merah - dipotong dadu dan direbus
25 gm sayur buncis (5 batang) - direbus dan dihiris halus - saya guna sayur campur je
30 gm keju parut
2 sudu makan marjerin untuk menumis
Minyak untuk menggoreng

BAHAN SALUT:
1 biji telur
75 gm tepung goreng serbaguna

CARA-CARA:
1. Tumis bawang putih sehingga naik bau. Masukkan tepung gandum. Kacau sehingga berketul²..
2. Masukkan air sedikit demi sedikit sambil dikacau hingga licin..
3. Masukkan kiub ayam dan lada sulah.. Kacau lagi..
4. Masukkan nasi, lobak merah, buncis dan keju.. Kacau sehingga bergumpal..
5. Bantukkan bulat dan celupkan di dalam telur dan gulingkan di atas tepung goreng..
6. Goreng sehingga kuning keemasan..

*TIPS*
Seelok²nya kepal nasi tu time dia panas².. cantek jerk kepalannya bersatu..

Sunday, April 26, 2009

Tepung Gomak

Tepung gomak buat minum petang td, buat tuk diri sendirik jer kerana terhengen nk makan sesangat... kuih yg menjadi peberet sejak dulu lg, kalo bulan posa ikutkan mmg hampir hari2 beli suka punya pasal... tgh dok menggodeh kuih nih, hb tegur wat per... wat tepung gomak... abg x bole mkn pasal pulut... dia diam jer... dia tau dia x bole mkn pulut... pantang!!!... dpt la 6 ketui... puasnya dpt mkn 3 ketui, ader balance ingatkan nk mkn mlm nanti, mana tau masa tgh tgk tv dia ckp... tepung kacang tuh rasa x elok la... aku ckp x lah mana ada, masa mkn ok jerkkk... nape???... pehtu dia jwb... masa mkn cam ader tergigit batu laaaa... wehhh... mkn eh.... a'ah dia jwb... dia langgar pantang dh... huhuhuhu... mana bole tahan.... dr seorang yg bole mkn, tiba2 kene band... hehehe... eleh buat ubat laaaa.... iyo lahhhh...




Bahan2nya:- ( 6 - 8 keping )
2 cawan tepung pulut
Secubit garam
Air secukupnya
Tepung kacang hijau secukupnya - utk menggolek

* Bahan untuk inti *
2 sudu besar gula merah
1 sudu besar gula pasir
1 1/2 cawan kelapa parut
1/2 sk tepung gandum
* manis ikut memasing yer*
Cara-cara:-
1. Masak gula merah dan gula putih hingga gula larut.
2. Masukkan kelapa parut dan tepung gandum dan dikacau hingga sebati. Angkat dan sejukkan terlebih dahulu.
3. Gaulkan tepung pulut dengan air dan sedikit garam sehingga menjadi adunan yang boleh dibentuk.
4. Ambil sedikit adunan dan bulatkan kemudian dileperkan dan masukkan inti dan dibulatkan dan dileperkan semula. Ulang sehingga habis.
5. Masak air mendidih dan masukkan adunan yang telah siap.
6. Masak hingga timbul barulah diangkat dan ditoskan
7. Golekkan dalam tepung kacang hijau. Siap.

Kangkong Cili Sangai

Apa ajer sayur yg dibeli belasah aje nk masak apa… kangkong arini… pk2 nk masak apa, teringatlah pes cili sangai @ nam prik-pow balance semalan ader lg… try n error la… waduhhh… bole tahan sodappppp… cop jempol utk diri sendirikkk… hehehe



Bahan2nya :-
1 ikat kangkong – dibersihkan n disiang
3 biji bawang merah – dihiris
2 ulas bawang besar – diketuk
3 tangkai lada kering – digunting serong n dibersihkan
2 sudu mkn pes cili sangai
Garam n bahan perasa jika perlu ( saya x letak pasal semua rasa dh ader dlm pes tu )
Minyak untuk menumis

Cara2nya:-

1. Panaskan kuali, tumis bawang merah, bawang putih, lada kering sehinggan naik bau dan masukkan pes cili sangai, kacau sebati.
2. Masukkan kangkong dan kacau rata dan sehingga layu. Siap!

Sup Ayam

Lunch arini masak yg simple2 jer... hujan pg nih... request hb nk mkn sup ayam... layan jer la... dh lama jugak rasanya x makan sup ayam nih... masak lebih yeee... nanti tgh hari nk hantar kasi bapak... ishhh... ingat lg dia makanan kegemaran bapak dia... jemput makan semuaaaa... hujan2 cam nih hirup sup panassss bole terangkat dibuatnyaaa...

Saturday, April 25, 2009

Ikan Dalam Taman @ Pla Lui Suan

Yahoooooo…. IKAN DALAM TAMAN @ PLA LUI SUAN menu arini ni, pas subuh terus suh dak Wahid carik siakap…. KAK NOR!!!!... sedapppppppnyaaaaaaa…. X sia2 try n error wat Pla Lui Suan nih… tpkan, pes nih ambo mmg letak lebih dlm 1 senduk lebih sket… amik ngko puas hati tul laaaa.. kalo x ader yg terkorek-korek rebut sambalnya… huahuahua… Kak Nor 10Q very much yaaaaa… pas dh rasa ikan dlm taman nih, dh mcm x lalu mkn sweet sour n 3 rasa… hehehehe… Paste kat bwh tuh cukup lg tuk wat lg sekali siakap… yabedabedu… I lebiu Kak Nor… Psstttt kak, ckp ngan along akak dia nih dh pas msk nih…. Wakakakaka… meraung Mek Siam Kalo baca statement nih… Halal kak resipi, ambo C&P jer taw… sedappppppp 5 bintang!!!


Bahan2nya:-
1 ekor ikan siakap
*Bahan2 Sos*
1/4 cawan bawang putih
1/4 cawan bawang merah
3 helai daun limau purut
2 sudu besar daun ketumbar yg dipotong
3 batang serai
3 - 5 bj cili api
3 sudu besar sos ikan
4 sudu besar air limau nipis
2 sudu besar gula pasir
2 sudu besar pes cili sangai @ Nam Prik-Pow

Hiris halus bawang merah, bawang putih, daun limau purut, serai dan cili api.
Masukkan kesemua bahan dan gaul sebati.
Curah bahan2 ni atas ikan yg dah siap digoreng td.
Boleh la dihidangkan..

Pes Cili Sangai @ Nam Prik-Pow

Haaaa… ni sos nya ya kalo masa menumis… ghau… ghau... bau nyaaaaaa…. Sedap terangkat pinggan kalo mkn ni… ambo rasa la yo, kalo wat cicah ngan jemput pon sodap n tuk sambal burger malaysia pon sodapppp!!!... hehehe… Amacam Kak Nor!!!... lulus x???... hehehe… sodap kak!!!...Halal resipi yer kak… I lebiu…


Bahan2nya:-
1 cawan udang kering ~ (1/2 cawan)
2 cawan barang putih ~ (1 labu)
2 cawan bawang merah ~ (9 biji)
1 cawan cili kering ~ ( 1 genggam)
1/4 cawan air asam jawa pekat
1/4 cawan gula melaka ~( 1kpg nisan)
1/4 cawan sos ikan
1/4 cawan minyak sayuran ~ (minyak masak biasa jer)

Cara2nya:-
Bawang merah dan bawang putih dihiris2.
Goreng bawang merah hingga kekuningan dan masukkan bawang putih dan cili kering yg dah dipotong2. Goreng sehingga bawang2 keemasan. Ketepi kan sebentar.
Tumbuk bahan2 yg digoreng td bersama udang kering.
Panaskan minyak sayuran dan tumiskan bahan2 yg dimesin td hingga wangi.
Masukkan gula melaka, sos ikan dan air asam jawa.
Masaklah dgn api sederhana hingga pes menjadi pekat.
Dah siap pes, boleh la digunakan dlm masakan di atas dan selebihnya disimpan dlm peti ais.

Kailan Sos Tiram

Salah satu menu arini… kailan sos tiram, terluir tgk Hana punya kailan cantik jer berbaris cam sojarrrr… muahahaha… selalu kalo msk kailan main cempak2 jer, x de makne nyeh nk berbaris cam sojarrr tuh… hehehe… sodapppp… sojarrr prebet tingkat bawah tuang sos gak, jeneral duk atas pon curah lg sekali, ambo punya rasa kalo curah terus cam x sekata jer tuk sojar prebet tuh… huhuhu… sodap, mmg kaw!!!... Mek Yong Hana, Halal yer resipi… C&P yoooo…




Bahan-bahan nya:-
seikat sayur kailan
4-5 sudu mkn sos tiram
3 ulas bawang putih- cincang
seinci halia - cincang
air sedikit
serbuk perisa - jika suka
bwg putih goreng/bwg goreng - utk hiasan

Cara-cara :-
> sayur kailan jgn potong dulu... panaskan air. celur kailan ngan btg2 skali.
> angkat dan toskan. potong lebih kurang 3inci. susun dlm pinggan dan ketepikan.
> panaskan minyak, tumis bhn cincang hingga naik bau@kekuningan.
> masukkan sos tiram dan juga air sedikit. kacau. masukkan perisa jika suka. tkyah ltk garam sbb sos tiram dh masin.
> didihkan. tutup api. tuang kuah atas sayur kailan tadi.
> hiaskan ngan bwg putih goreng/bwg goreng. dah siap!

Wednesday, April 22, 2009

Kuih Cara

Lagi sekali puas hati arini dpt buat kuih cara sendirik… cara x??.. hehe… 2-5 hari lepas ader nampak Mek Yong Hana buat… adoiiiii… terliurnyaaa… terhengen la nk mkn masa petang balik keje tadi… camne erkkk… Haaaaa… teringat la pemberian cenderahati dari Mek Hana aritu masa dia balik iaitu acuan Cik Takoyaki… hehehe… cuba try test la wat… kerna kuih ini la acuan tuh terus hilang daranya… muhahaha… hasilnyaaa… sekeping sekali ngappp!!!... puas hati… Resipi oleh Kak Jun yg rajin bebeno masak nih… sodap kak, 1st time wat kuih peberet nih kak, terima kasih Kak Jun… hehehe… C&P jer dr rumah Mek Hana itewwww… Psstttt.. bila la agaknya nk wat takoyaki erkkk... heheh...



Bahan-bahan ( dalam 12 biji )
• 100gm tepung
• 200ml santan sederhana pekat/susu segar
• 1 sudu besar jus pandan (jun guna esen pandan sbb daun pandan x d)
• 1 biji telur
• 1/2 sudu teh garam
• beberapa titik pewarna hijau
• gula sebagai inti


Cara-caranya:-

1. Campurkan tepung, santan, telur dan garam. Kacau rata. Kemudian masukkan jus pandan dan pewarna hijau sedikit. Jika terlalu berketul, tapis.
2. Panaskan acuan, lengser ngan minyak. Masukkan adunan tepung, biar sekejap, masukkan 1/2 sudu teh gula atas setiap satu kuih dan tutup acuan sebentar.
3. Pastikan api kecil supaya kuih tidak hangus, sbb kuih ni cepat masak, dalam 1-2 minit aje..

Tuesday, April 21, 2009

Kole Kacang

Puas hati dapat buat kole kacang sendirik… yeyeyyyy… akibat kecewa ptg semlm bila semua bhn2 dh ader tepung kacang lak tadak, balik keje singgah sat kat kedai runcit berdekatan… cari2 jumpa la tepung kacang nih… tapi yg buat darah panas jer pasal tepung dh rosak dan ada lah makluk wat pot kat dlm tuh… huhuhu… Tepung kacang ijau ada x???... dgn selamba minah tuh jwb …ada… tp dh rosak la, takut kalo wat kuih nanti hapak… Hampeh!!! Bole dia jwb camtu… Aku pon sambung… a’ah mmg dh rosak!!!... abis tu x kan nk show lg kat rak tuh… clear kan ler!!!... sabo jer laaaaa…. Aku terus blah… Pehtu mlm semlm, merayap kat umah kak CT Delima nmpk la pulak… jelesss!!!.. kempunan nyer pasal, terus darah mendidih balik ingat kes ptg semalam… hehe… Hari ni bls dendam, dh pesan ngan hb carik kat pasar… Akhirnya…. Tadaaaaaaa… jadik, 1st time wat… resipi yg sama dari Che’ iza yg tgh dok meroyan x dpt ngadap pc lg pasal lum balik rumah… muhahahha… sian diaaaaa… sabo iza, w/pon akak selalu jd mangsa sms ngko selagi ngko x balik!!!... hehe… 10Q… grade to you… mebelesss…



Bahan-bahan ( 7-8 orang )
• ** 1 cwn santan pekat
• * 1 cawan gula merah
• * 2 sb gula pasir
• * 1 cwn air
• * beberapa helai daun pandan disimpul
• 2 cwn santan
• 1 cwn tepung kacang hijau
• secubit garam



Cara-cara
1. Masak bahan ** sehingga menjadi tahi minyak. Apabila siap, ambil tahi minyak yg terhasil dan biarkan lebihan minyaknya dlm kuali.
2. Masak bahan bertanda* sehingga gula larut sejukkan dan ketepikan dulu.
3. Masukkan tepung kacang hijau, santan, garam dan air gula merah dlm satu bekas kacau hingga sebati.
4. Masukkan adunan tadi dlm kuali yg berisi lebihan minyak kelapa tadi.Selalu di kacau agar tak bergentel nanti. Masak hingga pekat, tuang adunan dlm bekas atau loyang.
5. Bila adunan sejuk bolehlah dipotong, terlebih dulu taburkan dgn tahi minyak... Siap...

Monday, April 20, 2009

Potato Widges

Arini ni x masak cuma wat Potato Widges jer… Kenyang gak belasah potato nih… huhuhu… rasa mcm dh nk terbongkang kekenyangan jer… kalo dicantum-cantum balik kentang tuh ader la nk dkt hampir 2 bijik belasah dh x ingat sesapa dh mkn nih… Resipi nampak kat rumah Kak Zana dan tuan empunya resipi Noorsha… sedap Noorsha oiii… 10Q very much…




Bahan2nya:-
2 biji kentang - potong berbaji
2 sudu teh serbuk lada hitam berperisa AJISHIO
1 sudu teh serbuk cili
1 biji putih telur - dikocok
Tepung gandum secukupnya untuk salut
Garam




Cara²nya:-
1. kentang dibersihkan dengan air suam untuk buang kotoran dikulit. setelah bersih, potong berbaji. kulit kentang tak perlu dibuang.
2. Rebus kentang bersama sedikit garam hingga empuk.
3. Setelah empuk, angkat kentang dan toskan.Tunggu hingga agak suam² sedikit.
4. Selepas itu, satukan serbuk lada hitam dan serbuk cili di dalam plastik. Masukkan kentang tadi dan goncang² sehingga kedua² serbuk tadi bersalut dengan kentang.
5. Kocok telur putih, tak perlu sampai kembang. Masukkan kentang satu demi satu ke dalam telur kemudian salutkan pula dengan tepung sepenuhnya.
6. goreng dengan api perlahan hingga keemasan.
7. Hidangkan panas² bersama sos thousand island & mayonis

Award Dari Kak Inahar n Kak Zana lg...

Award yg atas sekali datangnya dari Kak Inahar Ali dan yg ke2 datangnya dr Kak Zana... alahai kakak2 sekalian tima kasih banyak2 yerr... kalo ader bg lg... tag x mo... hutang tag pon bnyak lg, kalo pinjam along dh kene potong telinga cuping telinga n korek bijik mata.. hahahaha... 10Q kak... Sori selori baru angkut pasal lori rosak... hehe i lebiu... Dan pada pengunjung blog nih sila amik award nih bawak balik rumah masing2 yg dah dpt pon x per angkut lagi... Dari hati yg tulus ikhlas nih... amikkk!!.. amikk!!!

Sunday, April 19, 2009

Ayam Kasturi

Ni jugak menu tuk lunch Ayam Kasturi... sumber limau kasruri yer... bukan nama Aci sebelah umah dak Jiya ye hehehe... resipi angkut dr rumah Kak Liza, pasal stok limau kasturi kat kebun depan tgh berbuah… amik ngko!! Banyakkk.. sapa nk borong kira murah member2 nyer pasal… tp kene petik sendirik laaaa… hehe… amik la berapa bnyak nk amik… foc jerk.. amik laaaa.. 10Q Kak Liza… sedap rasanyaaaaa….. layan td ngan nasik hangat2… aduiiii… sodappppp…



Bahan:
300 gm isi ayam [hiris nipis tetapi agak lebar] - saya goreng dulu ayam ngan kunyit
3 biji limau kasturi [ambil air]
2 sudu besar air
minyak untuk tumis
garam
kunyit

Bahan mayang /hiris
5 biji cili merah
3 biji cili hijau
5 biji cili api
2 labu bawang besar
3 ulas bawang putih
1 inci halia

Cara:
1. Gaulkan ayam dengan kunyit dan garam.
2. Panaskan minyak dan tumiskan bahan mayang. [Kalau nak pedas boleh tambah ciliapi]
3. Bila dah layu dan wangi masukkan ayam dan sedikit air.
4. Bila ayam telah lembut masukkan jus limau kasturi dan gaulkan rata.
5. Boleh angkat dan hidangkan.

Kerabu Mangga

Menu 2 in 1 tuk bekpes n lunch arini... puas ati pepagi semua keje dh siap... peh ni nk angkat kaki atas meja sambil goyang kaki... kikikikiki... Alahai... ngencess.. ngencesss... masa nk letak n3 nih pasal dah test market dulu sedappppp.... cop jempol tuk Kak Dayang Jack... sebenarnya benda masam2 kat umah nih aku band tuk diri sendirikkk.. x tahan masam!!! tp dh buat kerabu nih cam bole telan jerkk.. hehehe... selalu kalo mkn kat luar kalo ader oder kerabu nih.... just kacau2 org mkn jer... tp kali nih ok... 10Q Kak Dayang... amik resipi sekali yerkkk...



Bahan-bahan :

3 biji mangga masam (dihiris)
2 biji cili merah
4 biji cili api
sedikit belacan bakar
sedikit garam dan gula
Kacang ( Optional )- saya letak pasal mkn kat kedai ader letak... sedap weii!!!

Cara-cara : Tumbuk cili, garam dan belacan. Gaulkan bersama mangga dan gula. Hidangkan.

Thursday, April 16, 2009

Puding Laici Dangdut

Mari kira berdangdut beramai-ramai... pencuci mulut mlm nih puding dangdut... akibat mkn kat rumah Kak Zana aritu... terus nk buat... nk mkn bnyk maluuuuu... huhuhu... mmg gebusssss... lembut gilosss puding nih... lebih kurang mcm puding tauhu Kak Nor Ganu tp puding kak nor lg lemak2 gitewww pasal ader santan kannn... pembawak wabak puding nih dari rumah Kak Ummi, masa dia jamu Hana kat rumah dia aritu... pehtu berjangkit ke sekian makhluk Tuhan yg lain2 termasuk ambo nih... Resipi asal dari Kak Liza... sodap kak.. sodapppp... Terima Kasih daun keladi Kak Lizaaa...


Bahan:-
10 gm agar-agar serbuk/1 paket agar2 biasa (28 gm)
2 liter air
2 cawan gula
2 tin laici (asingkan airnya)
1 tin susu cair



Cara-Cara:-
Masak agar-agar hingga mendidih.
Masukkan gula. Biar mendidih lagi. Tutup api. (jika guna agar-agar biasa, tapis dulu.)
Masukkan air laici dan susu cair. Kacau rata.
Tuangkan dalam acuan samada loyang ataupun mangkuk2 kecil. Sejukkan sebentar.
Kemudian sejukkan dalam fridge.
Hidangkan bersama buah laici yang telah diasingkan tadi.(*Agar-agar ini memang sangat lembut seperti taufufa tu..kalau dalam bekas besar, skop aje dengan senduk bila nak makan.)

Onion Ring

Adussss… dh lama x update n3 kat umah nih… semenjak 2 menjak ni bz sket… almaklum la wanita korporat!!!!... muhahahaha… berangan aje laaaa… jgn keparat dh ler hehehe… Semua nih angkara Kak Ina KL!!!. Kakkkkk... akak kejammmm!!!!... lenkali nk pose link jgn tunjuk gambo hero nyaaaaaaaaaaa... wawawawawawa… Kak Ina lah yg bg link citer korea tuh… huhuhu… bole pengsan akibat angau n rabak bijik mata dibuatnyer… huhuhu… la nih dh khatam… berasap balik dapur… enjin x bole terus laju jln.. kene warming up dulu k… eheheh ratah onian ring menu lunch mlm nih, En Hb x mkn pasal ada sambutan maulud kat surau… resipi Kak Fida MyR lg.. so, layannnn…



Bahan2nya:-
2 biji bawang besar
7 sb tepung gandum
2 sb tepung jagung
1/2 sk baking powder
1/2 sk gula halus
garam secukup rasa
serbuk lada sulah/hitam secukup rasa
1/4 sk serbuk cili
1 biji telur
125 ml susu segar
minyak masak secukupnya untuk goreng terendam

Cara-caranya:-
1.Bawang besar dikupas kulit dan hiris bulat setebal 1 cm. dan leraikan menjadi gegelang.Gunakan Bawang holland kalo blh..
2.Satukan kesemua bahan2 kering di dalam mangkuk dan kacau rata.
3.Satukan susu dan telur di dalam mangkuk berasingan dan kacau sedikit.
4.Tuangkan campuran susu ke dalam adunan tepung dan kacau hingga sebati.
5.Panaskan minyak di dalam kuali.Celupkan bawang kedalam adunan tepung dan goreng hingga kuning keemasan.Jangan goreng terlalu banyak bawang supaya mudah untuk dibalik2kan.
Angkat dan toskan di atas kertas serap minyak.Hidangkan ketika panas2 lagi. cicah ngan cili sos n mayo utk lbh sdap

Jalan Rumah Orang Jauh...??

Assalamualaikum… semuaaaa… Bismillahhirrohmannirrohim… pembuka n3 pd hari ini… ni kira n3 dh basiii!! Pasal dh dekat seminggu baru nk letak… hehehe… Jalan2 umah Kak Zana kat Tmn Megah… asalnya janji kul 2pm tp… kul 3 lebih baru sampai… huhuhu… sori kak na, sampai tertido2 tunggu org jauh nih… muhahaha… best la kak na dpt jumpa akak lg… mcm2 benda yg diborakkan.. kan… kan… mcm2 citer ada dlm dn luar negeri… hehehe. Mana x nyer citer pasal ikan la, durian la, jajan la, warung mkn kat mana sedap la, minyak la, pusat tuisyen la, senang citer macam2 laaaaa huhahahaha… dh 3-4 kali nk balik sampai x jadik… 10Q kak na sekeluarga diatas layanan yg best giler!!... mana x nyer kekenyang sampai balik pehtu mlm x payah mkn lagi… terima kasih daun keladi kak, ada masa jemput lg…. hehehehe.

Masa dlm perjalanan ke rumah kak na lalu la BP Mall kira pusat membeli belah terbesar kat BP nih… dh masuk hampir 3 tahun mall nih bukak… baru sekali jer pegi padahal dr rumah 10 minit jer tuh!!!... apa org ckp pegi jgn x pegi nanti kalo org tnya jakun lak x tau nk jawap… kuikuikui…




Haaaaaaaa… tgk la sampai dh x tertampung awan tuh dek air ujan… gelapkan... gelapkan… apa lg terus pecut takut basah lak nanti… Alhamdulillah… sampai jer umah kak na ujan pon turunnnnnnnn….



Bruuppp… Alhamdulillah… makanan yg sedap2 disediakan oleh kak na yg membuatkan kenyang sampai ke esok pg… heheh



Sesi bual2 hal ehwal semasa dalam dan luar negeri… hehehe


Sebelum balik nk abadikan la kenangan ngan kak na cayang nih… hehehe.. 1… 2… cheeessseeeeeeee…

Saturday, April 11, 2009

Bubur Jagung

Salam petang sabtu yg panas dan mendung 2-3 kali tp ujan x jugakkkk… hehehe… akibat penangan Fida @ s_shamen Ostralia n Kak Nor Ganu kite,virus bubur jagung nih dh merebak kat BP ayoookkkkk… wa x bole tahan woooo… Hb balik pasar td ada beli jagung manis, terus otak teringat bubur yg dah dok berkali-kali bertandang di mimpi hehehe…

Buat lebih jap lg nk balik 2-2 umah anto bubur nih tuk mak, abah n bapak… sedap laaaaaaa… dh lama x kene yg buat sendirik mana x nyer selama nih main tibai beli jer yg tinggal ngap jerkkk… jagung!!!... suka hati lak nk taruk berapa kilo… hahahaha

Sotong Sambal Cili Padi

Haaaaa… yg nih menu lunch tukang masak pasai tuan tanah x makan sotong w/pun sesekali dia belasah gaksss.. asalnya nk wat sotong percik… alah malesss la pulokkk… skodeng satu rumah ke satu rumah jumpa la menu sempoi n lazat x terhingga nih… waaaaaa… sodap hingga menjilat jari. 10Q Mek Yong Hana… halal resipi yer maleh nk salin C&P jerkkk… sodapppp… tuan rumah pong langgar terus pantang…. X per ... nasal spray ader ye bang!!!.. hehehe


i

Bahan2nya:-
500g sotong - potong bulat2
* 20-25 biji cili padi - leh campur ngan lada merah jika tk thn pedas
* 5 biji bwg merah
* 2 ulas bwg putih
* 2 sudu mkn ikan bilis - ikan bilis abis!!! saya guna 1/2 kiub ikan bilis
1 biji bwg besar - dihiris
minyak utk menumis - lebihkan skit dr tumis biasa
air - jika perlu
garam
gula

Cara-cara :-
> cuci sotong n toskan.
> tumbuk bhn yg bertanda *. panaskan minyak. tumis hingga lada betul2 msk n naik minyak.
> masukkan sotong n bwg hiris. gaul rata. klu kering leh tmbh air skit. tp biasanya sotong akan kuarkan air.so tk yah letak pon tkpe...nnti banjir kang ngan air lada! muahahaa
> perasakan ngan garam n gula.jgn msk lama2 nnti sotong liat!
> dh siap!

Ikan Pekasam

Menu sampingan utk lunch arini... ikan pekasam!!!... betui2 cerita nih 1st time makan nih selalu dgr jer n taw apa ikan pekasam nih... Arini dgn bangganyer dpt merasa ikan pekasam nih... pemberian dari birasku yg balik kg nyer di Perak beberapa minggu yg lalu. Tp masa dia beri katanya ikan blida...org dh kasi, tp yg menerima bnyk songeh lak... err ikan lain tadak ker??? heheh... Ada, ikan sepat??? tp cam dh abis bebagi pd yg lain2... huhuhu alahai x tergamak mkn ikan blida nih pasal dh tau ghupanyer... huhuhu... tp nekad jer la masa nk goreng... Aikk???.. Aik???... Aik... cam ikan sepat jerkkk???... Bila mkn suh dak wahid ngetes dulu... pehtu tnya dia ikan apa nih??? Ikan sepat... Yahooooo... apa lg laju jer try.... sedapppppppp... sedapppppp... nk lgggg.... x cukuppppp... nk buat malasss... hehehe 10Q birasku... Haaa pd yg nk try buat meh skodeng tuan rumah nih, pasai dh bnyk member yg try n error... tp den dah tau ghase... sesekali nk torai buat laksss...

Friday, April 10, 2009

Cucur Udang

Sebenarnya kan ni kira dinner malam tadi gak... huhuhu... nk diet kununnn... sebut jer la dh kenyang petang semalam kehkehkeh... ni sebenarnya teringin nk makan dari kat tempat keje semalam dah dok berpikir-pikir nk makan cucur udang nih... cuaca laks sejuk pasai dah 3-4 kali ujan berhenti... ujan berhenti... tu yg sodap tuh... kene panasss!!!... panasss!!!... Pehtu rezeki member datang rumah... haaa jamu la jugak.. nk snap gambo x sempat laks.. x kan time depa ada nk tertonggeng-tonggeng snap gambo... hehehe... Sedap weeii mkn sambil cit..cat... haa layan laks cerita Keliwon mlm td... huhuhu seram jugak ceritanya...pepagi sedudah subuh terus goreng lg tuk bekpes pg nih pasai adunan ader balance... alahhhh sunyi2 sesorang masa menggoreng teringat laks anak toyol cerita Keliwon semalam... huhuhu... layannn




Bahan-bahan ( 4-6 org makan )
250gm tepung gandum
150gm udang
1 sudu kecil yis kering
1 biji telur
1 biji bawang dihiris
taugeh secukupnya
daun kucai-potong2 secukupnya
air dan garam secukupnya
sedikit pewarna kuning @ serbuk kunyit (optional)
Minyak secukupnya

Bahan untuk sos:-
1 sudu besar cili boh
3-4 ulas bawang putih-cincang @ ditumbuk
50gm cili sos
20 gram tomato sos
2sudu besar rata gula
100ml air





Untuk cucur:-
1. Satukan tepung dengan yis. Masukkan taugeh, daun kucai, garam, pak aji, pewarna kuning dan air. Bancuh hingga rata dan pekat. Saya rehatkan paling kurang 1/2 jam hingga 40 minit sebelum menggoreng.
2. Panaskan minyak. Celupkan senduk besar kedalam minyak panas. Tuang adunan kedalam senduk, 3/4 penuh. Letak seekor udang dan masukkan kembali kedalam minyak panas, biar terendam senduk dan cucur akan tertanggal dari senduk. Goreng hingga masak. Hidang bersama sos.
3. Pastikan minyak betul2 panas, kalau x cucur akan serap banyak minyak. tp jgn terlalu panas..nnti hangus..

Cara-cara Untuk sos:- satukan semua bahan, masak atas api hingga pekat. Ketepikan.

Monday, April 6, 2009

Tauhu Goreng Singapura

Alhamdulillah... setelah pelbagai masalah yg melanda minggu lepas, akhirnya selesai... abah dh kuar wad ptg td, dah 3 kali x-ray doktor mengesahkan tiada yg patah, bengkak dalaman yg membuatkan x nampak struktur tulang... aminnnnnnn... terima kasih pada semua yg sudi mengambil berat dan terima kasih diatas doa kalian... 10Q.... Wokehhh... nilah dinner untuk malam nihh... caya x??? weehhhh percayalahhhhhh... serius nih... Ni aje menu tuk dinner... diet ker???... jwpannyerrr... kurang lebih laaaaaa... wahahahahaha...Tauhu Goreng Singapura... Kenyang weehhhh makan tauhu nih sorang sekeping... sos kacang lakssss kemain kick lagi pedasnyerrr... mau berasap telinga... Cik Mat, timakasih tuk resipi nih... mmg superbbb!!!... C&P jer resipi sekali, halal yer...;)


BAHAN-BAHANNYA :-)
4 keping tahu biasa
1 biji timun, dihiris nipis dan dimayang
100 g taugeh, buang ekor dan celur sekejap (mat tak celur punnn)
1/2 biji sengkuang, kupas, hiris nipis dan dimayang
4 ulas bawang putih*
5 - 6 biji cili padi*
200 g kacang tanah*
3 - 4 camca besar gula melaka*
3 camca besar kicap pekat*
1 1/2 - 2 camca besar cuka makan @ jus asam jawa*
Sedikit air*(*bahan sos kacang)

CARA MEMBUATNYA :-)
1. Kacang tanah digoreng tanpa minyak hingga perang, buang kulit dan tumbuk separuh halus. Kisar cili padi dan bawang putih. Campurkan semua bahan2 sos kacang dan kacau hingga rata. Tambah sedikit air jika perlu, jangan terlalu cair atau pekat, sesuaikan rasa dan tambah gula@garam@asam jika perlu. Ketepikan.
2. Tauhu dilumur dengan sedikit garam, goreng terendam hingga kuning keemasan, jangan goreng lama sangat. Keluarkan dan tos.
3. Ambil sekeping tauhu goreng tadi. Potong kepada 9 bahagian (bergantung pada saiz tauhu masing2), alihkan ke dalam pinggan, tabur atas tauhu tadi dengan hirisan timun, sengkuang dan taugeh. Tuang sos kacang secukupnya dan hidangkan segera...Makan macam tu pun sedap!!!!!

Award lagiiii...




Alahaiiii... award yg dh hampir berabuk nih amik kat umah Cikmin... 10Q Cikmin... baru sekarang nk amikkk.... amponnnnnn Cikmin. Rockest blog... huhuhu... rockest ker haku nih... hehehe... Cikmin... 10Q sekali lagi yer... Yang munger kaler pink n riben pink tu po dr Cikmin yg budiman jugak...alahai terharunyaaaaa.... kalo ada bg lagi... muhhahahah... Pada sesiapa yg kunjung blog nih dgn berbesar hati nk bg pada semua yg sudi singgah... amik jgn malu2 tawww....

Sunday, April 5, 2009

SUspeN...!!!..DaK.. DiK... DuK... PArt II...

Kesinambungan dak... dik... duk... semalam... lepas jer n3 pg semalam... terus turun bwh nk prepare apa yg patut nk sambut ketibaan Hana n Kak Zana mai umah... x mcm mana hati nih berdebar-debar jerkkk... suspennn!!!... almaklum la depa nk mai rumah... itu satu hal... dalam dok nk menyiapkan menu terima lah call dari adik, dia bagitau abah masuk ward pg tadi (sabtu pagi)... puncanya sebelum nih abah ader kene stroke... tp Alhamdulillah... lepas jer urut dh ok n dah bole jalan... itu cerita 2-3 bulan yg lepas pasal stroke dia... tah macam mana 3-4 hari lepas, masa kakak mandikan dia, masa nk lap abah... abah jatuh... pastu panggil org urut dah 2x urut pon abah still x bole bangun... kakak cakap x bole jadik nih takut patah jer... tu yang sabtu pg kene tahan tuh... la nih tgh tunggu result x-ray doc sama ada nk kene tarik or operation pasang skru kak tulang punggung n lutut dia... tu yg semalam x jadi kene jaga abah kat ward pasal ambo sorang jer yg sabtu ahad x keje... dah bagitau Hana n Kak Zana n Cat x jadikkk... Kita hanya merancang, Tuhan yg menentukan... dari suspen nk tunggu depa mai, n x sedap hati dah terjawap akhirnyaaaaa.... Semoga abah cepat sembuhh... aminnnnnnn. So... dh pon tukar hari nih... bertempat di rumahku syurgaku... pukul 4.00pm... hujan rahmat menyambut ketibaan Hana n Kak Zana... Aminnnnn... akhirnya dpt jugak jumpa depa... Pada Catlina... Insyaallah, kalo ada kelapangan sampai la akak kat sana yer... bukannya jauh mana ponn... Pd Hana n Kak Zana, diharap berpuas hati dgn layanan yg x seberapa yg sempat dihidangkan... sampai ketemu lagi... apa2 hal... mmg meriah katak petang tuh... hehehe...


Sesi makan2 bermula.... amboi posing Hana oiiii....


Hah... mkn2 jgn malu2.. Kak Na.. dh surennder ke???


Mak Gadis Pingitan Hana n Kak Zana... hehehe


Hehehe... 3 dara pingitan... kuikuikui... Jadi pilihlah aku.... hehehe


Nape bang??? ada yg x kene ker???


Hamzah Suami Hana n Dak Wahid...


Abang Misai Kak Zana n dak Wahid.. err poyo jer muka hb ku nih...




Tgk tuh Daniel kemain khusyuk tgk tv... anak kak na pon khusyuk peratikan dia... hehe



Weiii.... dh nk balik ker??? kejap naww... iyolah nk anto adik blk asrama...


Tgk tuh apalah digelakkan lg tuh... dh kat luar pon sambung gelak x gerak2 jugakkk???... bye Hana... bye Kak Zana... senang2 jumpa laggggg.. dn datang lg yaaaaaaa... Bye2.... Wohohohoho hepiiiiiiiiiiiiiiiiiiii!!!!!
Jadi mulai hari ni dapurku akan sekejap ada n sekejap hilang pasal kami bergilir-gilir jaga abah... n kalo x penat adalah n3 tuh... kalo tadakkk... paham2 la yerr.. ekekeke

Saturday, April 4, 2009

SUsPen!!!... Dak... Dik... DUk...

Dak... Dik... Duk... kenapa lah hati nih pepagi nih.... lain macam jer degupannyer... ????? Suspen pun yer gak....muhahahaha... tungguuuuuuuuuu....

Thursday, April 2, 2009

Kek Kukus Velvet Hawflakes

Kek Kukus Valvet Hawflakes projek malam tadi sambil menunggu Hb balik dari Johor dan kek ni jugak la yang tersangatttttt la menjadik persoalan??????... kenapa la kek nih begitu fofular se fofular tuan punya resipi Kak Fida lagikkkk… Kak Masz73 dah 5-6 kali buat, Kak Zana dah 2-3 kali ngetessss… x bole jadik nih… memandangkan demam kek nih dah reda kat blog2, wahahahaha… apalg ni panaskan dan hangatkan balik la kek velvet nih…. Try n error… result mabelessss… fabolosooo… muhahahahha…. Aiiii…. Nape la x di try dari dulu… satu kerugian ghasanyer kalo x toraiiii… dan ghase2nyerrrr.. mmg kene badi pada sesapa yg dh torai berkali-kali… mmg sedapppp!!!... Nak bg grade kat Kak Fida glamouristik itewwwww… 10Q kak…


Bahan-bahan ( loyang 10x7 )
5 biji telur - grade A yg sejuk(dr peti ais)
225 g gula halus (1 cwn rata +2 sb rata)
220 g tepung gandum*(2 cwn rata)
1 sk rata baking powder*
1 sb ovalette
150 ml susu cair
1/2 sk garam
100 ml minyak jagung/masak
1 sk esen vanilla
pewarna merah,kuning,hijau dll ikut suka
secukup hawflakes (akak gunakan yg sebesar syiling 50 sen)



Cara-caranya:-
- Ayak tepung dan baking powder kemudian campur kesemua bahan2 di dlm mangkuk mixer kecuali minyak,hawflakes dan pewarna.
- Pukul adunan hingga sebati dan gebu.Masukkan minyak jagung/masak dan digaul dgn senduk atau spatula hingga sebati.
- Loyang dialas kertas dan sapu minyak. Ratakan adunan pertama dan susun secukup hawflakes dipermukaannya dan kukus selama 5-7 min dalam kukusan yg telah dipanaskan dulu.
- Buat hingga habis lapisan seterusnya dan susun hawflakes dan kukus.Untuk lapisan yang akhir kukus selama 20 min supaya kek masak keseluruhannya.

***untuk membahagikan sama rata setiap lapisan akak ambil 4 senduk lauk dan dibahagi kpd 5 mangkuk dan warnakan.Untuk lapisan terakhir susun hawflakes jika suka...***

Setelah kek masak,biarkan di dlm loyang selama 10 min kemudian dibalikkan di atas redai kek supaya sejuk.