Ni salah satu kudap2an tuk tetamu arini sapa lg kalo bukan dak Jiya… mmg dh bancuh masa dia lum call lg… hehehe… ingat nk wat minum petang n anta umah mak sket… teringin sangat nk mkn memula tuh tgk Ika tayang, peh tu Kak CT lak dan yg terbaru Kak Nor pulakkkkk… terus terang cakap nih mmg 1st time wat… mmg peberet kuih nih dari zaman anak dara heheh…sebelum nih tau makan jer… Resipi kuih yg comel n sedap nih amik kat myr, resipi Kak
Yatiezaini… 10Q kak sedappppp… kurang manis tu yg suka tu kak Yati oiiii… Tima kasih banyak2 yer kak… amik ngan resipi sekali kak tau…
Bahan-bahan - Bahagian atas
•5 sb tepung gandum (penuh2)
•1 sb tepung jagung / tepung ubi (penuh2) /
•2 biji telur (dipukul)
•2 1/2 cawan santan
•5 sb gula pasir
•sedikit garam, esen vanila dan pewarna hijau
Bahagian bawah
•1 cawan beras pulut dibersihkan dan direndamkan bersama 1 cawan santan cair + sedikit garam selama 30minit
•Bekas acuan lompang (size ikut suka.. saya gunakan yg paling kecil)
Cara-cara:
1. Panaskan kukusan .... kemudian sediakan bahagian bawah dulu.. masukkn 1/2 sudu kecil beras pulut kedlm acuan lompang bersama dgn sedikit santan.. santan hendaklah menutupi paras pulut.. tidak mahu terlalu banyak santan nanti pulut akan menjadi terlalu lembik & dikukus
2. Sementara pulut dikukus.. sediakan bahagian atas pula.. Satukan bahan 1 - 4 .. kacau dan di tapis agar tidak berketul..kemudian masukan gula ,garam,pewarna + esen
3.Adunan dimasakn sekejap diatas api perlahan.. kacau sentiasa supaya tidak berketul / berbiji2...
4.Kemudian blhlah dimasukn adunan ke dlm acuan pulut .. (letakan keatas pulut ) dan dikukus lagi dalam 20-30 minit dgn api sederhana..
5.Angkat & sejukan dulu .. baru dikeluarkan dari acuan...sedia utk dingap..ngap