Bahan2nya:- ( 6 - 8 keping )
2 cawan tepung pulut
Secubit garam
Air secukupnya
Tepung kacang hijau secukupnya - utk menggolek
* Bahan untuk inti *
2 sudu besar gula merah
1 sudu besar gula pasir
1 1/2 cawan kelapa parut
1/2 sk tepung gandum
* manis ikut memasing yer*
Cara-cara:-
1. Masak gula merah dan gula putih hingga gula larut.
2. Masukkan kelapa parut dan tepung gandum dan dikacau hingga sebati. Angkat dan sejukkan terlebih dahulu.
3. Gaulkan tepung pulut dengan air dan sedikit garam sehingga menjadi adunan yang boleh dibentuk.
4. Ambil sedikit adunan dan bulatkan kemudian dileperkan dan masukkan inti dan dibulatkan dan dileperkan semula. Ulang sehingga habis.
5. Masak air mendidih dan masukkan adunan yang telah siap.
6. Masak hingga timbul barulah diangkat dan ditoskan
7. Golekkan dalam tepung kacang hijau. Siap.
6 comments:
klu mkn nih, jgn cakap, jgn gelak! sape ade kat depan kompem kene sembur! ngan air2 liur skali! wakakakakaaa.... weiihh ana!! tolong poskan tpg gomak tuh! jahat tul la ko nih! :(((((((((
apahal lak aku yg jahat... hehehe... aku mkn 3, whd mkn 2... balance 1 mlm td dh abis!!!.. abuk ajer tinggall..!!!! boleee.... huehuehue..
Salam singgah,
Wah sedapnya tepung gomak.. saya pun minat gak kuih nie.. tp nak buat malasnya.. bak mai seketui..
hehehehe... baru nak cakap cam kak hana ckp tu... kalo cakap n gelak paling best depan kak ana bini wahid. muahahahahaha! biar muka akak ana mcm tepung gomak plak... larikkk!!
jamie -> jamie, abis laaa... abuk jer tinggal.. nak!!!.. hehe
jiya -> hampeh ngko jiya!!.. ni kalo nk mkn kene pakai topeng dulu nih... pinjam topeng!!!... kahkahkah
tampunh kacang hijau boleh dapat di mana? Klu tak ada boleh diganti dengan apa?
Post a Comment