Salam petang sabtu yg panas terik ni... jamu lah yer menu arini... menu x seberapa nk best, tp bila masok perotttt!!!... sedap gak aku masak... heheh... alah, suma pandaikan... cuma malas ngan rajen jer cam aku ni... sekejap timbul n sekejap tenggelam.... sedap waeiiii... walaupon main campak jer... cuma aku rajin sket boh daging bakar jerrr... perghhhh... sodap... x caya tanya saya... hehehe...
Bahan:-
1/2 paket speghatti- direbus bersama minyak
1 tin mushroom carbonara soup
1/2 tin air
1/2 cawan susu segar
sedikit lada sulah
1 biji bawang besar- didadu
2 ulas bawang putih- dicincang
capsicum merah n kuning - didadu
5 biji cendawan butang - dihiris
8-10 ekor udang dibuang kulit
olive oil untuk menumis
daun pasley kering - sebagai hiasan
untuk daging:-
100-150gran daging batang pinang di potong nipis
1 sudu kecil laha hitam
1 sudu besar sos tiram
sedikit olive oil
* perap kesemua bhn selama 1/2 jam dan di bakar di atas non stick pan *
Cara:-
1. Rebus speghatti didalam periuk bersama sedikit minyak hingga lembut, sementara itu panaskan periuk, tumis bwg besar, putih sehingga naik bau dan masukkan mushroom carbonara dan kacau.
2. Masukkan air, susu segar, lada sulah, cendawan butang kacau sehingga mendidih.
3. Setelah mendidih dn agak pekat kuahnya, masukkan udang dn capsicum.
4. Masukkam speghatti kedalam satu bekas, tuangkan sos yg telah dimasak gaul rata kesemuanya.Bolehlah dihidangkan bersama daging taburkan daun pasley. Siap.
No comments:
Post a Comment