Sunday, January 16, 2011

Apam Beras

Salam hujung minggu semua... dh malam baru nk menonjolkan diri laks... hehe... arini, ni ajelah yg selamat ditonjolkan untuk tatapan semua... apam beras or apam salju, yg lain2 menu lunch x sempat nk perposing bagai, pasal dh lapar sangat hahaha... so, ni je lah yg sempat diberi untuk santapan mata korang n perutku tuk minom petang td... haha... Apam yg fofular lg glamer cik apam beras or salju... org lain dh lama ngetes dn dh lama jadik baja, haku baru nk terhegeh2 buat apam yg best ni... haha... maklum lah, aku kan selalu ketinggalan jekkk... hehehe...Akceli, apam ni aku dh penah buat 2 kali termasok kali ni, cuma kali ni jek aku sempat snap pic... ok lah layan je lah resipi apam dr Cha MyResipi nih, tq cha... 2 thumbs,mmg best n sedap apam ni, diam x diam nk dekat 10 bijik aku bedal...walaupon x ckup sifat (x de kelapa) haha... kus semangattttt!!!... ekekekkeke... ok, so layan je la yer... ;)



Bahan-bahan ( 5 org )
2 cwn nasi
2 cwn tepung gandum
2 cwn tepung beras
1 cwn brown sugar
3/4 cwn gula
2 1/2 cwn air
1 sudu kecil yis (mauripan)
kelapa parut dgn sedikit garam



Cara-cara
1. blend nasi dan air sehingga hancur.
2. setelah hancur,campur brown sugar dan gula ke dalamnya dan blend sehingga sebati.
3. dlm bekas lain,satukan tepung gandum,tepung beras dan yis.
4. selepas itu,masukkan bahan cecair tadi ke dlm bekas tepung. Kacau sehingga sebati.
5. perap selama 3 jam.
6. masukkan dlm acuan kecil dan kukus selama 15 minit..
7. hidang bersama kelapa yg telah di gaul dengan sedikit garam..siap!



9 comments:

ibh said...

Salamekom....sue dtg nak rasa apam beras skit..Hehehehhee...
Lama betul sue tak skodeng dapur nih...

izahdaut said...

wooo kuning oren dah mcm apam diraja dah... mmg dah bukan baja dah, dah jadi makanan cacing dah..ikiki..makanan cacing ke?suka hati je...sedap kan..tapi yg apam eno pun tak kalah kak.lagiiiii salju dan salji..hehehe.kan kan

Mas said...

woww..cantik apam tu berposing...warnanya pun cantikkk..suka tengok....

♥LOVE2COOK♥ said...

Nak jugak apam beras...cun!!! :D

Sofea said...

Ana...mai la sikit buat mkn masa layan mahjonggg! ;p

Ayu said...

salam ana,
uish siapa kata ana yang ketinggalan, akak lagi ler belum pernah buat apam beras ni..memang lagi ler ketinggalan semua jenis pengangkutan jalan, laut & udara..hehe

Paty's Kitchen - Cook with passion. said...

Yummmy...yummy.. favorite, saya. simpan sikit ya, jangan bedal banyak-banyak.

HaSue said...

akak baru buat ke?kite lom buat pun lagik..hahah

Anawahid said...

sue-> haha... kalo skodeng pon x dak yg baru su, ni pon baru berasap.... ekeke

izah-> yg nk mkn ni pon dok berangan nk jadik raja gak izah, pasal tu la kaler camtu... hehe

mas-> mekasih la ye mas... tu je kaler yg sempat capai... huhu

love-> heheh... abis..... abisssss... :P

kak pia-> haha.... ok set kak, open table umah akak ye... :P

kak ayu-> hehehe... ooo yeke kak... ada geng ana rupanya... ;)

kak paty-> abis dah kak paty... sori... haha

hasue-> biar menyesal buat, jgn menyesal x buat, yg pasti kompom x nyesal su... hehe