Wednesday, January 12, 2011

Telur Masak Taucu n Sirap Bandung Layer

Assalam pada rakan2 blog yg sebulan lebih aku tinggalkan... ecececece... rasanya masih sempat lg aku nk ucapkan selamat thn baru kat korang semua... ada sesiapa yg rindu ngn aku x???... hahahaha... soklan poyo dr aku ni... hehe... almaklum la, aku ni kejap timbul, jap tenggelam tunggu karam jek blom lg.... haha... akhir taon 2010 aku mmg bz manjang ng koje biasa la kan, kalo keje mkn gaji ni... rasa nk berenti tu mmg ada aje kalo tiba akhir taon... huhuhu... arini aku mcm dh senang sket nk bergambar bagai menu aku ni, arini jek ehhh.... hahaha... sok lusa x tau lg, Kita mulakan sesi bukak kitab taon baru bg rumah aku ni ngn menu2 simple dlu je la... hahaha... adoi la... mcm la bagos n meletop n kasik gegar jek menu aku tiap hari kan3... hahaha... ok2... ni kira menu panaskan rumah jek dlu... hehehe... telo masak taucu by Kak Ayu S'pore yg comel lg ayu gitu... hehe... eh, mcm aku tau2 jek kak ayu ni ayu, bkn penah jumpa pon... hehehe... tp kalo tgk ank2 dia.... rasa2 mmg ayuuuuuuu pon kak ayu ni.... hehehe Simple n sedap resipi ni... aku suka, laki aku pon suka... haha... so, layan je la resipi ni tuk hari ni, pd kak ayu, thanks ye kak resipinya, ana amik dr almari lauk akak.... pstttttt... bila nak datinggg!!... hahaha... layannn...



Ingredients:-

3-5 biji telur
3 ulas bawang merah-dihiris
2 ulas bawang putih -dihiris
1biji lada merah dibuang bijinya dihiris- ni sendiri tambah cam kak ayu, tp dgn bijik2 nya sekali :D
1 inci halia
1 sudu besar taucu
1 sudu besar sos tiram - ni memandai tambah... hehe
sedikit asam jawa
1 sudu kecil gula
minyak untuk menumis
garam secukupnya kalau perlu- sebab taucu dah masin



Method:-
Goreng telur mata lembu/kerbau macam biasa. Gunakan minyak sedikit.Jangan sampai garing, kalau goreng separuh masak lagi sedap. Angkat telur dan letakkan dalam pinggan. Tumiskan bawang merah, bawang putih dan halia sampai naik bau. Masuukan taucu(kalau minyak sikit sangat, nanti taucu hangit jadi tambah air panas kalau nampak macam nak hangit. Masukan air asam jawa n sos tiram. Kalau nak sedap, asam direndam dengan air panas supaya pekat. Masukkan gula. masak sampai mendidih dan kuah pekat. Tuangkan kuah diatas telur.




Sirap Bandung Layer

Bagi air lak, aku layankan ngn sirap bandung layer... haha... yg ni mengidam ok... hehehe.... anak tekak yg mengidam... haha... nama kemain gempak sirap bandung layer, padahal sirap bandung biasa jekkkk... hahaha... sejuk2 hujan selebat2 tidak td ptg, aku bole layankan air sirap bandung ni malam2.... hahahaha.... belasah je lah labu... kikikiki... nyamannnnnn...

Nak resipi bole geladah balik resipi aku kat gobok minoman yer... hehehe... sama cam sirap bandung soda yg aku wat cuma skip jek eskim soda tu jekkkk... susu cair n gula skip gak, gantikan ngn susu pekat, buat cam susu ais cam biasa, biar manis sket, kalo dh + air batu nanti sedang elok la airnya tu... hehehe... pastu titik2kan sirap ros lam 3-4 titik... kacau arah pusingan jam perlahan2 3-4 kali jekkkk... jadik la sirap bandung layer cam aku nyer ni.... hahahaha



9 comments:

Lelord said...

best ke beb telur taucu..aku baru jek reti mkn taucu, tu pun eri soh buatkan dia "sulatan sulaiman masak taucu" ekekeke ikan kerisi kat sini pgl sutan sulaiman

Anawahid said...

lela-> ooooo... hehehe tokojot aku!... aku mati2 ingatkan tapak sulaiman masak taucu kalo ko x bgtau... hahaha... hadoyaiiiii!!!... best beb!... wa x tipu... ekekeke... so tukakan je la ngn sulatan leman tu... hahaha

hOtMaMa said...

bleh try telur masak taucu neh! biasa buat ikan masak taucu jek.. tp kak.. tak bleh tahan le saya tengok bandung 3 layer tu... hadoiyai... sedapnyer!!

izahdaut said...

uhuk ohok..batuk tibi banyak abuk ha.. dah kemas rumah belum..hikhik..lamanya kak ana menghilang... nak bandung layer tu..bestnyer...warne pun sweet gitu

Sofea said...

anaaaaa...kembali mengganas ye..akak faham ana bz hujung2 tahun tu kan..ok2 pas ni dh senang mai rumah akak, kita main mahjonggg ...kakaka

♥LOVE2COOK♥ said...

Wahhhh...telur masak taucu and sirap bandung will complete my brunch!!! :D

fmina08 said...

kak!! tq bg idea masak mcm ni!! skg jugak aku nk masak!!!!

Ayu said...

salam ana,
hehehe..nama aje ayu...tapi orangnya tak ayu punnnn hahaha..
kalau jumpa, mesti ana pengsan..bangun balik, lepas tu pengsan lagi..hahaha....thanks sudi cuba recipe yang tak seberapa ni ya ana...alah recipe pun bukan akak punya..wakakaka..

hana said...

fuiyooooooooo canggihhhhhhh leh lapis2 merahhhhhh cayalahhhhh!! muekekekeee