Friday, January 21, 2011

Bubur Tomyam

Salam dh nak masok tenghari semua... agak2nya la kan, korang berselera x nengok menu aku tuk lunch arini... ekekeke... ni menu org x sehat ni... hadoyaiiii... yg sebenarnya, ai MC arini... mlm tadik tekak dh x berapa nk best, larut mlm dh start sema2... pagi ni dh laju je ingos!... huhu... pale???... berat, bdn dh mula dedo2... huhu... apa lg, ai MC bos.. ekeke... agak2nya, kes melantak sukun byk sangat kot?... haha... biasa la kan org x sehat, tekak nengada, terasa nk mkn yg masam2... aik!!... ehem2... x de kene mengena ye... haha... sapa nk tolong msk?... x dak sapa2, aku jugak... teringin nk mkn bubur, tp nk masam2 jugak... jadiklah bubur tomyam, campak je la apa yg ada lam esbok tu ye... jadik la bubur x berapa nk sexy ni, yg penting masam, kaw pedas!!!... heheh... bkn menu org sakit ni, menu org sehat niiii... haha... ok, dh mkn kenyang... obat dh telan, mata dh mamai, nk bobok jap barang 1/2 jam sementara tunggu incik somi balik koje... huhuhu... layannnn...



Bahan2nya:
Beras + air + sedikit garam dimasak seperti bubur biasa hingga pekat

Utk tomyam:
1 biji bwg besar- dimayang
10 tangkai cili padi- diketuk
1 btg serai- diketuk
hirisan dada ayam - ikot suka
udang ( saya masokkan apa yg ada, ikot suka bhn mentah nk masok apa ye )
2 sudu besar tomyam paste or 1 kiub tomyam maggi
1 sudu besar nampla @ sos ikan
1 biji jus limau nipis
2 cawan air
daun limau purut
daun ketumbar
garam dn gula jka perlu

Cara2nya:
1. panaskan periuk bersama air, masokkan kesemua bahan2 diatas, kecuali ayam dn udang.
2. setelah mendidih, masokkan pula, ayam dan udang, perasakan dgn garam. Kuahnya jgnlah terlalu cair ye, air hendaklah kurang, berbanding tomyam biasa. Siap

* nak masak terus dgn bubur nasik pon bole, tp saya masokkan bubur ke dlm mangkuk dan ceduk kuah tomyam kedalam mangkuk bubur dn kacau... siap dn sedap... :D *


* ada sesiapa nk rasa x???.. sila bukak mulut beso2, ai nk suapkan... haha *

11 comments:

Lya Colours said...

waa sedap ni. tak pernah makan pon bubur tomyam. harus cuba.

Nora said...

a'ahlah... saya pun tak pernah lagi makan bubur tomyam... boleh try

Sofea said...

leee adik akak x sihat ke? tu la main mahjong sampai larut mlm...kan dh seseme...:p

msTeddy said...

first tym tgk..bole try ni..

Ayu said...

salam ana,
memanglah best bubur tomyam ni..orang tak sakit pun suka...

Nieza said...

sedap ni mkn lak time sejuk2 kat sini...btw semoga cepat baik yer ana..:)

kak ina kl said...

wah macam sedap ek..tak pernah try lagi ni..nanti bolehlah try bila tekak nak makan masam-masam

Paty's Kitchen - Cook with passion. said...

Sesuatu yang baru, interesting, boleh try.

syamimi said...

pernah try makan..memang sedap..makan time panas2

Mcburn's Kitchen said...

Salam,
Bubur ni resepi private ni..
Nice blog, innovative!! in your cooking style, though some deviation from the norm. Should be tantalizing to the palate. Yang penting kalau dapur lawa memberi ilham dalam idea memasak. Hopefully, Insya'Allah.

Nuridah said...

Assalamualaikum Ana,

mana menghilang...sibuk kat FB ya...hehe...take care.