Thursday, July 28, 2011

Puding Kembang Semangkuk

Assalamualaikum dan selamat khamis malam jemahat... hehehe... adoyaiii... x sangka leh menang teka teki teka tekuk anjuran kak pia itu... hadiahnya resipi puding ini la... hehe... ekceli, puding ni mmg dh penah makan dn buat masa jaman2 blom ada blog lagi... mmg sedap resipi ni, memandangkan resipi tu tah ghaib kemana, kalo x silap lam majalah rasa 5-6 thn yg lepas, memori kad kat pale otak pon ghaib gak... heheh... tup2... ada pulak yg tayang puding nih... ekekeke... apalg... berkobar2 kemain lg, mcm sikudung dpt cincin... heeeee... berbalik pada soklan teka teki tuan puding tu, camne bole btol, per1 mmg penah makan, ke2, pasal tgk kembang semangkuk duk terapung2 atas puding tu, kalo silap mata mmg leh pikir cincau, tp bila duk tenungggg (sambil jeling tuan puding... ekeke...) btol2 then nampak cam berakar n berketol2, bergentel2... sah puding kembang semangkuk... ekekeke.... x sangka lak btol... heeee.... ke3, pasal kembang semangkuk mmg x penah putus kat rumah ni, kalo putus pon paling lama 3 hari, pasal kembang semangkuk ni la obat tuk tonsil my darling... heee... hari2 ngadap dr rendam, kembang, pilih buang akar, buang kulit, mana x naik hafal luar dalam isi perot kembang semangkuk ni... hikhikhik... Alamakkkkkk... golllll!!!!.... ekekekekke.... jom layan bola ngn puding ni... sedapppp... hahaha... Tq kanda pia.... ;)


BAHAN-BAHAN:

(A) 10 Biji buah kembang semangkuk
~ rendam hingga kembang~ buang biji serta kulit- ambil isinya shj.
(B) 1 paket agar-agar serbuk (10 gm)
100 ml air gula merah
100 ml susu cair
70 gm gula
200 ml santan pekat
1000 ml air
Sedikit garam

Cara:
1. Masukkan semua B ke dalam periuk, kacau selalu hingga mendidih.
2. kemudian masukkan isi buah kembang semangkuk, kacau sebentar dan bolehlah dituang ke dlm acuan.

3. Biarkan sejuk dan masukkan ke dlm peti ais. Enak dimakan ketika sejuk. Selamat Mencuba!


Sapa nakkkkk.... cuci mata je la ekkkk... hehe

13 comments:

Ayu said...

Assalam ana,
wah kok akak tak nampak posting mu ini semalam yo..confirm mata sudah kero lagi juling...haahha..kalau tengok LMH mata balik keasal lah..lagi besar lagi ada..hahaha..

cantik puding kembang semangkuk ana ni..gamabr pun cun melecun suka tengok..

Sofea said...

ooo ada citer di sebalik kembang semangkuk tu ye..patutla berkobar2 nak resepi..hehe, x pe ana pas ni kalau habis stok kembang semangkuk akak p cari kat dapur ana..kan ana dh order 1 kontena..! :)

Yani said...

wah puding kembang semangkuk pun ada.. boleh masuk list dessert utk buka pose ni

ady said...

as-salam
sedapnye puding kembang semangkuk tu..sungguh menyelerakan..blh cuba resepi ni

Diana @ Melley Mey said...

Assalamualaikum ana..
cantiknyaaaa puding tu... mengoda .. menarik.. n tertarik tgk nya... sedapnya nie makan yg sejuk2 tu... nasib baik dah abis kan.. kalau x nak gak ckit tau.. sedaaap

CT Delima said...

as'salam Ana

Aiseyyy...asik tengelam timbul jer ni. ker kak ct yang tak perasan kot. sorilah ya kena letak link kat Dapur CT tulah asik lupa jer...hehehe. jangan marah arr..kang tak kasi hadiah kang.. hahaha

Selalunya kembang semangkuk ni bagus untuk hilangkan panas badan er ana, betul ker tak ni erk..? hihihi.

kak ct terpikat lah, tapi nak buat kang anak2 dok tenung, renunggg semua tak nak makan..huhuhu

che'iza said...

Kata menang teka tak bersilang kata.... Takkan kena buat sendiri lak puding...... nge... nge.. nge... Ada lebih tak

ijayuji said...

Salam bini tua no 2! wakakakaka.... baru jer balik dr umah kak pija umah akak pun ada puding ni jugak! nak jugak! tak mo tgk jerrrr wakakaka... kalau dah order satu kontena tu jgn lupa separuh kontena antor siam wakakakka...

Anawahid said...

kak ayu-> ahhahaha... amvoiiiii... LMH jugak dsebuttt... hikhikhik... nanti lenkali nk letak muka LMH kat situ la kak... ekekeke

kak pia-> hahahahaha... tu la ceritanya kak... ok, berehh... ;)

yani-> ohohoho... yani... miss u dear... ermmm... cantik la tu yani... sedap yani.. :)

ady-> boleh en ady... no problemo... kompom x nyesal... ;)

diana-> haha... sori yang... abis dah... ;)

kak CT-> heheh... saba je la akak ni... kalo ank2 tenung2, akak tenung diaorg balik... ekekeke

iza-> tula pasal iza, last2 kene wat sendirikkk... abissss... abisssss

ika-> ooo... madu dtg ya.. pelok3... hehehe... ok yang... berehhhhh... ;)

Anawahid said...

kak ayu-> ahhahaha... amvoiiiii... LMH jugak dsebuttt... hikhikhik... nanti lenkali nk letak muka LMH kat situ la kak... ekekeke

kak pia-> hahahahaha... tu la ceritanya kak... ok, berehh... ;)

yani-> ohohoho... yani... miss u dear... ermmm... cantik la tu yani... sedap yani.. :)

ady-> boleh en ady... no problemo... kompom x nyesal... ;)

diana-> haha... sori yang... abis dah... ;)

kak CT-> heheh... saba je la akak ni... kalo ank2 tenung2, akak tenung diaorg balik... ekekeke

iza-> tula pasal iza, last2 kene wat sendirikkk... abissss... abisssss

ika-> ooo... madu dtg ya.. pelok3... hehehe... ok yang... berehhhhh... ;)

Ummi said...

Assalam Ana, wah lamanya akak tak jenguk dapur Ana, ni la mari, ni la singgah...hehehe... Amboiii dah jangkit sini puding si Sofea tu eh..cepatnya Ana cekauuu..akak ntah bila nak buat...q pjg tul..hehe. Selamat Menyambut Ramadhan Al Mubarak buat Ana sekeluarga yea...

anymz said...

ooo akak tak try lagi puding ni.tak perasan pulak entri ni sebeblum ni..
eh!akak ko dok tampin ko ana?kek mano tu?..tak jauh dah dari rumah akak ni ana..hehe
kalau nak buek gondang cuk ubi tu pastikan santan nya jgn di ubah2 yo..mustahak tu.sbb santan tu nanti akan keluarkan minyak..hah!minyak tu lah nanti yang akan menggaringkan cuk ubi dan ikan bilih tu.
lg satu akak lupo lah nak lotak buh garam dan asam koping.akak dah edit semulo dah..hehehe

Rabiatun Adawyah said...

assalamualaikum ana, puding kembang semangkuk lg nih...leh masuk list juga ni nnt..