Saturday, July 30, 2011

Bubur Pulut Hitam Durian

Selamat malam dn selamat berhujung minggu semua… hari x de menu yg special yg nk ditayangkan pasal arini kene keje ½ day, apa bole buat, kalo ada challenge jek, end of this month, sabtu mesti kene keje… malas btol dibuatnya… jadik ni jelah dpt dibuat tok minom ptg, pasal lunch td mkn kat kedai… heheh… dn selesaikan apa2 yg patot... so ini je lah yg dpt disediakan… hehehe… kalo dicerita masa masa nk buat bubur ni mmg klakar… dipendekkan cerita, berunsur doyan kene buat time encik suami x de baru bole buat… hahaha… pasal durian dh kene banned!... hehehe… Dah siap semua dr kopek sampai masak, kene hilangkan bukti berunsur doyan, kalo x alamat suara tarzan akan berkumandang, memandangkan dia dh tau nk buat dia x kesah sangat… ni… masa tgh type n3 ni pon dia tgh dok kat luar pasal sisa2 bau ada lg lam rumah… wakakaka… ok lah, selamat menjamu mata ngn menu biasa je dr saya… ;)

Bahan2nya:
1 1/2 cawan beras pulut hitam
1- 1 1/2 cawan gula perang – bergantung pd masing2 manisnya
1000ml air ( 500ml lg stanby kalo masa rebus pulut itam air berkurangan)
200ml santan pekat
5-6 ulas isi durian ( nk masokkan ngn biji2 pon boleh )
1sudu kecil garam
1 helai daun pandan disimpul

Cara2:
1. Didalam periuk, basuh beras pulut hitam, masukkan air kedalam periuk beserta daun pandan masak sehingga beras kembang.
2. Tambah ektra air jikalau air didalam periuk kering dan masukkan gula, garam dan santan, masak sehingga mendidih.
3. Akhir sekali masukkan durian, kacau sebati. Siap.

4 comments:

quinnie said...

ana...hb tak suka durian ek? kita suka sgt dgn bubur pulut hitam durian ni...mula2 makan jiran yg bagi...1 time makan...lepas tu memang selalu buat...hehheh

Mamamya said...

bubur kegemaran ku...:D tp skrg ni aku dah mabuk durian na...dah x tau aku nak buat apa lagik....

resipe-masak-makan said...

Salam tuan umah, den dah taktahu nak buek apo laie dengan doroyan tuh, kodok durian dah,pulut dah, bubur dah,tempoyak lagi la hari2.naik poning palo den dan yang di buang pun dah, selamat poso

Anawahid said...

Q-> yelah, asalnya dlu suka, bila dh tumbang tros x suka, samalah ngn kita, kita masa 1st time mkn rumah org bertunang terus jatuh cinta... hehe

mamamya-> hahahaha... sabo je ko lia, aku 5-6 thn baru dpt mkn sekali sejak kawen ngn wahid ni... wakakaka

resipe-masak-makan-> hah, buek lagu ni yo lah doyan ehhh.. haha