Bhn2nya :- ( utk 3-4 org )
- 1/2 kg mee kuning
- 1/2 liter air
- 1 biji bwg besar - di hiris
- 3 ulas bwg putih - di ketuk
- 2 keping isi @ dada ayam - di potong kecil
- 1/2 pek fish ball - di belah 2
- 2 sudu kecil lada hitam - di tumbuk... kalo nk pedas tambah sendiri
- 2 keping tauhu - dibelah 6
- sos tomato, sos cili, kicap pekat manis & sos tiram - yg ni saya agak2 jer.. hehe
- lobak, sawi & taugeh
- minyak bijan - secukup rasa
- garam & pak aji - pon sesedap rasa
- minyak untuk menumis
Cara2nya :-
1. Panaskan kuali dan masukkan isi ayam dan goreng separuh masak dan masukkan bwg besar & putih tumis sehingga naik bau.
2. Masukkan sos tomato, cili, tiram, kicap, minyak bijan & lada hitam kacau sehingga sebati.
3. Masukkan air sedikit demi sedikit ( ikut kepekatan yg dikehendaki yer.. ) biarkan sehingga mendidih dan setelah mendidih masukkan fish ball, tauhu, sayur2ran. Perasakan dgn garam & pak aji.
4. Akhir sekali masukkan mee, kacau rata dan siap untuk dimakan.
** Nama pun masak apa yg ader... tu yg kaler kurang cun pasal kehabisan dan kekurangan kicap. Hentam sajalah labuuuuuuu....**
No comments:
Post a Comment