Bahan2nya:-
- 2 ekor sotong kering - direndam dgn air kapur semalaman sehingga kembang dan dipotong
**Bahan Kisar**
* 12 tangkai cili kering- direbus hingga kembang
* 1 biji bawang besar
* 4 ulas bawang putih
* 2 inci halia
- 1 batang serai - diketuk
- 1 sudu besar gula
- 1 sudu kecil gula merah
- air asam jawa- jus
- garam - secukup rasa
- minyak untuk menumis
Cara-caranya:-
1.Panaskan kuali dan tumiskan bahan-bahan kisar sehingga garing.
masukkan air asam jawa, sotong dan serai dan gaul rata. ( kalau kering tambah sedikit air )
2.Masukkan gula, gula merah dan kacau hingga sebati.
3. Akhir sekali perasakan dgn garam dan pak aji ( kalo suka ) sesedap rasa dan masak sehingga sotong empuk. Siap untuk dihidang.
No comments:
Post a Comment