Wednesday, December 1, 2010

Apam Pelangi

Gud morning semua... heheh... org sibuk mengapam, aku pon sibukk gak... Huh!... x boleh jadik nih... memandangkan dh lama x mengapam... nak2 kat rumah kengkawan semua tgh demam mengapam, haku pon tanak ketinggalan gak... kol 5 pg taw aku bangon tuk mengapam apam pelangi ni... jadiklah tuk bawak bekal aku laki bini gi keje... Agaknya mixer aku yg duk lama lam stor tu tekojot kot alih kene guna... bunyiknya dikeheningan subuh kemain dasyat lg... heheh... cam vakum rumah ada, cam mesin rumput pon ada... kemain kuat lg bunyiknya... haha... ke pasal dh lama tersimpan, dah tu ayam brand lak tuh... ekekeke *bodekkk... nk beli baru... hehe...*... cam hairdryer pon ada gak... uhuk... uhuk...
Mahap la jiran2 keliling rumah sekelian, jikalau ai menganggu lena kalian... heheh... ok lah, meh la layan apam pelangi aku yg tah apa rupa tah nih... haha... resipi dr dapur Kak Ilah JY, kemain cantik apam dia... kak ila, hana, kak nor, izah dn sapa2 lglah yg dh cuba... pon lawo2 apam diaorang ni... try la skodeng kalo x caya... ;)... Thanks ye kak ilah tuk resipi apam yg sedap ni... ;)




bahan:
4 biji telur
2 sudu teh ovellet
1 sudu teh esen vanila
300 gm tepung gandum
300 gm gula halus
250 ml santan kara
1 sudu teh baking powder
pewarna



caranya:
1.pukul telur dgn gula dan ovelet sampai gebu
2.masukkan santan dan esen vanilla kacau sebati
3.masukkan tepung yg diayak bersama baking powder kacu rata
4.bahagi kepada 3 warna yg kita suka tuangkan selapis selapis sehingga habis dan kukus 30 minit sehingga masak...

12 comments:

cikwan said...

lawa apam ko nyah...

Mas said...

cantiknya apam pelangi tu....memang semangat nak mengapam tu, pepagi subuh dah buat...sedapp kan..

ibh said...

Lawo apam tuh..bekai tuk sue ada juga tak..heee

izahdaut said...

woooowww..sesuai untuk makanan kanak2 ceria neh..lawo seehhh...warna yg cungg..

♥LOVE2COOK♥ said...

Laaa nape tayang apam pelangi yang menggoda ni karang? Hahaha...Love lapar dah ni!!! :D

Love mmg fail bab buat pelangi! Tapi nak try jugak...;)

K.Nor said...

gebus dan cantik kaler tu ana.. sekata jer

Anawahid said...

cikwan-> uihhh cah... lawo ke nyah... hahaha... mandai jek... hehe.. so2 jek... hehe

mas-> haha, tu lah mas, x lena tido dibuatnya dok pikir apam jek... hehe

sue-> x de su, sori... godek sendiri eh bila2 pree, kalo nk wat bekal sok pg bgun kol 5 pg tau.. hehe

izah-> main hantam sajelah labu ni izah... kuikuikui

love-> hahaha... saja je nk bg love lapai... ngeeeeeeee... pelangi belasah je love... heheh

kak nor-> sekata ke kak... seram gak masa nk memelangi tu kak, dh lama x wat... hehe

hana said...

woiiii! dah abeh ker??! melampau ko tak kasi aku seloyang! muahahahahaha....

Liz@ n H@ris said...

halemmmakk..menggude u..tergude i....mintak sepotong 2....;)

Yani said...

cantek kaler maler apam tu

Anawahid said...

hana-> hahaha... sori beb!... langkah kiri tu namanya... kuikuikui

liz@-> ckup ke sepotong liza, baru nk offer 4-5 potong... heheh

yani-> heheh... senang yani dr jauh dh nampak... ngeeeeeeee....

lelayong said...

kakakku cayang..
wah kaler yg menarik..
kalau hani tengok, mau seronok dia nak makan nih..cantik bangat seh..
hah satu lagi, gambar pon chantekkkkk mehhhh....well done dear :)
(akak guna camera per nih???)