Thursday, December 2, 2010

Japanese Style Sweet Bun Dough

Pagi semua... hehehe... seblom aku bercerita citer ngeri kat sini, aku nk gelak sat pasal roti aku nih... jap...jap!!!... *kahkahkahkahkah hamik ngko besar aku nyer gelak... * Akceli gini, roti ni aku bikin mlm td untuk aku bawak bekal gi keje, gedebak gedebuk nk dekat kul 12 gak la siap... aku buat 1/2 adunan jek, pastu panas lg kan, aku sempat snap gambo lam loyang jek la, pas subuh aku pon kuarkan, snap pic n try sebijik bun ni, dah gosok gigi ok... hehe... pehhh!!!... mmg tip top wa ckp lu beb roti nih...


So, apsal aku gelak bagai nk rak lak kan... hihi... gini citernya, masa aku nk mengkopipes resipi kat umah kak nor, sambil lalu aku baca la percubaan per1 dia roti keras x lembut, dia kata dia lupa nk buh telo... eh... aku pon lupa buh telo gak la... hehehe... dah la x buh telo, pastu kandungan dry yis, mentega, water roux abis aku belasah 1 adunan nyer kandungan... hahaha... sib baik gula aku x buh 1 adunan punya, pastu siap tabur bagai lagi erkkk... haros ada yg kene potong kaki paras pinggang gamaknya, siap ada gula tabur lagi ye x??? hahaha... tu yg aku tergelak bagai tu... phewwwww!!!... sib baik jadik, siap sedap lg tu.... lembut, gebu.... nasib baikkkkk, kira derhaka yg menjadik la ni kan... heheh... adoi laaa... hahaha... Mmg aku bernasib baik lorrr... kalo dak nyaya aku, dh la penat menguli sampai kuar segala bagai muscle pastu hampeh!... rezeki tong la jawapnya... hehe... Resipi asalnya dr rumah Gert, ai kopipes dr rumah kak nor jek... heheh... bole eh kak cayang... pasti ramai yg dh try kan3... bestttttt erkkkkkkk... hehehe... tq Gert... so yummy...



Bahan-bahan
375 g tepung roti (high protein flour)
100 g tepung gandum
35 g susu tepung
1 biji telur*
1/2 camca teh esen vanilla*(*disatukan dan kacau sedikit)
80 g gula halus
3/4 camca teh garam
2 1/2 camca teh instant yeast
150 ml air suam (kurang lebih) -
40 g mentega
4 camca besar "water roux" (campur 250 ml air + 50 g tepung gandum, kacau rata dan masak dengan api perlahan hingga pekat, sejukkan sebelum diguna)
1 biji telur + sedikit air + esen vanilla = kacau rata, untuk sapuan


Cara-cara
UNTUK DOH ROTI :- Satukan air suam dengan ragi, kacau rata dan biar berbuih. Dalam satu bekas, satukan tepung gandum, tepung roti, garam, gula, telur dan water roux, gaul rata hingga sebati, masukkan ragi tadi dan gaul hingga menjadi doh. Tambah mentega dan terus menguli hingga mendapat doh yang kenyal, lembut dan anjal. Bulat2kan doh, bungkus dengan plastik dan biar naik 2 kali ganda.

* fresh from oven*

KAEDAH LAIN :- Satukan semua bahan untuk doh dalam bread maker kecuali telur untuk sapuan. Pilih setting untuk "Doh" dan tekan "ON". Tunggu hingga siap.
Keluarkan doh, tumbuk untuk membuang udara, bagi kepada 16 bahagian sama besar (mat bagi pada 12, tapi kalau 16 lagi cun, comey). Bulat2kan setiap doh dan susun dalam bekas yang telah disapu sedikit mentega. Biar naik sekali ganda lagi (kurang lebih 45 minit).

Sapu permukaan roti dengan telur tadi dan bakar dalam oven yang telah dipanaskan pada suhu 190C selama 20 - 25 minit atau hingga peerang keemasan. Sedap dimakan bersama jem kegemeran atau seri kaya.


*water roux tuk rujukan aku*

11 comments:

NoorMasri said...

Salam perkenalan dr akak...

Pagi2 ronda2 blog..ternampak roti Jepun ni..adussss tergoda akak tengok roti ni nampak cam gebuss sungguh...teringin la nak cuba buat roti yg guna water roux plak...izinkan akak copy resepi ye...tqvm.

Ummi said...

Ooooo...gitu alkisah keterjadiannya roti Gert yg dh ko derhakakan tuh..tu la ko Ana, wat lg roti malam2 buta, mst rabun baca resepi..hehee...xpa la jadi dah pun..Akak masa buat hari tu pun, rasa terus terpikat dengan teksturnya...pastu ramai la yg ngikut pulak...ko ni kira trip dah last..pastu terderhaka x sengaja eh..nsb baik jadi..hahahha

K.Nor said...

ana, boleh nak copy, bak 2 ketul heheh

akak tengok WR ana tu cam pekat sket r..

Anawahid said...

Kak Noor-> salam kenal jugak kak... ;)
amik kak, amik jekkk... hehehe... kompom x nyesal kak cam saya gak... hehe

kak ummi-> gitulah kisahnya kak, haha... biasalah kak ummi, kita naik trip KTM senandung malam, tu yg manjang last jek tu... ekeke

kak nor-> 2 jek kak, tggu posmen jap lg eh... hehe

kak, rasanya kot kak WT tu pekat sket, mana nk adun tu, dia suam2 masih ok lg, ni amik masa dh sejuk, belen2 lam piuk... ekekeke... pasni ni cairkan sket lg jek, nanti bila dh sejuk btol, kompom cantik likat je kan3... hehe

izahdaut said...

wehhh tak pe derhaka yg bernasib baik..hihihi..memang sodap n lembut bonar roti nihh..lain mcm lembut nyer..

Suhaina said...

oh what a beauty. love to have some now.
I would like to know one morething is that.. have u used 150 grams of wheat flour in total for this recipe?

♥LOVE2COOK♥ said...

Dah la Love sakit ni. Semua tayang brekpas bes2 ni nape?? hik hik!!!

Pass me some bun kak...looks lovely! :D

Ayu said...

salam ana,
akak dah lama tak meroti..rindu nak buat tapi bm, akak dah masuk ward..cantik roti ana tu macam kat bakery..biasa ah..stulang ..k..hehe

hana said...

perghhh! badang bini wahid mmg power rangers! kekekekee... woitt! dah abes ker??? elllehhhhh aku pong ader roti jugak taww tawwww! tak jeles! wakakakaaaaa

Jiya said...

wahhh.. ni x lama lg berketul2 la mscle tu.. sblm muscle tu berketol2.. bek akak pow abg wahid 1 BM tuk akak.. 1 BM tuk jiya. akekekekeke

Anawahid said...

izah-> lain mcm teramat wehhhh... terkedu sat masa makan... hehehe

suhaina-> hi dear, i use 1/2 dough ingredients for the bun, so, wheat flour i use 1/2 ( 50gram only ) n high protein flour only 170gram...

love-> abisssssssss... tunggu sihat buat sendirik je... hehe

kak ayu-> BM rosak x po la, meh la jion the club for manual.... ekekeke... kalo ana bukak bakery kak, ana cas mahal, pasal manual.... ekekeke

ina-> uihhhhhh.... jan poyo.... apa projek ngko ngn hamzah mekkkkkkk.... ehem2... hahahaa

jiya-> hahaha... pandai ko jiya, apa kata ko tolong akak ckp ngn abg wahid.... kehkehkeh!