Monday, June 29, 2009

Thai Green Curry

Alhamdulillah dh kenyang pon makan malam, ni jugak lauk lunch, sebenarnya dh lama teringin bebenawwww nk makan lauk nih, selalu nonton jer kat tibi kalo ader rancangan masakan n jejalan ke Thailand compom ada menu Thai Green Curry nih... Dan dapat lak paste green curry nih dari adikku cayang yg dok Siam tuh tengkiu yer busyukkkk... adehhhh puas blajo camno nk masak lauk nih ngan dia aritu... wakakakaka nk tergelak tergolek pon ader pasal satu perkataan tuh... wakahkahkah... kuikuikuikui... apa2 hal mmg sedapppp!!!! wa cakap lu... wa x tipuuuuuu... resipi sapa lg kalo x dr CMG kita tuh.... 10Q Cik Mat... 10Q dik Ikaaaaaaa... semoga murah rezeki... kalo ngko duk sebelah umah, akak dh jamahkan lauk ni td.. heheh

BAHAN2:
1 ekor ayam, potong ikut suka, perap dgn asam limau dan garam, cuci bersih dan toskan
300 ml pati santan
1- 2 cawan terung pipit
15 biji cili padi thai, belah dua
4 - 5 tangkai daun selasih (Thai basil)
BAHAN2 DIKISAR HALUS (REMPAH):-
10 biji cili hijau
1 biji bawang besar
6 biji bawang merah kecil
2 inci halia
3 pokok ketumbar, dicuci bersih dgn akar sekali
2 batang serai
2 helai daun limau purut
1 inci belacan
2 ulas bawang putih
2 camca besar ketumbar biji
2 camca besar jintan kasar biji
1 camca teh lada putih biji
1 camca teh serbuk kunyit
**UNTUK BAHAN REMPAH SAYA GUNA GREEN CURRY PASTE**
BAHAN2 LAIN:-
Garam, gula dan serbuk perasa (jika suka)
3 biji limau kasturi, diambil jusnya

Cara-cara
1. Panaskan minyak dalam periuk (kurang lebih 1/2 cawan). Tumis bahan2 rempah hingga wangi dan pecah minyak, gunakan api sederhana.
2. Masukkan ayam dan gaul rata bersama rempah tadi, biar ayam kecut sedikit dan masukkan air (kurang lebih 700ml).Renihkan hingga ayam 3/4 empuk, masukkan terung pipit. Masukkan pati santan dan perasakan dgn garam dan sedikit gula.
3. Akhir sekali masukkan cili padi, daun selasih dan jus limau kasturi tadi. Kacau perlahan2 hingga hingga kuah agak pekat dan boleh dihidangkan.

Donut II

Assalamualaikum n selamat malam semua... dh mkn malam ker belum???... dah mandi ker belum??? hehehe... semoga ceria2 semua hendaknya yerrr... Oke... disini saya ingin mengucapkan Selamat bercuti buat warga Johor tuk arini pasal arini Hari Hol Almarhum Sultan tuk negeri Johor... Cuti oke, public Holiday.. yeeehuuuuu... K, 1st n3 tuk hari ni selepas beberapa ari dpur coti pasal tuan nyer dapur bz layan tetamu n bwk tetamu ronda2 BP nih... hehehe... Wokeh!!!... Donut tuk minum petang td, wat tuk en hb yg tgh bertungkus lumus pindahkan tanaman kat belakang rumah pasal hutan depan umah dh gondol pemaju dh nk naikkan perumahan... Resipi donut yg sedap n gebu ni, amik kat umah HaSue... sedap banget!!!... tul kata dia x sampai 15 minit buat dah siap dan x sampai 15 minit lak dh bersih... licin!!!... huhuhu... sodap mkn ramai2... ngan ahli gotong royong jiran sebelah umah... Thanks ye Sue, sodapppp... C&P jugak yer...



Bahan2:
500g Tepung Gandum Berprotein Tinggi (guna tpg biasa pun ok)
1 Peket Yis Segera-11gram (jenama MAURIPAN atau apa2 jenama)kalo guna yis peket beso amik 1 sudu makan jer..
50g Marjerin
1 Sudu makan(penuh) Shortening(lelemak adunan)-Letak lebih sikit pun takpe
2 Sudu mkn (penuh) gula pasir
2 Sudu mkn Susu Pekat / 2 Sudu mkn Susu Tepung [ikut citarasa]- Letak kedua2 lagi sedap
1 Biji Telur
1/2 Sudu Teh Garam
Gula Halus atau topping kegemaran anda
190ml-200ml Air Suam2 kuku(bergantung pd kualiti tepung)

Cara-cara:
1. Di dalam bekas yang agak besar,tuangkan air suam. Masukkan yis segera,gula pasir,susu,marjerin dan shortening.Kacau sedikit dan biarkan selama 8-10 minit-untuk yis yang baik,selalunya dalam 3-5 min dah mula berbuih.
2. Setelah yis mula berbuih,ayakkan separuh dari tepung gandum terus ke dalam adunan. Masukkan pula telur yg dpukul sedikit dan juga garam.
3. Kacau adunan sehingga sebati dan melekat pada sudu(bila dah sebati tu dkacau satu arah je mggunakan sudu).
4. Ayak lagi tepung selebihnya,gaul menggunakan sudu seketika barulah uli menggunakan tangan.
5. Uli sehingga doh sebati dan tidak lekat di tangan..(sisa2 tepung kat dlm bekas tu semua bersih).Doh dah siap dan jika ingin membuat kuih 5 spice roll,boleh la dibahagi 2. Utk resepi dan teknik membuatnya sila rujuk http://www.myresipi.com/top/detail/652.Selain tuh doh nih sesuai untuk burger sambal,pau goreng dan sebagainya..
6.Doh tidak perlu direhatkan,(kalau nak rehatkan pun boleh gak selama 5-10min)boleh terus sahaja dicanai setebal stngah inci(agak2 je) Boleh tmbh sedikit2 tepung jika adunan agak lembik ketika ini..Terap doh mengikut acuan donut atau bentuk kesukaan anda..Doh akan mula mengembang dan ringan sementara minyak dpanaskan..(lebih ringan/kmbg doh,lbh gebu laa donut tu nanti)jadi kalo nak donut extra gebu kena laa sabor sket yer..hee
7. Setelah minyak agak panas(jgn terlalu panas,nanti donut gorengan pertama agak hangus)perlahankan sedikit api,masukkan donut tetapi jgn terlampau penuh sebab donut ni akan mngembang lagi ketika digoreng(sbb adunan mengandungi telur)
8. Goreng sehingga kekuningan dan toskan. Sedia utk dhidangkan bersama gula halus atau topping kegemaran anda. SELAMAT MENCUBA.. ^_^

Award Again!!!..

Award ini datangnya dr Azida, Kak Mas73 n Kak Zana... hehehe... tq sooooooooooooo muchhh!!!.. sukaaaa!! sukaaaa!!!... terima kasih daun keladi, mai la huluq lg ngan makanan sekali... muhahahaha




Accept the award, post it on your blog together with the name of the person who has granted the award and his or her blog link.

Award pemberian dari Jelitawan2 blogger hehehe iaitu Azida dr From My Kitchen With Love, Kak Masz73 - Aku, Isteri, Ibu dan Kawan dan Kak Zana - Inspirasiku...

Pass the award to 15 other blogs that you’ve newly discovered. Remember to contact the bloggers to let them know they have been chosen for this award.
Nak bagi pada SEMUA YG SUDI SINGGAH DI BLOG KU INI.... x kira nk bg pd semua jugakkk... amik taw jgn malu kalo x amik nanti kita merajukkk!!!!... silakan!!!.... silakan!!!... amik tawwwwww.....


Wednesday, June 24, 2009

Kerang Masak Berapi

Haaaa yg ni ambo punyaaaa.. so, mlm td dinner x mkn nasik ghatah lauk jer ngko!!!... berasap x berasap pale, telinga dibuatnyaaa.. perghhh!!!... ni baru bole panggil kelabu mata hitamku... wakakakakaka... compom weekend nk g carik kerang lg x puas mkn, nyesal laks wat sket jerkkk... Resipi cilok kat MyR, resipi oleh Sweety Kitchen, thanks ya sweety mmg betul2 berapi dibuatnya....

Bahan-bahan ( 2 org makan )
1kg kerang
1cm Halia
4 ulas bawang putih & 1 ulas bawang merah kecil
5 sudu makan sos tiram
10 tangkai cili api
3 helai daun sadri & daun sup.
sesudu minyak makan

Cara-cara
1. Kerang direndam dengan asam keping selama 2 jam untuk memudahkan segala kotoran tanggal.toskan dan cuci sampai besih.Rebus skit kerang.
2. Tumbuk lumat bawang putih, merah dan lada cili.
3. Panaskan minyak dan tumis bahan tumbuk hingga garing.Masukkan sos tiram dan kacau hingga sebati.
4. Masukkan kerang, biar rempah melekat dan sebati.tiutup api dan taburkan daun bawang dan sadri.

Pas dh berapi kepanasan beserta kepedasan mkn kerang tuh, meh cuci mulut ngan buah rambutan gula batu yg manis banget nih... adusss ya ampunnnnn sedapnyaaaaa, longkah lak tuh!!... Mintak ampun mintak maaf yer semua kalo kat tempat anda x de rambutan nih, bukan niat nk menunjukkan kekejaman ehehehe... cuma nk bgtau buah ni jer la yg bole bwk balik masa musim buah nih... nk2 durian mg hampeh!!!... jemput makangggg...

Tauhu Kukus Sambal Udang Kering

Ni sebenarnya sesi tayangan dinner tuk mlm td... ntah laaaa lepak sangat mlm td masuk tido pon cepat nk hapdate pon x sempat, so layan ajer la yer menu sempoi tuk malam td Tauhu Kukus Sambal Udang Kering resipi Kak Dayang Jack double triple kick nya tauhu nih aku buh dlm sambal n luar udang keringnya... mabelesssss!!!!...10 Kak Dayang... kenyang ngko dpt2 ngan tauhu gemok gedabak tuh... tu yg mata kuyu jer pas makan... heheh... layannnn


Bahan-bahan :
2 keping tauhu basah/lembut (dipotong ikut suka)
3 sudu besar cili kering kisar
3 ulas bawang putih (ditumbuk lumat)
segenggam udang kering (digoreng tanpa minyak)
sedikit air asam jawa
sedikit garam dan gula
sedikit minyak masak

Cara-cara :
1. Kukus tauhu selama 7-8 minit.
2. Sediakan kuali. Panaskan minyak. Tumis bawang putih hingga wangi. Kemudian masukkan pula cili kisar dan tumis hingga pecah minyak.
3. Masukkan garam, gula dan air asam jawa.
4. Susunkan tauhu di atas pinggan. Tuangkan sambal td diatasnya dan taburkan udang kering.

Tuesday, June 23, 2009

Nasi Goreng Tomyam

Nilah dinner kami mlm ni Nasi Goreng Tomyam Mekyung Hana yg sodap dan lazat ni, baru nk mencuba setelah berderet-deret org lain buek dulu… huhuhu… tp ader derhaka sket kat resipi nih tang kiub tomyam tuh buh satu jer pasai x tahan masam… hehehe…Baru oke bg tekak cam haku nih!!!.. mmg mabeles… wa x tipu...wa layan ngan sotong goreng tepung ngan kopok ikang. Mekasih yo ina oiii… jasamu tetapku kenang… layan ajer la resipi kat sini yerk…

Sirap Bandung Soda

Ni laks kesinambungan menu dinner semalam, tah la pas pose sotong tenet laks mengong... huhuhuhu siot jerkkk... petang semalam mmg panas betul wa cakap luuu!!!... x tertahan ghasenyerrrr… apa lagi suh ler my laling wat sirap bandung… dia nih mmg xpert kalo wat sirap bandung eskem soda nih… mmg soda gilerrr… x cayer try wat, mmg lain dari yg lain… dia jugak selalu amik tender kalo ada kenduri kendara… muhahahahha… tuk family sendirik jer tawwwww…. Oke, layannnn… 10Q suamiku terchentaaaa… mmg sodappppp…




Bahan2nya

600ml air
½ tin susu cair
1 tin Aiskkrim Soda F&N
6 sudu gula
Sedikit garam
Sirap Ros secukupnya
Air Batu secukupnya

Cara2nya:-
1. Masukkan kesemua bahan2 diatas kecuali Aiskrim Soda dan air batu, kacau sehingga larut. Adjust rasa manis, kaler merah, lemak dan susu cair sendiri yer bergantung tekak masing2 dan seperti yg dikehendaki.
2. Akhir sekali masukkan aiskrim soda, kacau sebati dan tarik dahulu air ini sebelum diminum bersama air batu secukupnya.Nyamannnn!!!!

TIPS: ** Jangan masukkan airkrim soda dahulu jikalau mahu dapatkan air yg sempurna, kalo DERHAKA akan jadilah air sirap bandung seperti air susu basi kerana susunya timbul n terapung**

Monday, June 22, 2009

Sotong Goreng Tepung II

Menu dinner tuk arini, lauk ni wat ghatah je yer kihkihkih... nk perabiskan sotong yg 1 minggu duk dln esbok tu... resipi cam biasa, mmg nk guna resipi ni jerk x mo lain pasal sodap!!!... Resipi by Che'Iza... mmg cop jempol lerrrrrr.... kehkehkeh... x camne kali ni mata bole kero nk amik serbuk kari teramik serbuk kunyit sib baik sket kalo x kunen mata hitamku.. heheh

Layan ajer la resipi kat sini pong bole kat sinun pong boleeeeee.... layannnnnn... jemput makang semuaaaaa.... ngangaaaa besar2 yerrr.. mokcik nk suap nih!!!...

Sunday, June 21, 2009

Butter Prawn

Ni jugak tuk lunch... kes nk perabiskan udang... apalah yg nk digayakan ngan udang nih yerkkk... dn hasil skodeng umah Kak Nor Ganu tuh jumpalah resipi nih... pehtu Kak Masz tokey udang pon ada buat... adoiiiii terliur mokcik dibuatnya...baca lak resipi sekali lalu jer main belasah jer mengirai telor tuh... kekok gak dibuatnya sebelah tgn mengirai n sebelah lg memusing wat bulatan sib baik x bersimpul tgn tuh muhahahahha... ntah la jadik ker x nih... Kak Nor tulunnnn... tolonggggg!!!... jadik x butter prawn nih... huhuhu.... Sedap kak!!!!! 10Q... Kak amik ngan resipi sekali yer.... hehehe


Bahan2:

12 ekor udang saiz besar
2 sudu butter
3 biji kuning telur ~ K.Nor guna 2 bj sahaja
sedikit daun kari
sedikit cili padi
serbuk kunyit & garam
minyak utk menggoreng

Cara2:
1. Lumur serbuk kunyit & garam kat udang. Goreng sehingga masak.Bila udang hampir masak tu, masukkan daun kari & cili padi.Gaul seketika sebelom diangkat. Bila dah msak,ketepikan. Dengan menggunakan minyak yg sama, biarkan minyak dikuali anggaran dlm 1/2 cawan cenggitu. Panaskan minyak dan masukkan butter. Biarkan butter cair & minyak betul2 panas.Sementara tu,kacau2 telur bagi rata dan masukkan telur kuning dalam bekas roti jala.

2. Matikan api bila minyak tu panas2. Dengan menggunakan 2 tangan, tgn kiri pegang telur kuning ..tgn kanan pegang garfu...tuang perlahan2 telur sambil tgn kanan mengacau dlm bentuk pusingan. Biar dia bertali2. Kemudian bila dah selesai, angkat telur tu dah buh dlm tapis utk membuang minyak berlebihan.

Tomyam Campur

Haaaaaaa.... ni menu tuk lunch arini, menu fresh menu lum basi lagikkkk... cuaca panas nih mmg sedap kalo hirup tomyam nih!!.... betullll wa cakap lu... berasap telinga x pon bole naik menanah telingaaa.. kehkehkeh.... Terima kasih pd Hamba Allah yg sudi bg pes tomyam yg mmg power nih... semoga Allah melimpahkan rezeki tuk mu sekorgaaaa....Aminnnnnn... Resipi x payah la yer semua main lebur jer tuh... tp!!!... mmg powerrrr.... muhahahahha....

Muffin Coklat II Againnnn...!!!

Ni jugak salah satu menu masa jamu tetamu aritu, tetamu yg x jadik tuh nonton jer la yerk!!!... kehkehkeh... menu dah basi yer dah jadik baja gak!!!... hahahahaha... suka sanggggggaaaatttt wat muffin cekelat by Yani nih cepat dan sedap... ntah la dh bnyk kali buat mmg suka sangat....

Gather2 ngan Kak Asma n Kak Zana

BISMILLAHIRRAHMANIROHIMMMMM... ASSALAMUALAIKUM SEMUAAAAAAAA!!!!!!..... yuhuuuuuuuuu... salam siaran langsung di tgh hari yg cerah n panas nih... Apa khabar semua pada pengunjung2 umah saya nih... semoga sihat selalu, almaklumlah... rumah tinggal hampir 3 minggu gak nih... huehuehue... sori dori semua.... ambo sihat2 belaka... makin bertambah sihat.. ekekeke... kalo dh malas+bz apa jawapan yg sesuwai yerk... kehkehkeh... terima kasih pd yg sudi tinggal msg kat shoutmix tuh... adoiiii x terjawap gamaknyaaaaa... huehuehue.... yg bole dijawap hanya malassss!!!... bz!!!... hehehe...

Oke, berbalik pd citer minggu2 lepas, jumpa kak zana n kak asma kat rumah kak zana pd 11 Jun aritu.... adoiiii!!!.. ni citer dah basi yer hehehe... org nk pose n3 nih, kita pong nk gak w/pon gambo blur2 jer.. cam x bwk, tp guna hp cap ayam camni lah gamaknya gambo nyer... huhuhuhu.... Apa yg bole citer SERONOK BANGET!!!!!... betulllll!!!!... 10qQ Kak Zana selaku pengacara majlis n Kak Asma yg sudi tunggu kita w/pon lambat 1/2jam... hehehe




Oke, pehtu seperti yg di set hari sabtu kalo x der aral kak asma nk dtg umah lak pd 13 jun ( sabtu ), tp apakan daya Cik Abe dia x sampai2 lg... huhuhuhu... sedih nyaaaaaaa... dah siap masak lak tuuh... KAK ASMA!!!!... sapa nk makan nih... huwaaaaaaa... tp x per... rezeki kawan wahid masa sama2 kursus aritu x sangka baru 12Jun balik kursus, 13 Jun dah ckp nk datang... Alhamdulillah rezeki diorang sekorga... menu yg sempat di buat masa aritu ni ajer lah yer mi kari jer.. ehehe...



Puding jagung pon ada tp dh bersih x sempat nk amik gambo… Apa2 pong mmg happening la ptg tuh… 10Q kakak2 semua!!!... panjang umur jumpa lg… layannnnnnn

Monday, June 1, 2009

Khao Nieow Moon @ Pulut Manis

Makanan pelik yg x penah dimakan nih selalu nampak kat tv jer lah tp x penah try, mmg jakun!!!... dok terpikir2 apalah yer rasanya kalo mangga + pulut + santan =???... apa ke x muntah dibuatnyaaaaaa… Aritu dlm bln lepas Kak Ayu S’pore ada buat then ada tnya dia apa rasa, dia kata sedap semua rasa cukup, aku pun try ler wat Khao Nieow Moon nih…. Adoiiii nk menyebutnya leh tersyasyul… heheh… ataupun pulut manis… Dah try n error mmg sedapppp… cop jempol tuk Kak Ayu… Tq kak!!!... mmg sedapppppp… lazatttttt… bertambah-tambah lg dibuatnyaaa… I lebiu kak… resipi angkut sekali yer… muhahaha… malas nk taip pasal dh kekenyangan… muhahahaha…



Ingredients:-
350g glutinous rice
1 can coconut milk(I used 1 packet KARA coconut milk)
3/4 cup sugar
11/4 tsp salt
1 tsp rice flour
4-5 screw pine leaves(pandan leaves)

Method:-
1. Wash glutinous rice and soaked for at least 3 hours, or overnight.
Put steamer to boil at medium heat. Drained the glutinous rice and place onto cloth(I used cloth diaper-kain lampin budakyang dah tak pakai) top with 2 screw pine leaf and cover. Steam for about 30-45 minutes or until glutinous rice are cooked(grains looked clear).
2. Separate 3/4 cup coconut milk in a small bowl, put the remaining coconut milk in a pot, add sugar and salt and bring to boil on medium low heat.
Add 2 pandan leaves in coconut milk mixture, stir frequently until sugar dissolve. Remove from heat. Put steamed glutinous rice in a pot that has cover, add coconut milk to glutinous rice, stir quickly and well. Cover it for 15
minutes.
3. For the balance 3/4 cups coconut milk, add rice flour and 1/4 tsp salt in it and mix well. Bring to boil on medium low heat, stir frequently until the mixture becomes thick. Remove from heat and set aside for topping.
4. Put glutinous rice in a plate, top with prepared coconut cream and serve with ripe mangoes.

Manggo Ole Juice

Panasssss!!!!.. panassss!!!!.... cuaca ari nih huhuhuhu... tekak masih x berapa baik dan aku masih mc lg setelah 1 minggu sakit masih gi keje lg, pekerja contoh katakan... muhahahaha... dan arini mc!!.. hehehe... panassssss!!!!!.... kering tekak dibuatnyaaaa... 2 biji mangga masih tergolek2 lg kat dapur tuh... sebelum kecut nk try gak jus mangga ole made in Tokyo nih... hehehe... ROS!!!.. sodappppp... tp akak guna fresh mango then blend jerrrr, bukan mangga pntu taww!!! hehehe ... sodappp!!!... Tq ros... resipi akak C&P jerk dr myr.. hehehehe.. sesapa lum buat, try ler... hehehe




Bahan-bahan ( untuk 2 gelas jus )
200 ml jus mangga - saya guna 1/2 biji mangga + sedikit air dan blend
200 ml susu segar atau susu kacang soya
1/2 sudu gula pasir - ni sendiri tambah
Beberapa ketul air batu

Cara-cara
1. sediakan dua gelas kosong, mula-mula curah jus mangga setengah gelas bagi setiap gelas dan akhir sekali curah pula susu segar, kira-kira 3/4 gelas lah isipadu nye tu.
2. akhir sekali masukkan air batu dan sedia untuk diminum, kalau takde jus mangga kotak tu, boleh juga menggunakan mangga yang diblender. Nak minum tu kacau sebati jus tadi dan nikmatilah akan kesegaran Jus ini. Selamat Mencuba.


Pesanan to guru sebelum minum kacau dulu... haaaa apa lg jemput minum... heheh

Award Dari Ros Tokyo n Kak Ayu S'pore n Kak Nor Ganu


Award yg dah berkurun nih datangnya dari Ros Tokyo, Kak Ayu Singapore n Kak Nor Ganu Kiteee.... iskkkk.. sori bangettt baru berkesempatan nk amik huhuhu... almaklum la bz eheheh.. 10Q Ros n Kak Ayu kerna sudi memberi award frendship nih pada saya... terharu sat... sob.. sob...sob... Akanku gantung award nih tuk mencantikkan lagi umah ku ini. Alaaaahhhh... tag tuh nanti la yer kalo rajin nanti siap ler.... ekekke... semoga perkenalan kita ini berkekalan hendaknyaaaaa.. aminnn......