Bahan-bahan ( 10 biji )
200g coklat masakan
70g mentega
2 biji telur
50g gula halus
60g tepung gandum
1 sudu kecil baking powder
Cara-cara:-
1. Antara bahan-bahan yang diperlukan
Cairkan coklat. Gunakan kaedah "double boiler" .
2. Kemudian masukkan mentega. Kacau sehingga mentega cair. Selepas tu bolehlah panaskan oven sehingga suhu 170C.
3. Dalam mangkuk lain, masukkan telur dan gula. Kacau sampai sebati. Tak perlu penaik(kembang).
4. Masukkan telur ke dalam mangkuk coklat. Kacau biar campuran sebati.
5. Ayakkan tepung dan baking powder ke dalam mangkuk coklat. Gaul sehingga sebati.
6. Isikan adunan ke dalam bekas muffin sehingga 1/2 penuh atau 60% penuh. Bakar selama 20 minit.
7. Selepas masak tu, mungkin muffin ni lembik sikit( sebab hanya sedikit tepung yg digunakan) tapi bila dah sejuk dia akan keras dengan sendiri. Jadi kalau lepas 20 minit tu, masih lembik tak payah bakar semula.
5 comments:
aduuhhh ana! aku blk ngelencer nih mmg perot lapo! nengok muffin cekelat k.yani nih lagi lerrrr teghase lapo! tmbh plak bb tendang2 sekuat ati perot mak dier sbb dier pon lapoo! uwaaaaaaaa...... tulun la akuuuu!!!
k ana, nak 2 ketul... sedap bangett tue...
hana-> alah sian nya ngko... x dapek nk nolong pasai jauh... jd jwpannya wat sendirik yerr.. kihkihkih
aymy-> cukup ker 2 keyui aymy oiiii... meh seringgit!!!.. hehe
Ana, akak suka tengok muffin cup tu.
Hazila -> uihh.. yer ke kak... kalo kat sini tu lah yg kira paling cantikkk.... huhuhuhu... kalo kat kl lagi la lawo2 nyer...
Post a Comment