Tuesday, May 19, 2009

Bun Kentang

Sejak 2 menjak kene tinggal nih, mood nk masak merundum... huuhuhuhu... tp bila hb call dia leh balik 1 minggu sekali masa weekend... terasa dunia ini ana yg punya... hahaha... projek mlm ni tuk bekpes sok... 1/2 lg jap lg nk blk umah mak bagi jer dia... bior dia bekpes hasil air tgn anak dara dia nih... Pada IKA MENTEL!!!!... dah siapp!!!!... sib baik x bentan roti nih...wakahkahkah... tu lah ngko banyak membebel nyer, kan dah bentan roti ngko... tu la wat ketupat lg.... muhahaha... x per chaiyokkk!!!!... chaiyokkk!!!.. esok akak nk tgk roti ngko, tp ingat bukan yg meroyan n bentan yer... wakakakaka... ROS!!!!!... i lebiu... 10q very much for the delicious potato bun... pass or fail teacher Rosss... hehehe kalo pas, Ya Allah hepinyaaaaa... 5 bintang tuk resipi nih... 10Q Ros, ok la kan kalo nk banding ngan cikgu Ros punyaaaa yg gebus montok itewww... 10Q..10Q... Resipi... meh tgk kehalusan kerja Ros kat sini n kat sinun... heheh...



Bahan-bahan ( dpt dlm 10-12 bun kecil )
250 gram tepung roti/tepung high protein
70 gram kentang yang telah direbus dan dilenyek baru ditimbang
120ml susu segar ( klu takde leh ganti dengan air suam ataupun bancuhan susu pekat manis ataupun susu kacang soya.)
2 sudu besar susu tepung
2 sudu besar gula
2 sudu besar marjerin
4 gram yis ( 1 sudu kecil)
1 biji telur (dipukul sedikit)
(untuk bancuhan sos kastard ) 2 sudu besar tepung bird custard
1 cawan susu segar
2 sudu besar gula


Cara-cara:
1. Buat bancuhan kastard dulu- Campurkan semua bahan sos custard dlm periuk dan kacau hingga pekat, guna api perlahan ye, kacau sentiasa supaya tak bergentel, klu jadi terlalu pekat boleh tambah lagi sedikit susu, sejukkan dan akan di piping atas bun nanti.
2. kemudian buat doh roti pula, kalau ade BM tu leh lah masukkan semua bahan dan pilih menu Dough dan On je, kalau takde masukkan semua dalam bekas adunan dan uli hingga tak melekat pada tangan. Pastikan Doh betul-betul lembut ye.
klu guna tangan untuk menguli, Tips untuk dapat doh yang lembut, ambil plastic bersih dah letakkkan doh di dalam plastic tu, ramas-ramas beberapa minit, lebih kurang 5 hingga 10 minit, keluarkan dan uli semula dalam bekas adunan, anda akan dapat doh yang elastik.
3. Kemudian perap doh dan tutup bekas adunan dengan plastic wrap dan biar doh naik dua kali ganda. Selepas itu tumbuk-tumbukkan doh bagi mengeluarkan angin. bahagi doh pada 10-12 bahagian kecil dah susun atas dulang pembakar.Biarkan naik sekali lagi, kemudian paipkan sos kastard di atas permukaan bun .
4. Bakar pada suhu 180 darjah selama 25 minit atau sehingga permukaan nye perang. 5. Glis permukaan bun dengan sedikit marjerin supaya berkilat. Anda akan dapat doh yang lembut dan gebu walaupun bun ini tidak menggunakan bread softner, Ok dah siap Selamat Mencuba...

3 comments:

hana said...

kahkahkahkahkah... sib baik jadik molek erk na! klu rentung ireng geseng cam dak ika mentel tuh mmg la aku tukang kesian! wakakakaka... bak seketui dulu nk rasa! heeeeee..

Aishah@Ariffin@Aqil said...

salam akak....
hohohooo...dah menjadik rotinye...cun ape...bak 10 ketui nak rasa...

anawahid said...

hana -> tu la pasal sib baik oke roti tuh.. kalo dak aku yg makan sumpah...wakakakaka... weii mekyong cukup ka seketui, dalam pewut tuh sian diaaa.. kehkehekeh

Aisyah -> ecahh, cun yoooo.. mekasih yooo... eheheh.. 10 ketui x cukup laaa.. nih ada lg seketui jer.. kihkihkih