Monday, April 27, 2009

Bitterballen Nasi

Nasi malam semalam ader balance dlm 1 1/2 senduk... sayangnyaaaa… apa nk digayakan erkkk… jln2 la dari rumah ker rumah… jumpa la menu nih… simple jer… sedap pon sedap… bnyak mana la dpt yer x takat balance 1 1/2 senduk jer... ada la 7-8 ketuiii sementara nk pi mkn malam… wat dulu tuk alas perut… licinnnn. Mekasih D… alah… resipi dari mana erkkk D dapat lupa arrr… tgk sendiri la kat umah D tuh…




BAHAN-BAHAN:
2 ulas bawang putih - dicincang
2 sudu makan tepung gandum
150 ml air
1 ketul kiub ayam (boleh kurangkan kpd ½ kiub jika tak nak rasa masin)
3/4 sudu teh garam
¼ sudu teh serbuk lada sulah
300 gm nasi putih
25 gm lobak merah - dipotong dadu dan direbus
25 gm sayur buncis (5 batang) - direbus dan dihiris halus - saya guna sayur campur je
30 gm keju parut
2 sudu makan marjerin untuk menumis
Minyak untuk menggoreng

BAHAN SALUT:
1 biji telur
75 gm tepung goreng serbaguna

CARA-CARA:
1. Tumis bawang putih sehingga naik bau. Masukkan tepung gandum. Kacau sehingga berketul²..
2. Masukkan air sedikit demi sedikit sambil dikacau hingga licin..
3. Masukkan kiub ayam dan lada sulah.. Kacau lagi..
4. Masukkan nasi, lobak merah, buncis dan keju.. Kacau sehingga bergumpal..
5. Bantukkan bulat dan celupkan di dalam telur dan gulingkan di atas tepung goreng..
6. Goreng sehingga kuning keemasan..

*TIPS*
Seelok²nya kepal nasi tu time dia panas².. cantek jerk kepalannya bersatu..

3 comments:

Jiya said...

idea jugak ni, taklah membazir nasik lebihan. mmg idea bagus wat baling kak ana.. miahahahha.. larikkkk!!

Note: jiya tadak.. dia dah tido...

hana said...

jom jiya kita main snow ball nasik! masing2 tadah mulut! dpt terus ngap! kihkihkih... mcm wat nasik jepon.. tp xde la salut2 telur tuh.. leh ngetest bentou kot la danish suka! arigato ne!

anawahid said...

jiya, hana.. main2 jgn wat sepah dah ler yer.. kalo dh ball tuh kene pale sendirik... kikikiki