Thursday, April 16, 2009

Onion Ring

Adussss… dh lama x update n3 kat umah nih… semenjak 2 menjak ni bz sket… almaklum la wanita korporat!!!!... muhahahaha… berangan aje laaaa… jgn keparat dh ler hehehe… Semua nih angkara Kak Ina KL!!!. Kakkkkk... akak kejammmm!!!!... lenkali nk pose link jgn tunjuk gambo hero nyaaaaaaaaaaa... wawawawawawa… Kak Ina lah yg bg link citer korea tuh… huhuhu… bole pengsan akibat angau n rabak bijik mata dibuatnyer… huhuhu… la nih dh khatam… berasap balik dapur… enjin x bole terus laju jln.. kene warming up dulu k… eheheh ratah onian ring menu lunch mlm nih, En Hb x mkn pasal ada sambutan maulud kat surau… resipi Kak Fida MyR lg.. so, layannnn…



Bahan2nya:-
2 biji bawang besar
7 sb tepung gandum
2 sb tepung jagung
1/2 sk baking powder
1/2 sk gula halus
garam secukup rasa
serbuk lada sulah/hitam secukup rasa
1/4 sk serbuk cili
1 biji telur
125 ml susu segar
minyak masak secukupnya untuk goreng terendam

Cara-caranya:-
1.Bawang besar dikupas kulit dan hiris bulat setebal 1 cm. dan leraikan menjadi gegelang.Gunakan Bawang holland kalo blh..
2.Satukan kesemua bahan2 kering di dalam mangkuk dan kacau rata.
3.Satukan susu dan telur di dalam mangkuk berasingan dan kacau sedikit.
4.Tuangkan campuran susu ke dalam adunan tepung dan kacau hingga sebati.
5.Panaskan minyak di dalam kuali.Celupkan bawang kedalam adunan tepung dan goreng hingga kuning keemasan.Jangan goreng terlalu banyak bawang supaya mudah untuk dibalik2kan.
Angkat dan toskan di atas kertas serap minyak.Hidangkan ketika panas2 lagi. cicah ngan cili sos n mayo utk lbh sdap

2 comments:

Aishah@Ariffin@Aqil said...

wah nih mmg menarik noi nih...rantah can gitu pon best...

anawahid said...

sedap ecah ratah gitewww jerkkk