Monday, April 20, 2009

Potato Widges

Arini ni x masak cuma wat Potato Widges jer… Kenyang gak belasah potato nih… huhuhu… rasa mcm dh nk terbongkang kekenyangan jer… kalo dicantum-cantum balik kentang tuh ader la nk dkt hampir 2 bijik belasah dh x ingat sesapa dh mkn nih… Resipi nampak kat rumah Kak Zana dan tuan empunya resipi Noorsha… sedap Noorsha oiii… 10Q very much…




Bahan2nya:-
2 biji kentang - potong berbaji
2 sudu teh serbuk lada hitam berperisa AJISHIO
1 sudu teh serbuk cili
1 biji putih telur - dikocok
Tepung gandum secukupnya untuk salut
Garam




Cara²nya:-
1. kentang dibersihkan dengan air suam untuk buang kotoran dikulit. setelah bersih, potong berbaji. kulit kentang tak perlu dibuang.
2. Rebus kentang bersama sedikit garam hingga empuk.
3. Setelah empuk, angkat kentang dan toskan.Tunggu hingga agak suam² sedikit.
4. Selepas itu, satukan serbuk lada hitam dan serbuk cili di dalam plastik. Masukkan kentang tadi dan goncang² sehingga kedua² serbuk tadi bersalut dengan kentang.
5. Kocok telur putih, tak perlu sampai kembang. Masukkan kentang satu demi satu ke dalam telur kemudian salutkan pula dengan tepung sepenuhnya.
6. goreng dengan api perlahan hingga keemasan.
7. Hidangkan panas² bersama sos thousand island & mayonis

6 comments:

Aishah@Ariffin@Aqil said...

wah nih mmg tak leh tolak nih...sesambil tgk tv... sure tak sedar dah losap...

hana said...

uwaaaaaaaa... wong kene pong wes gaie! jalok okeh2!!!

Datin El said...

ana...tq..bagi idea bole tiru ni..sume kat umah ni suka makan kentang..

Ana Ali said...

a, ari tuh baru jer jumpa resepi yang sama dari buku Betty Saw.. ader ala2 yang kat KFC Cheesy Wedges tak..nak cuba nak cuba yeah

anawahid said...

aishah-> compom ecahhh... compom dh lesap x sedar... hehehe

hana-> wes gaie yo wes!!! arep yo mareng nang kene...

Datin El -> tiru datin tiru la... kita pon tiru orang gakkk... hehehe

Ana Ali -> ana, nk taw kene torai.. kikiki

nOOrsha said...

terase nameku disebut2 kat sini...hehehe...maceh kak ana krn memberi kepercayaan penuh utk mncube resipi ku itew.... (cam mnang anugerah le plakz...)