Wednesday, April 22, 2009

Kuih Cara

Lagi sekali puas hati arini dpt buat kuih cara sendirik… cara x??.. hehe… 2-5 hari lepas ader nampak Mek Yong Hana buat… adoiiiii… terliurnyaaa… terhengen la nk mkn masa petang balik keje tadi… camne erkkk… Haaaaa… teringat la pemberian cenderahati dari Mek Hana aritu masa dia balik iaitu acuan Cik Takoyaki… hehehe… cuba try test la wat… kerna kuih ini la acuan tuh terus hilang daranya… muhahaha… hasilnyaaa… sekeping sekali ngappp!!!... puas hati… Resipi oleh Kak Jun yg rajin bebeno masak nih… sodap kak, 1st time wat kuih peberet nih kak, terima kasih Kak Jun… hehehe… C&P jer dr rumah Mek Hana itewwww… Psstttt.. bila la agaknya nk wat takoyaki erkkk... heheh...



Bahan-bahan ( dalam 12 biji )
• 100gm tepung
• 200ml santan sederhana pekat/susu segar
• 1 sudu besar jus pandan (jun guna esen pandan sbb daun pandan x d)
• 1 biji telur
• 1/2 sudu teh garam
• beberapa titik pewarna hijau
• gula sebagai inti


Cara-caranya:-

1. Campurkan tepung, santan, telur dan garam. Kacau rata. Kemudian masukkan jus pandan dan pewarna hijau sedikit. Jika terlalu berketul, tapis.
2. Panaskan acuan, lengser ngan minyak. Masukkan adunan tepung, biar sekejap, masukkan 1/2 sudu teh gula atas setiap satu kuih dan tutup acuan sebentar.
3. Pastikan api kecil supaya kuih tidak hangus, sbb kuih ni cepat masak, dalam 1-2 minit aje..

6 comments:

Rafizah Nordin said...

ooo ni pakai acuan takoyaki ye...tak lekat ye kak ana?kitenye acuan tak sampai2 lagu huhuhuuuu jenuh dah menunggu ni...

hana said...

pijaaa... saboo saboo! aku tgh packing nih! tp kali nih surprise utk ko! tungguuuuuu.. hahahahaha

ana bini wahid!!! comel lotenyer kuih cara ko!! geram haku nengok! cantik cantikkkkk.....

Datin El said...

salam ana..rajinnya..comel tul lah kuih cara ana tu..nak sket bole..

Jiya said...

comel la pulak kuih cara ni. bulat2 gitu.. akak jangan bertambah bulat plakkk!! kehkehkeh!

Aishah@Ariffin@Aqil said...

ha tu dia...penangan mak yung...acuan takoyaki leh dirasmi dek kueh cara...
nanti leh tanyang takoyakinye tu...

anawahid said...

Fiza -> x melekat pon fiza, cantik jer,masa bakar yg 1st jer akak sapu minyak, peh tu seterusnya x letak pon, tp kak acu tako hana bg tuh nmpk gaya cam non-stick jer... hehehe

hana -> ha' ah comel lote kan... pasni aku kalo nk wat guna acu tako jer... pssstttt... aku pong comel gak.. muhahahaa

datin el -> bole la datin rajin sket2... amik la datin... hehehe

jiya -> wargghhh.. x kira la akak bulat ker x... yg penting dpt ngap!!!

aisyah -> ecahhh... insyaallah kalo dh jumpa resipi yg berkenan nanti