Sunday, August 15, 2010

Cucur Udang II

Hah!.. ni pulak menu yg aku sediakan tuk morih mlm ni kat surau, kali ni mmg turn taman aku yg kene hantar kat surau... morih, tarawih... tarawih, morih... mmg dh cukup sinonim kalo bln2 posa kat sini, tempat lain aku x tau la ada ke tak morih ni, panggil morih jugak ker atau ada nama lain... hehe... apa nk buat yer dok berpikir2 dr mlm semalam, last2 cik abe request tuk buat cucur udang jer... heheh... Iyolah.!!.. dh lama jugak aku x pekena cucur udang ni... adoi laaaa... mau patah pinggang mokcik berdiri tepi dapor dok menggoreng cucur nih.. pehhhhhhh!!!!.. dugaannnn... cobaannnnnnn... yolah tu... layan je lah... :)


Bahan-bahan ( 4-6 org makan )
250gm tepung gandum
150gm udang
1 sudu kecil yis kering
1 biji telur
1 biji bawang dihiris
taugeh secukupnya
daun kucai-potong2 secukupnya
air dan garam secukupnya
sedikit pewarna kuning @ serbuk kunyit (optional)
Minyak secukupnya

Bahan untuk sos:-
1 sudu besar cili boh
3-4 ulas bawang putih-cincang @ ditumbuk
50gm cili sos
20 gram tomato sos
2sudu besar rata gula
100ml air


Untuk cucur:-
1. Satukan tepung dengan yis. Masukkan taugeh, daun kucai, garam, pak aji, pewarna kuning dan air. Bancuh hingga rata dan pekat. Saya rehatkan paling kurang 1/2 jam hingga 40 minit sebelum menggoreng.
2. Panaskan minyak. Celupkan senduk besar kedalam minyak panas. Tuang adunan kedalam senduk, 3/4 penuh. Letak seekor udang dan masukkan kembali kedalam minyak panas, biar terendam senduk dan cucur akan tertanggal dari senduk. Goreng hingga masak. Hidang bersama sos.
3. Pastikan minyak betul2 panas, kalau x cucur akan serap banyak minyak. tp jgn terlalu panas..nnti hangus..

Cara-cara Untuk sos:- satukan semua bahan, masak atas api hingga pekat. Ketepikan.


Laki aku ni kan, x penahnya bg can aku amik gambo ngn aman, ada jer yg dia nk buat n kacau... huh!... :)

1 comment:

Jiya said...

kakakakaka.. abg wahid jakii! sumbat jek cucur tu kat mulut bang wahid kak ana. hahaha..