Salam Ramadhan pada pengunjung blog yg x seberapa ini... di kesempatan ini, saya ingin mengucapkan selamat berpuasa pd semua, andai kata ada terguris kata2, maafkan ya... yg baik dtg drNya... dan yg buruk dr diri ini... semoga amalan bulan yg berkat ini membawa seribu erti tuk semua dn yg terbaik dr tahun2 yg lepas...
Oke lah, ni menu tuk berbuka arini... Udang Supreme... apsal namanya camtu... hehehe... suka2 aku jer nk letak camtu... hik3... rasa????... kompom best!!!!... x caya, tnya saya... simple n cepat disediakan... hehe. Mmg dh lama x buat masak ni, arini teringin sangatttttt... hahaha... ok lah, pada sapa2 yg nk resipi, aku letakkan kat sini ye... nk skogeng kat sini pon bole gak, layan jer la n slamat berbuka posa!...
Bahan2nya:-
1/2 kg udang - dibuang kulit dan tinggalkan kulit ekor shj dan di buang urat belakang udang
3 batang lada merah - di cincang
3 batang lada hijau - di cincang
1 biji bawang besar - di cincang
1 inci halia - di cincang
4 sudu makan sos tiram
2 sudu besar kicap manis
2 sudu besar kicap cair
garam secukup rasa
Cara-caranya:-
1. Panaskan minyak dan goreng udang yg telah dibersihkan terlebih dahulu selama 5 minit setelah itu angkat dan toskan
2. Tumis bahan2 cincang seperti lada hijau, merah bawang besar halia sehingga garing
masukkan sos tiram, kicap manis dan kicap cair kacau sebentar dan masukkan udang yg telah digoreng tadi dan kacau rata
3. Perasakan dengan garam secukup rasa dan sedia untuk di hidang
Sayurnya lak, sayo ni jer... hehehe... Pak Choy oyster sauce
No comments:
Post a Comment