Tuesday, August 9, 2011

8 Iftar > Ayam Mentega Rangup

Assalamualaikum n gud morning semua… 2-3 arini mmg x de n3 baru, kalo x de n3 baru paham2 sajalah, mmg dapo x berasap… heeee… alah bukannya pasal mls nk berasapkan dapor, pasal bermuka dirumah mertua… hehehe… oklah… x tau nk ck pape, Cuma ni nk tayang salah satu menu mlm td Ayam Mentega Rangup, resipi Si cantik manis Melleymey a.k.a Diana… dpt resipi ni masa dok bukak tudung piyuk rumah Kak Ayu S’Pore again… jan muntah dh la yer, bln posa ni menu ayam jek… heeeee… bkn apa, pasal tuan rumah bln posa x lalu nk mkn ikan… hahaha… oklah, tengs Diana untuk resipi yg simple n sedap ini… oke!... selamat menjalankan xtvt harian pada semua… sampai jumpa lg besok2… hehe…

Bhn²
2 keping dada ayam _ d hiris
2 tangkai daun kari _ d hiris
4 biji cili padi _ d cincang
60 gm mentega ( Boleh d tambah jika hendak kuahnya bersalut banyak kat ayam tu yer )
1/2 biji bawang besar _ d cincang
Tepung jagung secukup kegunaan
Minyak untuk menggoreng
Sedikit gula


Bhn² Perap
1/2 tsp perencah pati ayam Tumix
2 tsp gula
1 biji telur
1 tbsp tepung jagung
1/2 tsp serbuk lada hitam
1/2 tsp serbuk lada putih
Garam secukup rasa

Cara²
1. Ayam d gaul bersama bhn² perap dan perap selama 20 minit.
2. Saluti ayam tadi dengan tepung jagung.. Goreng.. Setelah ayam masak angkat dan ketepikan.
3. Cairkan mentega dan masukkan bawang besar, daun kari dan cili padi.. Tumis sehingga naik baunya.
4. Kemudian masukkan ayam dan gula.. Gaul sebati.
5. Angkat dan hidang.












11 comments:

Diana @ Melley Mey said...

Assalamualaikum mardiana...
terima kasih sudi cuba resipi akak yer... harap mardiana sekeluarga suka.. ;)

Rabiatun Adawyah said...

assalmualaikum Ana..wah, sedapnyer..nak kena try juga nnt nih..

Sofea said...

ana..ayam2 mxm ni klau buat gerenti habis..nanti ko buat time kita main mahjong..baru meriah! ;)

Ummi said...

Ana, weeehh akak baru nak goreng ayam ni petang ni...ko punya dah licin eh...sedap x...? Kalau x sedap akak kenseeelll....hahahahhahaha

ibh said...

Kak Anaa...menyangcam ayam akak tu..tapiii kan..epal kat belakang tu lg mengancam....merlib2 warna ijonya tu...kikikikiiii

ijayuji said...

Yuhuuuuuuuuuuu ni bini tua ni asyik tak sempatttt nak masak lah nak n3 lah wakakaka sekeh kang! :P dah ramai yg buat ayam ni ya? nmpknyer kita pun kena buat jgklah niii tunggu wiken lah baru buat lauk2 gini :D pose tak ni???? :P

Mamamya said...

bahan2nya lbh kurang buat udang mayonis la na....aku rasa klu tambah mayonis sdp ni (rasa2nye lah....) memandai aku nak derhaka resepi org ek..ehehe

♥LOVE2COOK♥ said...

Nak ayammmmm...nak mentega...nak ayam mentega!!! :)

Anawahid said...

diana-> sama2 kasih diana, insyaallah ada menu ulang tyang pasal sedap... :)

kak tun-> wat kak jan x wat, sedap dear... ;)

kak pia-> hahaha... bln posa meja mahjong jene tutup kka pia... haha

kak ummi-> jan kensel nanti nyesal... hahha... sedap kak... ;)

sue-> hahahaha... sabo je la ko sue... hehe

ika-> biasa la wanita korporat mmg gitu... wakakaka... posa la yang!... ko x posa ke???... ekekeke

lia-> hahahaha... yeke????... kalo udang mayonis tu tuka ngn ayam leh x??? ekeke

love-> abis sayang... abisssss.... haha

quinnie said...

ana...duk tengok sana sini tayang onde2..ni ...tak bleh tahan dah ni....esok jugak kubuat kuih ni...hehehhe...

nak cuba ayam mentega kakdiana ni stok ayam dah habis laks....simpan je la dulu resepi ni...kekekke

Anawahid said...

Q-> haha... yela Q, kuih paling senang nk buat... heee

tggu ayam ada la bru buat, kalo x nyesal nanti... huhu