Thursday, August 4, 2011

Iftar 3 > Ayam Goreng Nyonya

Morning everybody... ekekeke... ni lg 1 lauk berbuka semlm sambil makan ngn nasik kari ayam n air asam... yg ni ketinggalan nk posing pasal dh lepak semalam... huhuhu... ni pon baru upload gambo pas sahur td... line pulak lemau... sib baik sempat donlod kat dlm posting, teros save... ekekeke... sampai opis masok sini jap, teros publish... wakakaka... bkn curik tulang yer, pinjam masa jap... ekekeke... Ni lg 1 menu dugaan bulan posa by Kak Ayu S'pore... sedap jugak digandingkan ngn nasik kari ayam tu... sampai cik abe jamah seketol jek, dia ckp, simpan tuk sahur nanti... haha... senang koje, x yah masak sahur nanti... Siyes!... sumpah sedap resipi ayam goreng nyonya ni... try la kalo x caya, jan sampai nyesal x cuba... Tengs Kanda Ayu... i lap u dear tuk resipi lazat nih n sumber akak dpt dr citarasa istimewa akak itew...

Bahan2:-
500g ayam - dipotong sederhana
8 biji cili padi -diketuk
1 biji bawang besar -dipotong bulat
1 sudu besar sos plum masam - * yg ni abis, saya ganti 3biji asam boi direndam dgn 1/2 cawam air panas sampai kembang then hancur2kan dan buang biji *
1 sudu besar sos tiram
1 sudu besar sos tomato - saya ganti 1 biji tomato
1 sudu besar jus asam jawa - ni saya tambah
sedikit daun kari
garam
perasa secukupnya
minyak - untuk menggoreng

Bahan Perap:-
1 batang serai*
4 ulas bawang merah*
3 ulas bawang putih*
2cm lengkuas*
sedikit halia*
(*dikisar halus)
1 sudu kecil sebuk kunyit
1 biji telur
1 sudu besar tepung jagung
sedikit garam

Cara membuatnya:-
1. Bersihkan ayam dan keringkan dengan kain.
2. Gaulkan dengan bahan perap hingga rata. Biarkan selama 20 minit
3.Panaskan minyak dan goreng hingga kekuningan. Angkat dan tos.
4.Panaskan minyak dan goreng bawang besar, cili padi dan daun kari hingga naik baunya.
5. Masukkan ayam, sos plum masam, sos tiram dan sos tomato, garam & serbuk perasa. Kacau sebati.

17 comments:

Rabiatun Adawyah said...

assalamualaikum ana..

dapnyerrr...nampak sedap betul..nak kena try jugak nnt nih..

quinnie said...

resepi kakayu ye...mesti best ni..tak ingat la kita dah salin ke dak resepi ni..hehehhe..salin je la balik ye...kekekek

Nuridah said...

Anaaa....miss u dear!

Hehehe tk dpt kak nur bayangkan nyonya belum sempat mandi dh kena goreng ayam nyonya....hehe...

Ana,masak apa hari ini?? Simpankan kak nur ya nanti.

!eNa PnG said...

alahai.. sedapnya....:)

Diana @ Melley Mey said...

Assalamualaikum ana..
wah yg nie pun lom perna buat lg nie.. masuk list dulu... nak masak cuti ler plak.. huhuu

izahdaut said...

uishh dari start hingga habis resepi duk baca,, tertelan air liur.. eh tertelan lak.. telan telan aje air liur membaca nya.. sedap benor menengokkan kejadian ayam tu.. masuk list gak lah.

eh pinjam masa tu..bila nak pulang? kikiki

ibh said...

Ka Anaaa...Kejam tau....Sapa suh ayam tu posing awai sangat....Meleleh air liur ni....

Ummi said...

Weeee Ana, akak baru amik resepi, dia dah siap tayang dah...kalau tau, akak mintak jek smlm...huh... ^__^

ijayuji said...

KAK ANA!!!!!!!! waaahhhhhhh! dah masuk list menu ni tp dasar pemalas malas nak main goreng2 kikiki.... masak apa kak ari ni? ai nmpk kurma siap ngan tangkai2 lagi kat belakang ayam tuu :D

Ayu said...

Assalam ana, baru balik dapur knur ni..dengan tepung kat muka, dengan apron akak datng naik kick scooter merentasi causeway sebab teropong nampak ayam nyonya kat sini..wakakaka..tabik kat ana sebab cepat bertindak..heheh..waduh dah petang baru dapat rest sekejap..comment2 kat blog belum sempat nak jawap lagi ni.. ..bijak betul tak ada sos plum gunakan asam boi..itulah dikatakan sifu masak ..kalau akak tak reti nak gunakan apa kalau tak ada sos plum tu tak terfikir pulakkan....heheh thanks ana sudi cuba harap kena dengan selera ya..

Anawahid said...

kak tun-> haros try kak tun, mmg sedap kak... ;)

quinnie-> heeeeeee.... biar nyesal salin jan nyesal x salin... heeee

kak nur-> kak nur cayang, yg blom mandi nyonya, kita seblom goreng ayam n selepas goreng dah mandi tau... hehehe

!eNa PnG- try la dear, mesti x nyesal, senang je... ;)

Diana-> alahai diana, nk gi mana tu cuti masak2, baru nk bermanja2... heheh... ;)

izah-> air liur tu kalo dikompol masa tertelan2 ada x 2-3 gelas izah... hahaha... masa tu dh ganti ari sabtu aritu, pasal kene keje... hehe

sue-> mahapkan akak sue, akak x kejam, ayam tu yg kejam pasal mmg sedap... btol!... :D

kak ummi-> hahahaha kak!!!.. apa kata akak try pulak, pastu kita gi rumah akak mintak pulak... pasal sini x puas makan... :D

ika-> siyes mekkk sedap, jan malas2, akak x pe kalo malas... hahaha... haros la kurma yusop tayob... heheh

kak ayu-> pehhh terror akak ye naik skuter, merempit ke kak... hahaha... mana ada chef masak kak, bukak esbok sos dh abis x perasan, dok pikir apa nk ganti yg masam, teringat ada asam boi, jln tros je la, tp kene asam boi yg masam masin kak baru kick, x leh yg manis masin kak, kompom muak... heeee... mandai je ana kak... :D

Wattie said...

salam ramadhan almubarak dan selamat berpuasa. Singgah sini tengok menu berbuka

dZana said...

wahh.. nmpk sedap ni.. nk try jugak la.. huuu.. lagi byk BW lagi panjanglah list...

Aymy With L♥ve said...

Perghhhhh tgk bahan pon dah tau sedappp... insyaallah akan cuba nanti... salam ramadhan Kak Ana...

Anawahid said...

watie- silalah watie, menu biasa je kat sini... heeeee

kak na-> biasa la kak ni... huhuhu

aymy-> hahaha... yelah ayu, hahaha... selamat berpuasa gak, lama x dgr cerita.... ;)

Anawahid said...

watie- silalah watie, menu biasa je kat sini... heeeee

kak na-> biasa la kak ni... huhuhu

aymy-> hahaha... yelah ayu, hahaha... selamat berpuasa gak, lama x dgr cerita.... ;)

Anawahid said...

watie- silalah watie, menu biasa je kat sini... heeeee

kak na-> biasa la kak ni... huhuhu

aymy-> hahaha... yelah ayu, hahaha... selamat berpuasa gak, lama x dgr cerita.... ;)