Tuesday, August 16, 2011

Iftar 15 > Kuih Lapis Kacang Merah

Assalamualaikum dan selamat pg tu semua, alhamdulillah… syukur kehadrat Allah, kalo sampai arini posa, dh ari ke 16… ishhh… cepatnya masa berlalu… dah nak raya… hehehe… oklah x nk celoteh panjang, x de idea… heeee… Cuma nk cakap, ni lebihan inti kacang merah yg buat aritu… tu yg wat kuih lapis kacang merah ni semalam, kuih aje yg sempat post, menu lain takdak... x sempat, dh azan... heheh... bila masok rumah izah, ada kuih ni, kemain lawa posing kuih dia… mmg x penah try lg kuih lapis cenggini, dia nampak dr dpur kak ayu s’pore, skodeng la rumah kak ayu, pon bkn main mengancam kuih lapis dia, nampak seketul2 kacangnya… mmg gerek sehhhh…. Hehe…. Resipi hasil eja@Myr... Ishhhh… x bole link pulak nama eja ni… huhu… apa2 pon, tengs ya pada semua n pada empunya resipi… kopipes resipi dr rumah kak ayu tuk rujukan masa tua nanti… heeeee… layan… ;)

Ingredients:-(27cm tray- I used 26cm)
1 cawan tepung gandum-(1 cup plain flour)
1 cawan tepung beras-(1 cup rice flour)
200ml santan -(200ml coconut milk-small box)
sedikit garam-(some salt)
3/4 cawan gula-saya gunakan 1/2 cawan saja kerana pes kacang dah manis-(3/4 cup sugar, I used 1/2 cup only since the red bean paste are already sweet)
400 gram pes kacang merah-(400g red bean paste)
pewarna merah dan kuning star brand-(red and yellow colouring)
1 cawan air panas untuk larutkan gula-(1 cup hot water to dissolve the sugar)
3 cawan air biasa-(3 cups room temperature water)

Method:-
1.Larutkan gula dengan 1 cawan air panas.Masukkan santan dan 3 cawan air.
2.Masukkan tepung dan kacau hingga sebati.Tapis adunan untuk hilangkan bintil-bintil yang tidak larut.
3.Bahagikan adunan kepada 3 bahagian. Pertama, warnakan dengan 1/4 sudu teh pewarna merah, yang kedua ditambahkan dengan pes kacang merah dan dikacau hingga sebati, dan yang ketiga warnakan dengan 1/4 sudu teh pewarna kuning.Sapu loyang dengan minyak masak supaya kuih tak melekat pada loyang nanti.
4.Masukkan setengah daripada adunan warna merah ke dalam loyang dan kukus selama 5 minit.
5.Buka penutup pengukus dan lap wap air pada penutupnya. Masukkan setengah daripada adunan yang dicampur pes kacang merah. Kukus 5 minit.Buka penutup pengukus dan lap wap air pada penutupnya. Masukkan setengah daripada adunan warna kuning. Kukus 5 minit.Ulang langkah di atas untuk lapisan pes kacang merah, kuning dan akhir sekali merah.Setelah selesai semua lapisan, kukuskan lagi selama 30 minit.

1.Dissolves sugar in 1 cup hot water. Add in coconut milk and the other 3 cups of water.
2.Add in flours and stir till incorporated. Strained mixture so that it wont cuddle. 3.Divide mixture to 3 parts. First add 1/4 tsp red colouring, 2nd add in the red bean paste and stir till incorporated. 3rd, add in 1/4 tsp yellow colouring. Grease tray with some oil so that it wont stick.
4.Add 1/2 of the red mixture into tray and steam for 5 minutes.
5.Uncover the lid and wipe away the vapour. Add in 1/2 red bean paste mixture. Steam for 5 minutes. Uncover lid and wipe away vapour. Add in 1/2 of yellow mixture. Steam for 5 minutes. Repeat the steps, red bean paste, yellow and lastly red. After finish the last layer, steam for another 30 minutes.

12 comments:

ijayuji said...

Yuhuuuuuuuuu, waduhhhhh udah kemalasan niiii bini muda ahahahaha.... cantek2!!! ada lagi tak?? ni nak blogwalking kenalah kunyah2 sambil buat lawatan :D

izahdaut said...

SEKEH PALE DAK IKA TUH.. TAU LA TAK POSE.. SENYAP2 MAKAN BAWAH MEJA SUDAH LERRR...

WOOO NGAAAA TERNGANGA NENGOK LAPISAN YANG SHANTEKK ITUU.. LAWA LAWA...

quinnie said...

ana.cantik betul warnanya...kena rajin baru leh buat kuih cam gini...heheheh...kita belum dtg semangat lagi nak buat kuih lapis ni..tunggu teringin nak makan tu dtg dulu baru leh buat..kekekek

Ayu said...

wah!!!! manyak cantik itu kuih..mata yg ngantuk pun boleh terbeliak tengok..heheh ..akak nak cakap ana punya pun gerek seh!!..wa caya lu..
thanks ana sudi cuba on behalf of puan punya recipe ni ya..

che'iza said...

Wahhhhhhh Sangat cantiklah kak lapisan mu itew.... Ni mesti guna pes kacang merah buat tepung gomak kan.... clever... clever.... Akak buatkan saya nak pi cari kacang merah la ni tau....

hazila said...

Ana,
meh hantar kuih lapis kat akak sepiring. nanti akak isi rendang kerang ye..

nOOrsha said...

salam kak.. besnyer kue lapis kacang merah...kak.. dah try smalam wat tepung gomak..omak aih penyegan yang hamat, payah giler nak amik pic.. berpeluh2 den....segan nak tayang, pic x lawo.. huhuhu..tapi kan sedaaappp.. aku mmg suke tepung gomak ni, salu beli jer.. nak wat pun senang kan x leceh....hihih

My Bloggie ! said...

pegrhhh...menganam btl kuih lopis ko na...ni mcm t'ingin nak buat nih... :) p kan aku lg doyble suka kuih gomak kat bawah nun....

Nuridah said...

Assalamualaikum Ana cayang!!

Eh ada org tk posa...hehe

Cantik lapisan yg ana buat tu...kemas aje nampaknya...kak nur belum pernah cuba...boleh masuk list lah...hehe.

dZana said...

huuuu.. cantik jer lapis2 tu.. balik ofis terus melapis ke.. syabas!!.. fullmark

Anawahid said...

ika-> hahaha... saba je la ko ek ika!... :P

izah-> sekeh je izah hehehe... cantik ke???... biasa je ni... huhu

Q-> hahahha Q, ni pon lama dh x melapis... huhuhu, sib baik x lupa melapis... heheh

kak ayu-> gerek eh kak... hahahaha

iza-> ye la iza, huhuhu... dr x berusik inti tu... ;)

kak ila-> hehehehe... ada lg ke kak... ;)

noorsha-> hehehehe.. mmg nor, kemain susah nk snap pic kuih tu... tension je akak masa tu...tp tu lah anta yg bole pose... hehe

my blogie-> heheh... apa2 aje lah ye cik blogie... ;)

kak nur-> ye lah kak ada org x posa kat atas tu... hehehe masok list la kak, kompom x nyesal... ;)

kak na-> tq kak... hehehe

IBU PUSPITA said...

Saya ingin berbagi cerita kepada anda bahwa saya ini IBU PUSPITA seorang TKI dari malaysia dan secara tidak sengaja saya buka internet dan saya melihat komentar ibu hayati yg dari honkong tentan MBAH KABOIREN yg telah membantu dia menjadi sukses dan akhirnya juga saya mencoba menghubungi beliau dan alhamdulillah beliau mau membantu saya untuk memberikan nomor toto 6D dan alhamdulillah itu betul-betul terbukti tembus,kini saya sangat berterimakasih banyak kepada MBAH KABOIRENG dan jika anda ingin seperti saya silahkan hubungi MBAH KABOIRENG di 085-260-482-111,saya juga tidak lupa mengucap syukur kepada ALLAH karna melalui MBAH KABOIRENG saya juga sudah bisa sesukses ini dan jangan mudah percaya kepada MBAH yg lain selain MBAH KABOIRENG karna saya juga pernah mengalami yg namanya dibohongin sama para normal yg lain,ini bukan rekayasa dari saya melainkan ini kisah nyata dari seorang TKI,jangan ada percaya klau ada yg memakai pesan ini klau bukan atas nama saya krna itu cuma bohan dan ini resmi saya yg menulis.Untuk yg punya rum erimakasih atas tumpangannya. KLIK _ GHOB _ 2D 3D _ 4D _ 6D _ DISINI












Saya ingin berbagi cerita kepada anda bahwa saya ini IBU PUSPITA seorang TKI dari malaysia dan secara tidak sengaja saya buka internet dan saya melihat komentar ibu hayati yg dari honkong tentan MBAH KABOIREN yg telah membantu dia menjadi sukses dan akhirnya juga saya mencoba menghubungi beliau dan alhamdulillah beliau mau membantu saya untuk memberikan nomor toto 6D dan alhamdulillah itu betul-betul terbukti tembus,kini saya sangat berterimakasih banyak kepada MBAH KABOIRENG dan jika anda ingin seperti saya silahkan hubungi MBAH KABOIRENG di 085-260-482-111,saya juga tidak lupa mengucap syukur kepada ALLAH karna melalui MBAH KABOIRENG saya juga sudah bisa sesukses ini dan jangan mudah percaya kepada MBAH yg lain selain MBAH KABOIRENG karna saya juga pernah mengalami yg namanya dibohongin sama para normal yg lain,ini bukan rekayasa dari saya melainkan ini kisah nyata dari seorang TKI,janan ada percaya klau ada yg memakai pesan ini klau bukan atas nama saya krna itu cuma bohon dan ini resmi saya yg menulis.Untuk yg punya rum erimakasih atas tumpangannya. KLIK _ GHOB _ 2D 3D _ 4D _ 6D _ DISINI