Thursday, August 18, 2011

Belinjauflakes Madu

Assalamualaikum semua... diam x diam kalau diizinkan Allah, genap hari ni kita menjalani ibadah puasa selama 18 hari... ishhhh... begitu pantas masa berlalu, bagai x de rasa apa2 pon, rasa mcm baru je puasa... dlm pd masa yg sama jugak, situ sana sini dh dok tayang kukis raya... adoiyaiii... yg kita lak masih blom pi blanja nk beli barang2 tuk buat kukis, bukan apa, dok buntu butter apa yg nk dipakai... situ sana sini haram... huhuhu... alamatnya, thn ni mmg kepek2 la yg penoh atas meja... hehe... tp, teringin gak nk amik mode raya gak, sambil dgr radio yg dh berkumandang lagu raya, semangat tu dtg jugak... haha... ni lah hasil kukis pertama yg berjaya disiapkan belinjauflakes madu by Kak Fida Myr... Siyes mmg sedap!!... 2 thumbs up... sumpah sedap giler, nk2 bg peminat kepek belinjau ni, mkn gitu je dh sedap, korang bayangkan... bayangkan ok... hehe... kalo dibuat cenggini... ishhh... susah nk kaborkan... cuba try kalo korang minat ngn kepek belinjau ni, sure x nyesal.... tengs kak fida, tuk resepi yg sedap amat yg amat ni... halalkan resipi ni ye kak, tuk rujukan masa depan... :D

Bahan2:
175 g keropok belinjau yang telah digoreng dan dihancurkan kasar2
  • 100 g mentega - saya tukar planta
  • 60 g gula pasir
  • 2 sb madu
  • mangkuk kertas yg kecil secukupnya
  • 1 sudu besar bijan putih dan hitam - yg ni saya tambah

    Cara2:
    1. Satukan mentega,gula dan madu di dlm kuali.Kacau.
    2. Masak di atas api sederhana panas hingga gula larut.
    3. Masukkan pula keropok belinjau dan gaul hingga sebati.Matikan api.
    4. Bubuh adunan belinjau di dlm mangkuk2 kertas.Buat hingga habis dan susun kan diatas dulang pembakar.
    5. Bakar selama 8-10 min atau hingga keperangan.
    6. Sejukkan belinjau madu di atas redai dan simpan di dlm bekas kedap udara.

  • 17 comments:

    Diana @ Melley Mey said...

    ana... yg nie keropok yg ada rasa pahit2 ckit tu ek? wah buat mcm nie pasti sedap eh...

    izahdaut said...

    ala kak anaaaa.. mana nak jumpa kopok belnjau nyeerrr.. susah la nak jumpa kat sini... sedap ye.. imejin sambil kecap kecap bibir jelaa.. huhuhu

    Cendana Kasih said...

    waaa...sedapnyer kopok belinjau..aku kalo goreng, tak sempat nk masuk dalam tupperware udah licin, so cemmana plak nk buat sekut madu ni???

    quinnie said...

    macam mana rupa keropok belinjau ni ye...tak sure penah makan ke tak...heheheh...kalau dekat leh merasa biskut ana jek..kekekke

    ady said...

    as-salam Ana
    suka mkn keropok belinjau..belinjauflakes madu 1st time npk ni..

    Ummi said...

    Waaaaaa....Ana, mintak sebalang kat sini...akak mmg peminat keropok belinjau...tp x penah lg wat kukis gini...issshh, Ana ni suka2 hati jek tayang taaauu...i dont liiikeee..huhuuu

    ninazsyafinaz said...

    Kak Ana..salam..Belinjau nih buat pelakon sampingan makan dgn nasi pun sedap...biasa bila goreng..mkn mcm tuh jerk..BTW..Naz dah buat samperit akak tuh..fulamak..sedap banget!!! Cair dimulut..dah dapat tempahan pun on the spot..alhamdullilah.Thank you for sharing:)

    dZana said...

    selalu org tua2 yg suke mkn kopok ni.. klau dah brmadu anak2 tentu suke.. gud idea..

    Mamamya said...

    na...aku copy resepi ni...lain dr yg lain kan..selalu buat guna cornflakes tu...kepek belinjau ni mmg peberet aku ni...

    pssssssssssssttttt....udang kat bawah nun licin x ko makan sorang2?? wahid x suka udang kan...heheeee....

    FromMegwithLove said...

    Your blog looks awesome!! but unfortunately google translate isnt so good so i cannot understand everything :(
    maybe you could post in English too?
    anyway, im your new follower :)
    happy blogging!!
    best regards from Romania :)

    Mawaddah said...

    Memang sedap...dah rasa belinjau flake madu ni...

    Amie said...

    Assalamualaikum Ana,
    tiap tahun memeng emping belinjau ni jadi salah satu menu raya, tak tefikir pulak boleh buat gini... terima kasih Ana., tak sabau nak cuba buat!

    Nuridah said...

    Salam Aidilfitri buat adik ku Ana yg cun yg jauh dimata...cewah akak berfalsafah dipagi raya yg ke 3 dah!!!

    Selamat Hari Raya buat Ana sekeluarga,pohon ampun dan maaf dari kak nur yg jauh dimata....miss u like crazy...no news frm you...subhanallah!!! Apabila menjamu selera ingat2 org Sg ya!!

    Ayu said...

    Salam Aidilfitri buat Ana & family.
    Maaf zahir batin sekira ada salah silap tutur bicara, bergurau senda tu ya..biskut belinjauflakes ni mesti sedap sebab ada pahit2 lemak & manis kan ana..memang creative ana nilah..

    Nurul Aula said...

    Kenapa la sedap sangat nampak nye…
    nyum2

    wisata outbound malang said...

    Nice blog :)
    salam kenal sobat :)
    di tunggu kunjungan balik.nya ya !terimakasih ...

    saifudin abu izzudin said...

    nice day :)
    hargailah hari kemaren,
    mimpikanlah hari esok,
    tetapi hiduplah untuk hari ini.
    bagi-bagi motivasinya yaah...

    http://wisataoutboundmalang.com/

    http://www.nolimitadventure.com/