Tuesday, August 9, 2011

Iftar 9 > Onde-Onde

Selamat malam semua... alhamdulillah... genap 9 hari dh kita berpuasa... sapa yg dh raya dlu angkat tgn... hehe... onde-onde... ni je yg sempat dibuat tuk pembuka posa ngn pencuci mulut selepas buka... heheh... ramai yg tau buat, tp saja je nk share gak... hahaha... nk wat onde-onde pulut itam, x de masa nk carik tepung pulut hitam hahaha... buat je la yg ni... ekekeke... apa lg ek nk ckp... ermmm... erkkkk.... blur dahhhhhh... hahaha... so, layan je la... :D

Bahan: ( dpt la dlm 20-25 bijik)
1 cwn tpg pulut
1 cwn pati air pandan
gula melaka / gula merah
pewarna hijau (optional)
kelapa parut putih di gaul dgn secubit garam *saya kukus sebentar selama 5 minit bg kelapa tahan lebih lama*




Cara:
1. Didalam bekas, bancuh tepung pulut bersama pati air pandan & sedikit pewarna, sendiri adjust, jgn terlalu lembik, anggar boleh dibentuk.
2. Ambil adunan sebesar guli & tepekkan di atas tapak tgn, masukkan sedikit gula melaka/gula merah & tutup kembali menjadi bulat.
3. Didalam periuk, panaskan air sehingga mendidih & masukkan adunan td sehingga timbul * timbul tu tanda adunan dh masak*
4. Angkat adunan didalam tapis dan toskan airnya, golekkan adunan td di dlm kelapa yg telah digaul dgn sedikit garam. Siap.




9 comments:

che'iza said...

Nak lah kak 4 ketui..... nak wat cuci mulut ni....

Mamamya said...

aku dah 'raya' dulu na..ngeee... sodap kuih ni..kuih yg x lapok dek zaman....w'pun senang tp kdg2 malas nak buat...haihhh...

Ayu said...

ana..dah buka tudung periuk kat dapur akak, habis tak bagi sikit ke ayam mentega kat bawah tu..hehe..sorrylah akak lamabt tiba ke sini..hari ni public holiday kat spore sebab national day ..so semua orang ada kat rumah tak boleh nak scandal kat blog sendiri..lagilah berblogwalking..hehe

onde2 2 ketul ya..satu kat pipi kanan satu lagi kat pipi kiri..nyum2..

Anawahid said...

iza-> cukup ke 4 ketui iza, den yo nk dekat 10 ketui... ekekeke

lia-> patot la meriah bagai ko lia, dh raya dlu rupa2nya.. huh!

kak ayu-> ooo patot la... hahaha.... sabo je la kak, nk 2 ketui letak pipi kiri kanan nk wat stok ke simpan kat pipi... haha

ijayuji said...

Bini tuaaa!!! tgh buat apa tuuuuu???? tgk tuuuu tgk tuuuuuu mcm nyorok bwh meja bwk air tinnn jerrrr! wakakakaka... onde2 ada lagi tak??? kalau abis ptg karang kita ambik nak byk2 ketul ok! :D

Rabiatun Adawyah said...

assalamualaikum..wah ada kuih buah melaka rupernyer..sedap klu bulan puasa mesti tak tinggal buat punyer..

Mas said...

mas tak buat lagi onde2 puasa tahun ni...
nak buat juga la nnti...

Sofea said...

Ana nak tau buah melaka ni akak plan nak buat dari mula puasa sampai la ni x buat2 lagi..pemalas betoi akak ni kan2..;)

Anawahid said...

ika-> oi bini muda, apa kelas minom air bwh meja... hahaha... abisss... abissss...

kak tun-> haaaa.. tau x pe kak tun... mmg wajib buat... ;)

mas-> buat la mas, time bln posa la nk wat mcm2, tgk semua rasa nk buat... hehe

kak pia-> hahaha... akak plan dr awal posa, ana plan dr thn lepas punya posa... biasa beli jek... posa ni rajin lak... haha