Friday, August 28, 2009

Ayam Masak Bali

Menu berbuka tuk puasa ke 6, jgn muntah yer pasal sepanjang bolan posa nih menu ayam jer memanjang pasal tuan beso selera dia ayam jer posa2 nih, padahal dia mmg peminat setia ikan!!!... heheh... letak datuk makanan apa sekali pon dpn mata tetap ikan dia tuju... tp, tiap kali bulan posa angin dia dgn sendiri berubah cam org dtg bln gak tp dia setahun sekali jerk... kehkehkeh... menu Ayam Masak Bali jauh diimport dari rumah Kak Nis Singapore isteri kepada Ismet Ulam Raja... betul2 terbako dapor Kak Nis nih, mana la peginya Kak Nis nih... mmg dh bnyak kali masak lauk nih semua rasa ada... sedap!!!... TQ mak daro sanggul melintang... amik resipi sekali tuk rujukan masa akan datang...

Bahan2:
1 kilo kepak ayam, cuci bersih & toskan
1 tbsp gula melaka
3 tbsp perahan air lemon
1 biji kelapa parut dijadikan 2 cawan santan
Beberapa helai daun pandan, disimpul
3 urat daun limau purut
Garam secukupnya
Minyak untuk menumis
Hirisan buah tomato

Bahan Kisar:
2 biji bawang besar
4 ulas bawang putih
1 size ibu jari halia
6 biji lada merah hidup (boleh tambah pada yang suka pedas)
8 biji buah keras
2 tbsp kicap manis

Cara2:
1. Gaul ayam yang telah dibersihkan, dengan kunyit & garam dan goreng separuh masak. Ketepikan.
2. Panaskan minyak, masukkan daun pandan dan rempah kisar. Tumis hingga garing dan wangi.
3. Masukkan gula, air lemon, garam dan santan.
4. Biarkan mendidih, setelah itu masukkan ayam dan renihkan dengan api yang kecil hingga kuahnya agak pekat. Taburkan daun limau purut.
5. Apabila kuah sudah agak pekat, tutup api dan masukkan hirisan buah tomato.

12 comments:

Azita said...

ayam ni dtg dari bali naik flight ke naik feri?

anese said...

jom pi Balii...hehe!

Akak..sy pindahkan link2 kat blog tu kat blog lain..bukan blog yg tu..hehe

hana said...

aku pong nk ikut la p bali! tmbg pree nih! kan ana kan! kikiki

Jiya said...

hihihi... suka toi tuan beso makan ayam yerk. kat sini plak daging daging jekk sepanjang2 posa. petang ni dah cakap nak makan kepciii! lama tak mkn ayam nighh!!

Chik Mi said...

ala ana jauhnya nak p bali baru leh makan ayam ni ka?

Am-flora said...

akak pulak time posa2 trlebih suka makan jenis mee2.. x kiralah sup ke, goreng ke? dan sebagainya.. tapi hb lak x jauh dgn nasi w/pun dah masak mee/laksa. itu yg double letih dua2 kena masak!

PUTERA2PUTERI said...

ana....sedapnya ayam tu...wah jauh no ayam tu mai.....

Noorhodza said...

Ana... byk nye guna buah keras tuu... tak sakit perut ke..

Tak pe nnti akak nak cuba, nampak sedap kan

Anawahid said...

Azita -> kak, dia naik flight Airasia... kihkihkih...

Anese -> jom!!!.. tiket sendirik!!!.. oke2.. paham2 cikgu... kihkihkih

Hana -> a'ah tambang pree... sendiri kuar oke!!.. heheh

Jiya -> akak ngidam mkn dging ngko ngidam mkn kepci cantik la tu jiya oiii!!!

ChikMi -> skunk x yah g bali kak mimi, kat umah sendiri pon leh mkn!!!.. heheh

Am-flora -> tu la pasal kak, apa bole buat nasib badan!!!.. hehehe

petera2puteriv-> haaaa.... jgn memain kak made in Bali nih... kakakakaka

Noorhodza -> x kak kompom x sakit perut don wori... kikikiki

趙又廷Mark said...

That's actually really cool!!AV,無碼,a片免費看,自拍貼圖,伊莉,微風論壇,成人聊天室,成人電影,成人文學,成人貼圖區,成人網站,一葉情貼圖片區,色情漫畫,言情小說,情色論壇,臺灣情色網,色情影片,色情,成人影城,080視訊聊天室,a片,A漫,h漫,麗的色遊戲,同志色教館,AV女優,SEX,咆哮小老鼠,85cc免費影片,正妹牆,ut聊天室,豆豆聊天室,聊天室,情色小說,aio,成人,微風成人,做愛,成人貼圖,18成人,嘟嘟成人網,aio交友愛情館,情色文學,色情小說,色情網站,情色,A片下載,嘟嘟情人色網,成人影片,成人圖片,成人文章,成人小說,成人漫畫,視訊聊天室,性愛,a片,AV女優,聊天室,情色

黃立成Jeff said...

That's actually really cool!AV,無碼,a片免費看,自拍貼圖,伊莉,微風論壇,成人聊天室,成人電影,成人文學,成人貼圖區,成人網站,一葉情貼圖片區,色情漫畫,言情小說,情色論壇,臺灣情色網,色情影片,色情,成人影城,080視訊聊天室,a片,A漫,h漫,麗的色遊戲,同志色教館,AV女優,SEX,咆哮小老鼠,85cc免費影片,正妹牆,ut聊天室,豆豆聊天室,聊天室,情色小說,aio,成人,微風成人,做愛,成人貼圖,18成人,嘟嘟成人網,aio交友愛情館,情色文學,色情小說,色情網站,情色,A片下載,嘟嘟情人色網,成人影片,成人圖片,成人文章,成人小說,成人漫畫,視訊聊天室,性愛,做愛,成人遊戲,免費成人影片,成人光碟

iki said...

hi..nak tanya
kalu tak nak guna lemon leh tak guna yg lain..?apa erk.?tak suka lemon but nak try masak ni.