Bahan-bahan :
250gm butter
230gm gula caster
2 camca teh ovalette
4 biji telur
270gm superfine flour
1 camca teh baking powder
60gm susu pekat
2 sudu besar serbuk koko
2 sudu besar susu segar
1 camca teh chocolate emulco
Cara-cara :
1. Ayak tepung dan baking powder bersama. Ketepikan.
2. Putar majerin, gula dan ovelette hingga kembang dan berkrim.
3. Masukkan telur sebiji demi sebiji. Teruskan memutar adunan.
4. Kaupbalikkan tepung menggunakan spatula.
5. Masukkan susu pekat dan putar sebati.
6. Bahagikan adunan kepada dua bahagian. Satu bahagian dibiar begitu sahaja, satu bahagian dicampurkan dengan serbuk koko, chocolate emulco dan susu segar.
7. Alas loyang bulat 22cm dengan kertas minyak.
8. Sudukan sesenduk adunan tanpa koko ke tengah loyang. Dikuti dengan adunan koko, silih berganti antara dua adunan sehingga habis.
9. Bakar pada suhu 180 darj cel selama 45min - 50min atau sehingga adunan tidak melekat pada lidi tester.
8 comments:
Cantiknye la hai kek marble akak nie... tak leh bayang kan kite cane nak buat yg swirl2 tuh.. huhuh
weeeiihhhh cung benget marble ko!! mmg ader ghuper zebra yg kat zoo kanazawa nih! kekekekekekee....
Ana, sungguh sopan marble itu tersusun jer... saya dah berape kali try ,,senget benget lari cam kuda belang ader lah..last2 masuk mulut pun sodap kan :)
huuu... kek! makan tuk jiya yer.. sob sob sob.. hehehehe..
huh...gebus gilerr kek marble ni kan..mcm ko ye ana....
kek marble ni orangnya ikhlas.... tak durhaka kat resepi.. kih..kih...tu yang cantik jerrr
blogresipi-> jan, jgn bayangkan belasah jer cam akak!!!!... wakakaka
hana-> wakakakaka... ker zebra kat kanazawa tuh mcm kek aku.. heheh
Ana Ali-> Ana, rupa x penting sangt, kalo jd belangnya tuh kira bonus, yg penting masuk mulut sedap!!!
Jiya-> sabo jiya sabo!!!... akak mkn tuk jya gak!!!
Cikmin-> cikmin, gebuz yee... tul3x... hehehe
Mai-> hahahahaha... pandai pon... wakakakakaa
Cantik n sedap. Bestnya. Kalau datang raya kat umah orang, kak gerau suka kalau jumpa kek ni. Suka sangat.
Post a Comment