Thursday, November 11, 2010

3 Layers Tea Ice

Selamat mlm jemahat semua... berasap lg dapor ai arini, tp tuk masak air jek... hehehehe... tah la... dh memalam teringin lak nk minom teh es yg ader layer2... ni pasal dh merasa minom kat kopitiam la nih... gara2 ngeteh semalam... hahaha... teros aku suh tukang buat air kat umah ni yg wat, aku tnya dia, penah minom x, dia kata penah... hah, apa lg buatkannnnnn.... hehehehe... ni lah hasilnya 3 layers tea ice by my lalink En Abdul Wahid... tp kan yg x bestnya, dia dok pegang remote control, yg bergerak buat aku gak, lagaknya ala2 Chef At Home jerkkk!!! hahaha... x kisah la bang, janji dpt minom!... abang mmg best banggg... i lebiu lah bang... lenkali tolong pulak buatkan yer... hehehe... alah bukannya apa, dia mmg pandai wat air, tp malas jekkk... haha... rasa gula melaka kat dlm air teh tu mmg menambahkan lg rasa teh es yg mmg dh sedap... oh teh ais!... oh teh peng!... ai lebiu ( aku mmg hantu teh es )... ermmmmm... nk tau camner rasanya x????... huh!... try la wat... hahaha... mmg sedap beb!... x caya tanya aku... hehehe


Bahan2nya:-

Untuk 1 gelas yg kat warung2 tu... hehe

Layer pertama ( paling bawah )

1/2 gula melaka/nipah/nisan - dihancurkan kecil2
1/2 cawan air
* masak kesemua diatas hingga sederhana pekat, tapis dan sejukkan *

Layer kedua ( tengah2 )

80ml - 100 ml susu cair

Layer ketiga ( atas )

2 uncang teh
1 cawan air
* dimasak hingga betol pekat dn sehingga jadi 1/2 cawan *

Air batu secukupnya

Cara2nya:-

1. Masukkan 3-4 sudu besar air gula yg telah sejuk kedalam gelas ( bergantung kpd manis yg dikehendaki ye... dan bergantung kepada gelas juga ye, gelas besar lebihkan lah gula... ), setelah itu tuangkan susu cair secukupnya perlahan-lahan dan anda akan nampak susu cair itu akan timbul di lapisan kedua.
2. Kemudian, masukkan air batu secukupnya dan akhir sekali masukkan teh kedalam gelas sehingga menutupi ais. Dan anda akan dapat 3 lapisan seperti didalam gambar... Siap!...Kacau sebelom minom...




Kacau dulu seblom minom... see!... lom kacau abis lg tu, masih ada gulanya kat bawah...

Dah kacau sepenuhnya... jemput minom!... bismillahirrohmanirrohimmmm...


Erkkkkkkk.... Alhamdulillah.... nikmatnyaaaaaaa... hehe






3 comments:

Mamamya said...

huih...godaan utk org yg masih batuk2 nih..... ;)alahai..sedapnya kan..sejuk jer lalu kat tekak....

Cikmin said...

salam ana...wah..lama ko tak jenguk akak eh...sobs...mujur la ada ice teh ni..boleh la tumpang sedut sebarang dua.. :P

Jiya said...

teh c peng satukkkk!! lama tak wat... nak suh org wat jek best.