Sunday, November 21, 2010

Daging Kandar vs Ayam Masak Merah Madu

Gandingan menu nasi serai tuk tgh hari hari ini... Daging Kandar ngn Ayam Masak Merah Madu... buntu nk masak apa, daging korban masih ada lg, tu yg dikorbankan tuk masak kandar tu... selalu masak kandar wat tuk ayam jek... hehehe... arini ni baru ngetess wat daging... Resipi Kak Asma daging kandar ni... besrt daging ni... x tipu... heheh... thanks kak asma.... ai lap u... hehehe



Bahan2nya:-
1/2 kg daging (potong, rebus, simpan air rebusan)
6 ulas bwg putih/1 inci halia (blend)
2 sudu besar kicap pekat (maggi)
2 sudu besar sos tomato*
2 sudu besar sos cili*
2 paket serbuk kari daging babas (1 1/2pn boleh)*
* gaulkan bersama
1 labu bawang besar mayang,
1 ulas bawang putih mayang,
kulit kayu manis, bunga lawang
daun kari

Cara2nya:-
1. tumiskan bawang besar, k.kayu manis, dan bunga lawang. daun kari
2. masukkan bwg putih dan halia..
3. masukkan campuran rempah
4. masukkan daging dan airnya.
5. masukkan garam, perasa masak hingga pekat..
sesuai makan ngan nasi atau roti.

Dan ayam masak merah madu yg mmg acapkali buat resipi by lela @ lelayong.... thanks again lela... mmg meletop bestttttttt.... ok2 semua, layan jer lah tuk arini... selamat menjamu selera... hahaha...



Bahan-Bahan:-
Ayam 500gm (perap dgn garam & kunyit)
-Rempah tumis ( ni aku tambah)-3 sudu besar cili kisar-6 ulas bawang merah
- dikisar-2 ulas bawang putih
- dikisar-2 sudu besar sos cili-3 sudu besar madu
-1 sudu kecil serbuk lada hitam-2 biji lada besar - potong serong
-Air
Cara-caranya:
1. Ayam digoreng dulu, kemudian alihkan.
2. Tumiskan rempah tumis, bawang merah, bawang putih dan cili kisar, tumis hingga garing.
3. Kemudian masukkan sos cili dan madu.
4. Masukkan sedikit air, tunggu hingga mendidih.
5. Masukkan ayam yg telah digoreng tadi bersama-sama lada besar dan lada hitam.
6. Sedia untuk dihidang dan hias bersama daun bawang dan daun sup.

1 comment:

ibh said...

Uih!!!!!..sedappp..meh tukaq skit dgn sue...Sue bg daging goreng ja..:)