Monday, November 22, 2010

Kuih Tiram II

Salam bersiaran dimlm hari bg menu tok minom petang... ekekkeke... ptg td aku merajinkan diri meniram, melidah jin, membuaya kuih nih.. hahaha... pasal bnyak nama kuih ni kan3.. hikhikhik... aku panggil kuih lidah buaya... dasat lidah buaya aku ni, camni gamaknya rupa paras lidah buaya aku nih... hadoyaiii... x mcm org lain punya cun melecun.... tp kan... tp kan... mmg best weh kuih ni... lembut n rangup nak pas mekapkan ngn gula halus... sedap wehhh... aku wat 1/2 adunan jek kuih ni, itupon dh azam dibuatnya... hahaha... banyak gak dapat, 1 tupperware dapat nih... Resipi yg tiap kali aku buat adalah resipi Fida S_Shamen MyResipi... terbaik beb!... thanks fida... i like... hah... apalg erk nk ckp... hehehe... mati idea dh... haha... so, layan je la... haaaaa... nk tgk step by step... mai tgk sini.... ;)





Bahan2nya-:
500gm tepung
1 biji telur
2 sudu margerin
sedikit garam
160ml air
**6 sudu tepung jagung**
**6 sudu minyak**



Cara-caranya:-
1. Satukan bahan bertanda ** sehingga menjadi smooth paste, ketepikan sementara.
2. Satukan semua bahan lain, sehingga menjadi doh yang licin dan senang diuli. (kalau lembik tambah tepung sikit..& kalau keras, tambah air)
3. Uli doh supaya jadi nipis. Off coz akan dapat size yang lebar. Kalau nak senang, bahagikan doh kepada beberapa 4 bulatan kecil baru dicanai. **note: kalau buat canai besar, kita akan dapat kuih yang besar & cepat habis kerja :D
4. Sapukan doh yang dah dicanai tadi dengan paste tepung jagung..sapu rata.
5. Gulung kemas, kemudian potong kecil lebih kurang sebesar ibu jari. Amik ketul kecil tadi & canai leper.
6. Goreng hingga kekuningan & sira dengan gula halus. Simpan dalam bekas kedap udara.

6 comments:

Mas said...

peberet mas ni kuih tiram....sedappnya....selalu beli jerr...

ms.Teddy said...

mkn yg version pedas pun sedap ni..

izahdaut said...

kuih tiram a.k.a kuih lidah boye. sedap pekna ngan teh o...biasa kalau kenduri kendara jumpa la kuih ni bertong tong..tapi tak nah plak nak cube buat.kene lenyek bagaikan..

♥LOVE2COOK♥ said...

Akak, mintak kuih tiram sebalang! Love bawak murukku for U! :D

Mimiey.. (^-^) said...

kak ana, kuih lidah jin 1 tupperware... xmainla mintak sikit2, xsyok.. kna mintak banyak. sbb skali hadap je licin ni..lallalaalla

ibh said...

Oooo..nostalgianya bila tgk kuih ni..Dulu mak sllu buat..nak buat sendirik maleh..Oleh itu..sue dtg nih bawak balang..mintak cikittt..heeee