Tuesday, November 23, 2010

Daging Black Papper

Malam semua, Alhamdulillah… ini jek la yg dpt disiapkan tuk dinner arini… aii... 1 lauk jek… terkebil2 laki aku, bila bukak tudung saji masa aku panggil dinner td… hahaha… aku pon terkebil2 gak sambil sengih jek… ok la tu bang, dr dapor x berasap… kalo x berasap… banyak pulak bunyik nya nanti, pok…pek… malas la… pok…pek… mkn kat luar selalu x bgus la… pok… pek… pok… pek… telinga aku pulak yg berasap mendengarnya… adatlah kalo dh start keje… apa yg ada jer la… namanya nk menyinggah bagai beli apa yg patot mmg dh x sempat… heheh… jadik la masak ini jek… makan dlu daging ni, baru tau adakah perlu lauk lain ke tidak… ekekeke…. See???... ngn nasik panas jek 2 ½ pinggan tambah… hahaha… tu lah kan… ai tell u dah x yah lauk lain dah… hehehe… abis licin semua, yg penting tiada pembaziran… daging black papper yg sedap ni resipi Kak Nor lg… resipi peberet dah ni… thanks a lot kak nor… ai lebiu… ;)




Daging Black Pepper

Bahan2nya:-
500gm daging batang pinang
1 sb serbuk lada hitam yg ditumbuk kasar - lebihkan jika ingin lebih pedas
1 biji lada benggala hijau
1 biji lada merah
3 sb kicap manis
2 sb sos tiram
2 sudu besar black papper sos ( ni aku tambah )
1 cawan air
1 sb tepung jagung yg dibancuh dgn 2 sb air
1/2 sudu garam halus dan 1/2 sb gula
minyak utk menggoreng

Cara2nya:-

1. Potong daging nipis2 dengan cara melawan urat supaya daging tidak liat. Bersihkan dan toskan selama 1 jam atau lebih supaya daging tidak mengeluarkan air yg banyak ketika menggoreng.
2. Potong panjang kedua2 lada. Sebelum itu hendaklah dibuang dulu butir2 lada
3. Panaskan minyak. Sebolehnya digunakan minyak yg banyak dan menggunakan api yg kuat spt yg ditunjukajar oleh chef asal supaya daging itu tak perlu digoreng dgn lama. Goreng daging lebih kurang 3 - 4 minit sambil dikacau supaya rata masaknya dan angkat.

5 comments:

izahdaut said...

akakkkk.. dtg malam2 tengok dagingnih..nyum nyum..lapoooo..eh dah masuk list lah resepi ni..nak buat jugakkk

K.Nor said...

ai lebiu tu, tree, por.. and more and more.. hehehe..

thanks ana, seronok akak bila org happy dgn menu ni.. muuuuuuah!

Yani said...

daging korban banyak lg dlm stok.. bleh ler try

Nuridah said...

Ana cayang,

nanti lunch hantor daging blackpepper tu ya...kak nur nak mangkuk besar isi lebih2 daging...hehehe...nanti lainkali knur jual pantun...kahkahkah.

♥LOVE2COOK♥ said...

Kak Ana, silakan terima award from Love ya!!! :D

http://love2cook-msia.blogspot.com/2010/11/my-birthday-gift-award.html