Bahan2nya:
1/2 kg daging (potong, rebus, simpan air rebusan) - saya guna ayam
6 ulas bwg putih/1 inci halia (blend)
2 sudu besar kicap pekat (maggi)
2 sudu besar sos tomato*
2 sudu besar sos cili*
2 paket serbuk kari daging babas (1 1/2pn boleh)*
* gaulkan bersama
1 labu bawang besar mayang,
1 ulas bawang putih mayang,
kulit kayu manis, bunga lawang
daun kari
Cara2nya:
1. tumiskan bawang besar, k.kayu manis, dan bunga lawang. daun kari
2. masukkan bwg putih dan halia..
3. masukkan campuran rempah
4. masukkan daging dan airnya.
5. masukkan garam, perasa masak hingga pekat..
sesuai makan ngan nasi atau roti
3 comments:
Sedap tu. Besok anak-anak puasa, kita nak buat. Kalau tak tempek tu maknanya kita buat tak jadi, kalau tempek maknanya jadi. Tunggguuuuuu.
Kite ayam kandar tak pernah try.. nasik kandar pernah ler.. ehheehe
geraugebang -> amacam kak gerau dh wat lum... ehehehe... nanti nk skodeng umah akak..hehehe
blogresipi -> jdik... kesimpulannya mmg kene try.. hehehe
Post a Comment