Friday, July 10, 2009

Honey Prawns

Honey Prawns pembuka menu dinner tuk malam nih… teruja tgk Kak Nor Ganu wat kemain panjang sedaaaaaaaaapppppppppppp dia… iskkkk… pehtu ngan gambo yg menawan… huhuhu… terliur dibuatnya…. Pehtu ditambah laks ngan Mekyung Ina dh buat lg la nampak dan terbelolok bijik mata hitam dibuatnya jadilah double sedaaaaaaaaaappppppppnyaaaaa… ehehehe… Pehtu, aku laks yg buat, terus triple la seddaaaaaaaaaaaaaaappppppppppppp!!!... wa cakap lu!!!!... wakakaka betul weyyy x tipu, tgk!!... tgk!!!.. nampak sedapkan??? Hikhikhik… x caya try buat! Terima kasih Kak Dayang Jack kerana sudi kongsi resipi yg tip top sedapnya nih!!!... dan dgn lajunya C&P resipi pasal dh bagi izin kan…kan… heheh… ** pstttt… kak dayang, dh try wat nih hadiah misteri ada can dpt x???... muhahahahaha…**… layannnnn…


Bahan-bahan :
• 400 gm udang basah (diperap bersama serbuk kunyit, garam dan 1 sudu makan tepung jagung selama 10 minit. Kemudian digoreng sehingga garing)
•1 labu bawang besar*
•1 biji cili merah*
•3 ulas bawang putih*
•3 sudu makan madu (dibancuh dgn 60 ml air)
•2-3 biji cili api (diketuk)
•1 sudu makan sos cili
•1 sudu makan jus lemon
•sedikit daun ketumbar (dihiris)
•1/2 sudu besar kicap pekat

Cara-cara :
1. Kisar bahan2 bertanda *. Panaskan sedikit minyak di dlm kuali. Tumis bahan2 kisar hingga garing.
3. Masukkan madu, kicap dan sos cili. Kacau sedikit. Kemudian masukkan cili api dan daun ketumbar.
3. Setelah kuah agak kering, masukkan udang, jus lemon dan daun ketumbar. Gaul mesra selama 10 saat. Tutupkan api. Hidangkan.

8 comments:

blogresipi said...

Baru jer nampak kat umah kak nor.. pastu pegi jepong nampak kat umah kak hana...sekarang kat sini plak.. esh..cam sedap plak... pakai anak udang aci tak?.hehe

hana said...

kakakakakaa!!! cop jempollllllllll!! eh ade award misteri ker?! awat aku tk baca abeh erk??! hahaha aiyaaa lugi lugi!!

geraugebang said...

sedap tu. Tapi kalau makan selalu udang, hidung kena keruk dengan kayu pengeruk ni.

Nor said...

sedaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaappp kan! betul kan apa akak kata! hehehe

Ummi said...

Salam Ana, apa khabar? Lama akak x masuk sini...byk dah miss entry..selamat berhujung minggu ya..

Jiya said...

bab ayat "wa cakap lu" tu yang kompem sedap ek. tapau jek leh?? akekekeke..

Anawahid said...

blogresipi -> mekyung ijan, ngko leh thn ke tgk lelama udang tuh... wakakaka.. ank udang anak udang lah belasah jerk... jgn anak ngko ngences jer nanti dh ler.. muhahaha

hana ->hahahah tu lah ngko ckp aku jerk x baca betul2, ngko pon samo 2x5 jerk... hahahaha

geraugebang -> wakakakaka lawak la kak gerau nih, sama la cam hb ana x leh mkn banyak...

Nor -> betul kak nor sedapppppppppppppppppppppppp!!!!

Ummi -> salam ujung minggu kak ummi, x per kalo x sempat... so sempat2kan la... muhahahaha

jiya -> amboiiiii... mekyung cikiding nih... semuaaaaaa dia nk... abis!!!..abis!!!

dayang_jack said...

makacih byk2 sb sudi mencuba....akak pun x makan byk gak udg ni sb dh tau kolestrol tinggi. makan sikit2 tp buatnya kerap..heheh...what to do...dh peberet katakan...lepas ni kena la off sekejap...hehe...ambik hadiah tau...ada lagi kat umah akak tu...