Bahan-bahan :
• 400 gm udang basah (diperap bersama serbuk kunyit, garam dan 1 sudu makan tepung jagung selama 10 minit. Kemudian digoreng sehingga garing)
•1 labu bawang besar*
•1 biji cili merah*
•3 ulas bawang putih*
•3 sudu makan madu (dibancuh dgn 60 ml air)
•2-3 biji cili api (diketuk)
•1 sudu makan sos cili
•1 sudu makan jus lemon
•sedikit daun ketumbar (dihiris)
•1/2 sudu besar kicap pekat
Cara-cara :
1. Kisar bahan2 bertanda *. Panaskan sedikit minyak di dlm kuali. Tumis bahan2 kisar hingga garing.
3. Masukkan madu, kicap dan sos cili. Kacau sedikit. Kemudian masukkan cili api dan daun ketumbar.
3. Setelah kuah agak kering, masukkan udang, jus lemon dan daun ketumbar. Gaul mesra selama 10 saat. Tutupkan api. Hidangkan.
• 400 gm udang basah (diperap bersama serbuk kunyit, garam dan 1 sudu makan tepung jagung selama 10 minit. Kemudian digoreng sehingga garing)
•1 labu bawang besar*
•1 biji cili merah*
•3 ulas bawang putih*
•3 sudu makan madu (dibancuh dgn 60 ml air)
•2-3 biji cili api (diketuk)
•1 sudu makan sos cili
•1 sudu makan jus lemon
•sedikit daun ketumbar (dihiris)
•1/2 sudu besar kicap pekat
Cara-cara :
1. Kisar bahan2 bertanda *. Panaskan sedikit minyak di dlm kuali. Tumis bahan2 kisar hingga garing.
3. Masukkan madu, kicap dan sos cili. Kacau sedikit. Kemudian masukkan cili api dan daun ketumbar.
3. Setelah kuah agak kering, masukkan udang, jus lemon dan daun ketumbar. Gaul mesra selama 10 saat. Tutupkan api. Hidangkan.
8 comments:
Baru jer nampak kat umah kak nor.. pastu pegi jepong nampak kat umah kak hana...sekarang kat sini plak.. esh..cam sedap plak... pakai anak udang aci tak?.hehe
kakakakakaa!!! cop jempollllllllll!! eh ade award misteri ker?! awat aku tk baca abeh erk??! hahaha aiyaaa lugi lugi!!
sedap tu. Tapi kalau makan selalu udang, hidung kena keruk dengan kayu pengeruk ni.
sedaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaappp kan! betul kan apa akak kata! hehehe
Salam Ana, apa khabar? Lama akak x masuk sini...byk dah miss entry..selamat berhujung minggu ya..
bab ayat "wa cakap lu" tu yang kompem sedap ek. tapau jek leh?? akekekeke..
blogresipi -> mekyung ijan, ngko leh thn ke tgk lelama udang tuh... wakakaka.. ank udang anak udang lah belasah jerk... jgn anak ngko ngences jer nanti dh ler.. muhahaha
hana ->hahahah tu lah ngko ckp aku jerk x baca betul2, ngko pon samo 2x5 jerk... hahahaha
geraugebang -> wakakakaka lawak la kak gerau nih, sama la cam hb ana x leh mkn banyak...
Nor -> betul kak nor sedapppppppppppppppppppppppp!!!!
Ummi -> salam ujung minggu kak ummi, x per kalo x sempat... so sempat2kan la... muhahahaha
jiya -> amboiiiii... mekyung cikiding nih... semuaaaaaa dia nk... abis!!!..abis!!!
makacih byk2 sb sudi mencuba....akak pun x makan byk gak udg ni sb dh tau kolestrol tinggi. makan sikit2 tp buatnya kerap..heheh...what to do...dh peberet katakan...lepas ni kena la off sekejap...hehe...ambik hadiah tau...ada lagi kat umah akak tu...
Post a Comment