Friday, July 31, 2009

Roti Naik

Ni projek mlm td sebenarnya… dh lama x meroti arini teringin nk meroti. Sebenarnya aku mmg suka mkn roti naik nih… mmg fofular la roti naik nih kat B. Pahat … sebenarnya ada nostalgia masa wat roti nih… 1st trial wat roti nih masa bln lepas tgh hangat roti nih bila Cik Mat tayang, semua peminat roti x ketinggalan buat termasuk la aku… tp hampeh x jadik!!!... keras kematu tul!!!... pon x naik!!!.. mungkin yis rosak selang 3 hari try lg… wat lg pon hampeh gak siap merekah atas roti tuh cam muffin… wakakakkaka… apalg rezeki cik tong… mana lah silapnya kali nih… 1st time sejarah meroti x jadik 2 kali berturut2 lak tuh… masalahnya roti nih jer… pastu last week ada borak ngan tokey roti sapa lg kalo bukan Ros Tokyo… tnya la masalah nih… kalo dh pakar kan lum abis soklan dia dh tau apa masalah kita … x sangka si Ros tuh leh jadik ahli nujum… wakakakakka…. Ampon Ros!!!!... Kali nih nekad ikut nasihat Ros… aku pon apalg, balik keje jer terus aku kuarkan tenaga badang aku… bukan tenaga Abg Badang Kak Gerau oke… kihkihkihkih… Sapa lak Kak Gerau nih!!!... Kakakku yg hari2 masuk umah dia boleh terburai isi perut tergelak dibuatnya... Cik Abe dia nama Abg Badang... muhahahahha... ampon kakkkkk... Sambil nguli aku siap berbual2 ngan doh tuh … cam org belai pokok… kihkihkih… aku siap sound doh tuh kalo 3rd trial nih x menjadik gak mmg aku BAND!!!!... roti nih dlm hidup aku… wakakakaka… kalo teringin nk mkn beli jerk… Alhamdulillahhhhh… jadik!!!!... Ya Allah… sukanya aku… Tengkiu Rosssssss….!!! I lebiuuuuu…. Tengkiu Cik Mat… atas resipi roti yg sedap nih… thanks semuaaaaaa… hepi tul hakuuuu....



BAHAN-BAHANNYA :-)
400 g tepung roti
100 g tepung Hong Kong (mat guna tepung gandum je)
250 ml air
50 g susu tepung
3/4 camca teh bread improver (yg ni resipi asal tak letak)
180 g gula perang (brown sugar) Mat guna 120 g gula halus
100 g mentega
11 g yeast segera
1 camca teh esen vanilla
Beberapa titik pewarna kuning (tak letak sebab habis stok)



CARA MEMBUATNYA :-)
- Satukan semua bahan2 di atas dalam satu bekas besar, kecuali mentega. Uli hingga menjadi doh, masukkan mentega sedikit demi sedikit sambil terus menguli hingga menjadi doh yang kenyal. Bulat2 kan doh dan biar 45 minit atau naik.
- KAEDAH LAIN :- Masukkan semua bahan tadi ke dalam Breadmaker dan pilih setting untuk "doh". Tekan on dan tunggu hingga siap.
- Tumbuk doh untuk membuang udara, bahagikan kepada 16 bahagian yang sama besar, bulat2kan doh dan susun dalam tin yang telah disapu dengan sedikit mentega. Tutup dengan kitchen towel bersih dan biar kan 1 jam atau hingga naik.
- Bakar dalam oven pada suhu 190C selama 15 - 20 minit. Sapu mentega pada permukaan roti sejurus dikeluarkan dari oven. Sejukkan sepenuhnya sebelum dihidang....

10 comments:

hana said...

woooooo kuningggnyerrr!! aku pong penah gak bantat 2 kali!! ala yg virus B tuh psl roti laaa! muahahaha.. tp bkn roti nih! roti lain! kali ke 3 br jadik! tuh pong pas kene jampi serapah!! wakakakaka....

esca said...

cantikk nyaa roti ni naik.. nanti nk test la resipi akak ni

Chik Mi said...

Ana cantik aje roti naik hang ni,walaupun uli ngan tenaga badang,kongsi lar rahsia ros tu

geraugebang said...

Salam cik adik, bukan ke roti semua naik. Roti tak jadi je tak naik. Award tu boleh amik suka-suka, bila-bila masa aje ke? Kalau baju tempah untuk amik award belum siap boleh datang amik?

Nor said...

hehehehehe.. mula2 gelak dulu kes baca ayat geraugebang tu.. mmg la ana,kalau masuk blog gerau mmg takleh tahan gelak.. ana!!! amboi, roti diraja ke ni yg kuning sgt nih!! apa skrip tu duk sembang2 dgn roti yg boleh sampai naik cun tu?? :P

blogresipi said...

fullamak.. cantek bangat roti nye. nie kalo dekat2 kite suh kak Ana jual dah.hehe

Anawahid said...

hana-> weii ina.. sampai sekarang aku x tau apa virus B tuh!.. cite laaaa..a'ah.. betul3x. kene jampi serapah...

esca-> try dik, try laaa.. sedap!!!

Chik Mi-> x de rahsia chik mi, ana silap teknik... main lebur je mentega masa tuh.. lupa yg mentega tuh ada garam.. kehkehkeh... patu masa sembang ngan ros diasuh buh mentega last, tu yg ikut tuh.. pastu ana ada ingat ros bgtau nk tekstur roti yg cantik , sebelun doh dibentuk, masukkan dlm plastik bersih, ramas2 5 minit... haaa yg ramas2 nih tuk doh roti nih ana main belasah jer tanpa tnya ros tau.. tp ana rasa tip tuk tekstur doh yg cun tuk semua roti bole kot!!!... tu yg gebu, tembam, cantik semua ada.. hehehe

geraugebang-> kak gerau, kahkahkahkah... gelak dulu... heheh... bole jer kak bole... bju amik award x de, kalo baju lip lap lip lap pon bole.. glamer nanti.. kihkihkih

Nor-> gelak kak nor gelak.. kahkahkah... cam ana citer ngan kak mimi tu la yg ana sembang ngan ros, masa ana sembang ngan akak ana tnya akak penah wat x? akak kata x penah tu yg ana x tnya tu.. ana tnya sapa yg dh try je.. heheheh...

Anawahid said...

blogresipi-> ijannn... bukan untuk dijual untuk mkn sendirik jer.. penat weiiii... nguli, kalo ada pembantu baru bole tuk dijual...kihkihkih

anese said...

hahaha...kelakar baca citer kak ana..haha..takut jugak roti tu ngan ugutan nak BAND tu yerr..

saya kalu roti i suka cecah ngan teh wangi panas..huhu sedapnya..mkn mase hujan2 adalah sgt nikmat..

Anawahid said...

anese-> haaaaa betul tu anis, huhuuuu.. dh lama x minum teh wangi ... hehehe