Wednesday, July 22, 2009

Roti Gula Mentega

Orang sibuk wat roti, aku pon sibuk jugakkk nk wat… org punya roti cantik2, gebus2… sekali akunyer… roti kering!!!!...dah la kering, kejung lak tuh x seksi langsung… wakakakaka… Ok la kan dr roti kering yg x leh mkn… ni lah roti yg terbest dr roti kering yg lelain tuh... hehehe… Ini namanya roti orang malas. Aku mmg suka mkn roti nih dari jaman bian lg… sapa suka gak ngan roti nih sila angkat kening!!!... sapa kalo angkat kening melengkung cam mata kail leh join mkn roti nih… heheheh… Dulu masa jaman muda jelita ( err.. jelita ker????... muhahaha ) mmg gila ngan roti nih, kalo kat kedai tuh org mmg dh kenal muka aku… sedap mmg sedap, itu dulu… mmg nostalgia tul roti kering nih.Skunk, jaman tua menawan ni… kalo terhengen nk mkn, kalo beli tuh … gula, butter dh makin kurang isinya… setompok2 t**k unta jer… dasar dekut tul tokey roti tuh!!!!... Itulah ubatnya kalo org malas main tunjuk jer terima jer la… La nih… tipah x kan tertipu lg… puas hati den!!! semua lebih… tip top mantopppp!!!... P/S:- Moral of the story… nak sedappp, semua nk lebih buat sendirik!!!... heheh...



Bahan2nya:-
1 buku roti – saya guna roti yg dh siap buang tepi – Roti yg dh nk xpired tuh buat la dr membazir
Butter/Margerine secukupnya
Gula Pasir - secukupnya



Cara2nya:-
1.Sapukan roti dgn butter.margerin secukupnya, setelah itu taburkan gula ikut suka manisnya. Susun didalam dulang pembakar.
2.Panaskan oven pd 180C selama 5 minit, masukkan roti kedalam oven dan kecilkan suhu pada 120C – 150C bergantung pada oven masing2.
3.Bakar selama 15 hingga 20 minit. Siap!

10 comments:

Nor said...

muda jelita, tua menawan... amboi3.... psst!! mak B in on the way :)

Azita said...

salam ana. simple2 cam gini pun, kengkadang tak terfikir nak membuatnya. good idea! lps ni kalu ada roti2 dah dah agak2 nak expired tu leh ikut cara ni. tak le membazir, kan kan kan??

blogresipi said...

Yang nie memang sedap nie.. mudah dan cepat nak buat.. makan sambil minum air kopi... syok2.

hana said...

btol btol botollllll!! haku pong sukaaaa!! laki aku pong sukaaaa!! selalu gak aku watkan utk budak2 tuhh! semua org sukaaaaa!!! kakakakaka na!!kene tuko nama la! 'Roti Jaman Bian' kekekeke

::@FiQ said...

hah!! umah sye xde toaster..selalu masuk oven cenggini la..
hehehhehe

Nuridah said...

salam ana,

simple tapi menawan...wat breakfast habis juga ni.

Ana Ali said...

Ana, saya nih sangat peberete buat untuk supper diselangi dengan kopi o panas.. nyamak kan...:)

zai@umiaiman said...

sy pun suker ngn roti kering ni.. sambil2 tengok tv, goyang2 kaki.. wahh memng tak sedar habis sebalang

shoppersjoint said...

hi nice blog u have here

i would like to invite u to view my sales blog:)

we have cottons from all over the place, mainly from dubai, kebaya and kurung fabrics from indonesia, and much more to choose!

be our follower and u can enjoy more with us:)

see u there:

Anawahid said...

Nor -> kak nor x paham la apa mak B tuh... hehehe... apanya kak????

Azita -> kak ita, compom laju kalo wat cam gini.. heheh

blogresipi -> mkn dpn tv mmg syok jan, peh tu perut kenyan tv lak tgk kita.. muhahaha

hana -> ni mmg sekorga suka ni ina oiii... roti jama bian.. kakakakaka

@FiQ - sedap kan afiq.. kan... kan... kan

Nur -> sedap nur, mmg suka sangat ngan roti nih..

ana ali -> ana, rajinnya ko wat masa supper, aku kalo wat terus simpan tupperware... sonang kojo.. kihkihkih

zai@umiaiman -> a'ah kan zai, pastu terbongkang dpn tv pasai kekenyangan... wakakakaka