Friday, July 10, 2009

Ikan Bakar Portugis

Ikan bakar!!!... Ikan bakar!!!... lelong2… menu ikan bakar lg la kite yeeee… sebenornya masa wat ikan ikan bakor air asam aritu, ikan bakor yg nih pon waiting list gak… nak yg ni ker yg ni… nk yg ni ker yg tu… huehuehue… 2-2 pon nak so, mana yg perlu didulukan, jalan terus… ni semua Kak Zana nyer pasallll!!!... meleleh air liur tgk ikan bakor dia tuh, tp x ikut resipi dia, amik resipi kat umah Nur, guna ikan tuke@pari... Fuhhhh!!!!... sodap… terangkatttt!!!... tulang pon licin oke... hehehe mekasih yer Nur, kerana kongsi resipi Chef Wan yg mabeles nih… best seeehhhhh…


Bahan-Bahan
1/4 cawan minyak masak
air perahan daripada 1/2 biji limau nipis
1/2 sudu kicap pekat
garam dan gula
1 ekor (600 gm) ikan bawal, dibersihkan
daun pisang

Dikisar Halus
4 tangkai cili merah
4 biji buah keras
8 ulas bawang merah, dikupas
1 batang serai, dihiris halus-halus
1/2 sudu teh belacan
1 sudu besar cili serbuk
2 helai daun limau purut


Sebelum rumah terbakar panggil bomba


Cara-Cara
1.Panaskan minyak masak di dalam kuali dan tumis bahan kisar di atas api kecil sehingga wangi. Tambah air limau nipis, kicap, garam dan gula.
2.Lumurkan seluruh bahagian ikan dengan sambal yang dimasak dan bungkus ikan dengan sekeping daun pisang .
3.Bakar di dalam ketuhar yang sudah dipanaskan pada 180c/350F selama 20 minit atau panggang di atas bara api yang marak.

5 comments:

blogresipi said...

Ikan bakar nie memang nampak mengancam habess... buat kite telan air liur jer nengoknye...

hana said...

menu nih dh naik berkulat kat note book aku! sbb asyik kene potong Q jerk! muahahaha... bak mai ckittttttt!!!

geraugebang said...

sedapnya ikan bakar portugis. Memang sedap. nak buat lah minggu ni. nanti akak amik resepi ana ya. Lagu blog pun best. lagu sapa tu.

Jiya said...

ada tak rasa2 makan ayam ni kat portugis? akekekkekeke

Anawahid said...

blogresipi -> tengok... tengok!!!... dn bayangkan taw ijan.. hahahahaha

hana -> weiii ina, ngko kan sebelum notebook ko tuh kene mkn bubuk baik ngko test... compom x nyesal... wa ckp lu...jempollll...

geraugebang -> amik la kak gerau, kita pon amik resipi org hehehe... lagu tuh lagu afgan

jiya -> jiya, ngko ngandung nih mabuk2 pening2 ngko teruk x???... nape sengal ngko tuh 24jam jer... wakakakaka... mana ada ayam!!!!... ikan la enduk2!!!... wakakakaka