Monday, August 31, 2009

Sambal Kentang Hijau

Ni lak menu sampingan mlm td, tah la mmg peberet sambal ijo ni kalo mkn ngan keli berlado kat Nasi Padang nun kat Kluang tuh!!!.. kali ni wat sendirik jer... xtra kentang... ikan bilis!!!... malas nk citer pasal ikan bilis tuh alahaiiii... kemain 'beso' lg... itu la kalo suruh org lelaki pi beli... kihkihkih... sedap weiii x tipu!!!... senang... sedap... errrmmm.. mmg berbaloi!



Bahan2nya:-
Segenggam besar ikan bilis - dikopek
3-4 biji kentang - dibelah 4 n hiris
8 biji lada hijau - ditumbuk kasar
1 biji bawang besar - ditumbuk
3 ulas bawang putih - ditumbuk
sedikit serbuk kunyit
1 sudu besar gula
garam n pak aji secukup rasa

Cara2nya:-
1. Goreng kentang dn ikan bilis sehingga kekuningan dan garing terlebih dahulu dan ketepikan.
2. Panaskan minyak, tumis bahan2 tumbuk sehingga naik bau dan sedikit garing dan masukkan serbuk kunyit. Masukkan pula gula, garam dan pak aji secukup rasa.
3. Akhir sekali masukkan kentang dan ikan bilis, gaul rata dan siap!

Ikan Keli Berlado

Menu 8 Ramadhan... adehhhh.. seksa weiiii dh pukul 5 ptg air paip x kuar2 lg... hampeh!!!... sib baik ada abang badang kat umah nih tolong bwk turun air dr atas ke bawah, kalo x???... tapau luar je la bang!!!... kihkihkih... lam x selesa air x dak nk masak punya lah payah, angin satu badan pon ada... lam nk dekat kul 6pm baru muncul tp kecit jer huhuhu... oke la ikan keli lg nk abiskan baki 6 ekor semlm masak berlado pulak!!!.. ternampak kat umah Kak Ina KL terus amik!!!... sedap kak!!!... sebijik cam mkn kat kedai nasik padang kat Kluang!!!.. 10Q kak!!!... resipi c&p jer yer...



Bahan-bahan

1 kilo ikan keli-dalam 6 ekor
10 -15 biji cili merah/hidup
6biji bawang kecil
5 biji bawang putih
1/2 biji bawang besar
3 biji limau kasturi - ambil jus
garam secukupnya*
1 batang serai * )
1 inci halia * )
2 biji bawang putih*)- semuanya di tumbuk/kisar untuk perap ikan keli.
kunyit hidup secukupnya*)
garam*)


Cara-caranya

1. Bersihkan ikan keli. Rendam dengan air asam/jus limau dalam 5-10 minit.
2. Bilas semula dan perap dengan benda bertanda *.
Biarkan selama 10-20 minit.
Panaskan minyak dan goreng bawang kecil, bawang putih dan bawang besar.Toskan.
Kemudian goreng cili hidup dan toskan.
3. Tumbuk kasar kesemua bahan yang di goreng bersama sedikit garam..kalau nak blender pun boleh- akak blender kasar cili hidup bersama sedikit air...tapi bawang akak tumbuk tak lumat. (kalau nak diikutkan dah bolehlah di letak atas ikan...tapi takut hb akak sakit perut...perut dah tualah katakan)
4. Goreng ikan keli dengan minyak yang banyak sehingga garing dan toskan. Jika takut meletup masukkan 3-4 keping asam keping.
5. Gunakan minyak goreng ikan tadi dan tumislah cili merah dengan api perlahan sehingga naik minyak barulah dimasukkan bawang dan garam.
6. Biarkan cili masak sehingga agak kering.

Saturday, August 29, 2009

Pecel Iwak Lele

Haaaaaa... ni menu kegemaran tuan tanah n bini dia la skunk ni bila dh jadik bini wong jowo!!!... kehkehkeh... Masak Pecel Iwak Lele @ Pecel Ikan Keli... oke, jgn terkojot tgk tajuk tuh yer... iwak lele tuh maknanya ikan keli... wakakaka... kemain semangat lg laki aku arini pas sembahyang subuh siap2 terus gi pasar pagi Pt Sulong semata2 nk carik iwak lele nih... blk dr paso terus dia ckp, yang masak pecel yang arini... dh lama x mkn, wat lebih kasik bapak sekali.... amik ngko sampai 2 kilo dia beli... adala lam 14 ekor, masak jer 8 ekor!!!... Tapi membebel gak mulut dia pasal mahal wehhhh ikan keli lam bulan posa nih 8 henggit i kg..!!!... biasa la bln posa, kat Bt Pahat nih bersepah org jual ikan keli bako , pasal tu la naik mendadak regenyer.... Sedap masak pecel ni, x caya tnya orang2 jawa yg berhampiran ngan anda, yg x jawa pon suka apalg yg jowo!!!... Oke la yer... nk resipi meh tgk gobok lg satu kat sini yer... oke mata dh kuyu nih selamat beristirehat semuaaaaaaaa...

Sambal Tauhu Sotong

Selamat malam semuaaaa... menu tuk hari ke 8 ramadhan... menu 7 ramadhan menu tunjuk jer... sambal sotong pastu campurkan tauhu goreng potong 2 jer lam sotong tuh... adehhh... malas nk berlama2 kat dapur tuh ingatkan nk senang lenang arini, tp kene keje la pulak... biasa la n of this month.... challange itu, target ini... huh!!!... so, ni aje la yg senang... kihkihkih... selamat menjamu mata!!....

Friday, August 28, 2009

Ayam Masak Bali

Menu berbuka tuk puasa ke 6, jgn muntah yer pasal sepanjang bolan posa nih menu ayam jer memanjang pasal tuan beso selera dia ayam jer posa2 nih, padahal dia mmg peminat setia ikan!!!... heheh... letak datuk makanan apa sekali pon dpn mata tetap ikan dia tuju... tp, tiap kali bulan posa angin dia dgn sendiri berubah cam org dtg bln gak tp dia setahun sekali jerk... kehkehkeh... menu Ayam Masak Bali jauh diimport dari rumah Kak Nis Singapore isteri kepada Ismet Ulam Raja... betul2 terbako dapor Kak Nis nih, mana la peginya Kak Nis nih... mmg dh bnyak kali masak lauk nih semua rasa ada... sedap!!!... TQ mak daro sanggul melintang... amik resipi sekali tuk rujukan masa akan datang...

Bahan2:
1 kilo kepak ayam, cuci bersih & toskan
1 tbsp gula melaka
3 tbsp perahan air lemon
1 biji kelapa parut dijadikan 2 cawan santan
Beberapa helai daun pandan, disimpul
3 urat daun limau purut
Garam secukupnya
Minyak untuk menumis
Hirisan buah tomato

Bahan Kisar:
2 biji bawang besar
4 ulas bawang putih
1 size ibu jari halia
6 biji lada merah hidup (boleh tambah pada yang suka pedas)
8 biji buah keras
2 tbsp kicap manis

Cara2:
1. Gaul ayam yang telah dibersihkan, dengan kunyit & garam dan goreng separuh masak. Ketepikan.
2. Panaskan minyak, masukkan daun pandan dan rempah kisar. Tumis hingga garing dan wangi.
3. Masukkan gula, air lemon, garam dan santan.
4. Biarkan mendidih, setelah itu masukkan ayam dan renihkan dengan api yang kecil hingga kuahnya agak pekat. Taburkan daun limau purut.
5. Apabila kuah sudah agak pekat, tutup api dan masukkan hirisan buah tomato.

Taugeh Masak Lemak

Tuk sayur lak, simple jer toge masak lemak jer, mmg menguji kesabaran mental masa nk masak toge nih walaupon simple... apa yg dikatakan menguji kesabaran mental ialah rencah tuk toge nih hilang dlm esbok!!!!!... gerammm... 2-3 kali bukak esbok carik udang x jumpa, padahal semalam masa masak bendi ada lg 1 tupperware kecik, yg heran ngan tupperware sekali ilang... terus ilang mode nk masak toge nih... Call tuan beso, pasal semalam dia kene g meeting kat JB tnya dia, ada nampak udang lam esbok x????... 2 kali call dia, dia kata x tau, dpurkan bahagian aku, mana dia tau!!.. ngan confident jer dia jwp, oke la kalo camtu, pastu dia ada ckp ada udang lam ketas sokkabor aritu masa dia mancing ada balance dia tinggalkan separuh kat esbok, guna la... aku kata malas pasal udang aku dh siap kopek... kihkihkih... pastu aku teruskan jugak wat sayur nih guna ikan bilis jer sambil tu terpikir2 lg mana udang aku ilang, tionkkk!!!... terus terpikir, dia g JB, meeting dkt ngan Lido... sah!!!.. kompom udang aku dia yg rembat!!!.. petang 6.40pm dia sampai rumah.... aku sergah dia lg... ckp btul2 udang aku mana, mesti g mancingkan!!!!... sah!!!!... ngan tersipu2 dia jwp... hehehehehehe... ingat kalo meeting abis awal nk singgah Lido jap tuk lepas gian!!!!.. tapi x sempat, habis kul 5pm... hampeh!!!!... adoiii... sabojer la.. aku ckp lg tu la nawaitu x baik, tipu bini... wakakakaka... kualat!!!... bolan posa lak tuh, kalo ngaku kan senang... kahkahkah... tu la padam muka x sempat mancing!!!... kehkehkeh... panjang lebor citer pasal sayur nih... padahal masak biasa jer...


*** Moral of the story, jgn tipu bini... kompom kantoi!!!... wakakakkaka... ***

Thursday, August 27, 2009

Tepung Pelita II

Org sibuk memelita, kita pon nk gak memelita w/pon penat sangat terkejor-kejor dibuatnya... almaklum la posa nampak yg suka terus berkenan... bermula dr Iza, terus Mekyung Hana... hahahaha... pencuci mulut darurat x dan nk tebas daun pisang dpn umah!!!... x koso!!!... tepung pelita ala perantau n darurat sama yer isi lam bekas jerk!!!... kehkehkeh... perantau pasal daun pisang susah nk carik n darurat pasal last minit... huahuahua... penah wat sebelum ni tp guna daun pisang, itu masa rajin... oke resipi kat sini yer...

Ayam Ungkep II

Menu berbuka tuk posa yg ke 5, sori menu ke 4 posa xdak pasal main tunjuk... dan sori jugak pasal keluarkan n3 dipagi hari pasai Ya Allah Ya Tuhan ku, semalam punyalah penat bdn nih buka posa minum air jer, sembahyang, pastu mkn pas isyak... lepak bebenor sampai lapo pon dh x rasa, yg cuma ada rasa nk baring jer dulu n rehat!!!... kihkihkih... Menu mari kita meng'ungkep'kan ayam pulak yer... Ya Allah... sedap weiiiii mkn ngan nasik panas2!!!... betul x caya try, kalo kurang caya, tnya orang2 jawa yg berada di dalam ataupon di luar negeri!!! kompom sedap!!!.... x rugi n x kan jemu memasaknya... Resipi asal dr Fidadaud, meh cek resipi kat sini yer...

Bendi Tumis Berkicap

Gandingan ngan Ayam Ungkep tuk posa ke 5, bendi tumis berkicap by Kak Dayang, sedap la pulak sayur nih... segala masak apa bendi ni mmg suka pasal minat bendi, memenuhi citarasa bos beso, dia ckp sedap!!!... hepi rasa walaupon penat gile badan ni dia puji sedap, terus ilang penat... :D... siap nk beli bendi lagi suh buat lagi... hehehe... Tq Kak Dayang best sesangat... TQ!!!



Bahan-bahan ( 4-5 orang )
1/2 ikat kacang bendi (dibasuh terlebih dahulu, kemudian dihiris)
3 biji bawang merah (ditumbuk)
1 ulas bawang merah (ditumbuk)
1 sudu besar udang kering (ditumbuk)
sedikit sos tiram
1 biji cili merah (ditumbuk)
sedikit kicap manis

Cara-cara
Panaskan sedukit minyak di dlm kuali. Tumis bahan2 tumbuk hingga terbit bau.
Masukkan bendi, sos tiram dan kicap. Boleh tambah sedikit air jika perlu. Kacau sehingga masak.
Hidangkan panas-panas.

Tuesday, August 25, 2009

Ikan Masak Taucu

Ni menu 3 Ramadhan... kihkihkih... menu darurat namanya... heheh.... biasa la kalo dh start keje akan jumpa menu darurat jer la yer... ni aje yg dpt disediakan dlm masa 1 1/2 jam... ngan ikan keras lg cam batu tuh... huhuhu...ikan masak taucu jer... simple jer layan ngan kailan goreng sos tiram, x sempat nk tertonggeng snap gambo sayur n ikan pekasam goreng... sebelum pinggan terbang atas pale baik x yah snap!!!!... wakakakakakaka.... org sibuk nk buka aku sibuk nk amik gambo... hehehe...

Karipap @ Epok2


Dlm masa tuh sempat gak mengelim karipap... kihkihkih... nih semua Aymy punya pasal... 1 hari posa dh tayang karipap, tp mmg 1 posa tuh dh plan nk wat tp 1 posa tgklah menu dh macam nk wat kenduri kawen... hehehe... dh lama weiiiii x ngelim karipap nih hampir lupa nk start dari mana... wakakakakaka... hampeh tul aku nih erkkk... sib baik laki x lupa!!!... kalo mak aku tau aku dh lupa nk kelim karipap mau kene seligi pale aku nih... hehehe... bnyak lak dpt, terus frozenkan separuh cam Ros wat tp x dak karipap lep2... hehehe... selalu main beli yg frozen jer malas nyer pasal :D... haaaaa... yg nih wat kasik mak aku rezeki dia pasal ank sedara dtg anto nasik tomato ptg tuh!!!...




Haaaaaa... sapa nk oder karipap inti daging nih... murah2 jer... ada lg dlm esbok tuh tinggal goreng jerk... muhahahhaha

Monday, August 24, 2009

Ayam Lemak Cili Api

Haaaa... ni menu 2 Ramadhan yer.... huh!!.. mmg x dan nk meng n3 segala kalo dh kekenyangan... huhuhuu... kalo ada lg pon dh basi oke... apala yg nk digayakan ngan ayam nih... adehhh!!!... mmg malas tul nk masak semalam pasal tuan beso malas nk g pasor... biasa la kalo bln posa nih dia kene keje hari2 jaga bazar ramadhan tadak cuti, pastu suh masak lebih nk kasi bapak dia... masak jer la lauk nih ngan taugeh goreng ikan masin, taugeh x dpt nk enterprem pasal waktu2 dh nazak!!!... wakakkaka... oke la layan jer la menu x seberapa nih!!!..


Saturday, August 22, 2009

Nasi Kempuli

Alhamdulillah... slamat malam semua... syukur dpt menunaikan puasa dgn jayanya... hehehe... cam budak kecik jer jwpan erk!!!... Nilah menu tuk berbuka tuk 1 Ramadhan hari ni Nasi Kempuli... jgn tnya apa makna nasi kempuli nih yer, jwpannya mmg x tahu mana asal usul nasik nih... yg tau asal usul nasik ni ialah amik resipi ni kat Saji Online... heheh... sedap weiiiii... wa cakap lu... terus terang ckp mmg 1st time mkn nasik nih... mmg membuka selera... 10Q Saji Online n pd sapa yg punya resipi asal nih... Ermmm... mmg mendapat pujian dr bos beso... ada ka posa baru 1 hari dia dh suh wat tuk ngunjung masa raya nanti nasik nih... ekekekeke.... layannnn...


BAHAN-BAHAN:
1 kg beras basmati - saya guna 3 pot
150 gm rempah kurma - saya guna 3 sudu besar
200 gm minyak sapi - saya guna 4 sudu besar
30 gm kulit kayu manis
75 gm serbuk jintan manis - saya guna 11/2 sudu besar
75 gm serbuk jintan putih - saya guna 1/1-2 sudu besar
5 helai daun bay - saya guna 2 helai
Air secukupnya saya guna air 4 pot
Sedikit garam

BAHAN HIRIS:
100 gm bawang besar - saya guna 1 biji
100 gm bawang kecil - saya guna 5 biji
30 gm bawang putih - saya guna 3 ulas
50 gm halia - saya guna 2 inci
3 batang serai - saya guna 1 batang
kismis n biji gajus secukupnya - ni sendiri tambah


CARA MENYEDIAKAN:
1. Beras basmati dicuci, kemudiannya tuskan airnya.
2. Panaskan minyak sapi dan tumiskan bahan hiris bersama kulit kayu manis sehingga naik bau. Masukkan jintan manis, jintan putih dan rempah kurma. Tumis lagi sehingga wangi.
3. Kemudian masukkan air. Biarkan mendidih. Selepas itu, masukkan beras dan tambahkan garam secukup rasa. Masukkan sekali daun bay. Tanak sehingga masak.

Hati Kandar

Ni lauk yg digandingkan ngan nasik kempuli tuh... tp kali nih wat hati jer... ekekeke... hati nih ana yg punyaaaaa... hahahaha... sedap gak hati wat masak kandar nih... resipi asal sebenor nya tuk daging tp biasa la... daging x dak... huhuhu... dh lama x mkn daging... huhuhu... kenapa dh lama x mkn dging pasal tuan beso kurang suka dging bukan x suka yer tp kurang suka, katanya kalo mkn daging yg leceh selit2 kat gg dia nyampoh!!!... huh!!.. Oke resipi oleh Kak Asma yg tgh bz menjahit langsir tuh... biasa laaaa... dh nk raya tempahan dia melambak la tuh, jgn tertimbus ngan langsir dh la yer kak!!!... resipi layan kat sini jer la yer...

Ayam Masak Merah

Salah satu menu yg dilayankan dgn nasik kempuli jugakkkk... alahhhhhh... ayam masak merah jer... huehuehue.... request tuan beso.... sedapppppp!!!!... bertambah-tambah makan... heheh... resipi x payah la yer, semua pandai buat kan... kan...kan... wokeh ni ajer menu tuk hari nih... Alhamdulillah kenyang!!!..


Kad Ramadhan Al Mubarak Again!!..

Edisi mengangkut kad ramadhan lg didalam mahu pon diluar negeri... Terima kasih pd rakan2 yg pemurah ni iaitu Cikwan, Hana, Hasue, Ijah @ Ika, Kak Lyana n Kak Ita semoga dpt menyambut ramadhan hari ni dgn jayanya... sayang korang...


Kad dr Cikwan Taipei

Kad dr Mekyung Hana Jepun yg tgh sarat tuh


Kad dr Hasue tokey donut

Kad dr Ika @ Ijah Mek Siam

Kad dr Kak Lyana


Kad dr Kak Ita







Friday, August 21, 2009

Kad Ramadham Al Mubarak II

Hari ni hari ngankat kad ramadhan sedunia lagik yer... nape kata sedunia pasai dalam dn luar negeri pon ada... adehhhhhh... panjang perjalan kali nih kihkihkih... sib baik angkut naik flight dn bermacam tempat dok transit... Terima kasih wat kakak2 n adik2 yg sudi memberi kad ramadhan tanda ingatan pada ambo iaitu Kak CT Delima, Kak As, Kak Ayu, Amy, Aymy, Kak Mimi @ Cik Mi n Kak Nor.... Terima kaseyyyyyyy... pada semua diatas tanda ingatan kalian... Ikhlas dr lubuk hati yg paling dalam, saya sayang korang semuaaaaa... Dan dikesempatan ini juga saya ingin menghulurkan 10 jari memohon ampun dn maaf jikalau sepanjang saya ber blog nih dn terjahan yg x diundang kat rumah kalian ada terkasar bahasa, terhilaf kata, gurauan ter over maaf dipinta kerana saya ni hanya insan biasa yg x lepas dr melakukan kesilapan dn sesungguhnya yg baik itu dtg drNya dn yg buruk tu dr diri sendiri... sob... sob.. sob...:(
Hehehehe... ter feeling lebih pulak... kihkihkih... wokeyyyy... Selamat berpuasa pd semua dn diharap sama2 lah kita dapat mempergunakan peluang yg ada sebaik2nya di bulan yg mulia lg berkat ini... :)


Kad dr Kak Nor Terengganu


Kad dr Kak Mimi @ Chik Mi Penang


Kad dr Aymy Kuwait

Kad dr Amy German


Kad dr Kak Ayu Singapore


Kad dr Kak As New Zealand


Kad dr Kak CT Delima







Wednesday, August 19, 2009

Ramadhan Eid Mubarak

Di kesempatan petang yg dirahmati Allah ni... saya, selaku tuan rumah ingin mengucapkan Selamat menyambut ketibaan Ramadhan Al Mubarak ini pd semua muslimin dan muslimat yg beragama islam x kira dimana sahaja anda berada terutama sekali pada pengunjung umah saya ini dan marilah kita sama berdoa agar Ramadhan kali ini akan lebih bermakna dari Ramadhan2 yg lepas... dan diberkati.... Aminnnn... amboiiii!!!!.... cewahhhhh... ucapan cam penyampai mohor besar nk umumkan tarikh posa n raya laks.. heheh... dn sudi2kan lah angkut kad ucapan nih balik kerumah masing2 yer... dh nk posa nih... gantung kad nih tuk cantikkan rumah korang semuaaa... amik yerrrrrrrr....


Kad Ramadhan Al Mubarak

Selamat petang semuaaaa... arini ni n minggu nih mmg x de masak2 mmg nk relek dr masak2 sampai tiba bln posa nanti!!!.. cewahhhh... hehehe... so, arini keje ngankut award jer... sori mori semua pasai lambat gantung pasai bnyak nawwww tempat nk transit.. almaklum la naik beskal... hehehehehe... KAK INTAN, LOVE, NOORSHA, JIYA KAMBEN & CIKMIN... terima kaseyyyyyyy!!!!!... kerana ingat kat kita sempena nk nyambut Ramadhan nanti.. paakal semua jauh2 kalo dekatttt!!!.. masa bln pos nanti teringin nk tukar2 juadah... hehehe... Akhir kata dr saya juga selamat menyambut Ramadhan Al Mubarak...


Kad dr Cikmin


Kad dr Jiya Kamben @ 14 Sept


Kad dr Noorsha






Kad n cekelat dr Love... cekelat betul mana???.. posssss!!.. hehe



Kad dr kak Intan







Saturday, August 15, 2009

Ayam Padang

Salam semua dh seminggu rasanya x berlintas langsung… sibuk sket… oke, ni sebenarnya menu lunch arini terus merangkap tuk dinner sekali. Ayam Padang, menu Indonesia yer arini… menu bertapa lama dh nih, bukan bertapa gi Padang atau duk kat padang yer… hehehe… amik kat umah Nur, kata Nur dia dpt resipi nih dr buku masakan Rubiah Suparman pelakon jaman2 80an tuh!!!... kalo x silap la nih dia dh ada restoran kat KL… sedap lauk nih la sempoi jerk… tp berasa bila pekene resipi nih ngan nasik panas2 nak2 aroma daun kunyit tuh yg membangkit selera tuh!!... Mekasih Nur, oke la semua… selamat menjamu mata!!!...:D




Bahan-Bahan
1 ekor ayam dibersihkan dan di potong lapan
1 1/2 biji kelapa
3 biji bawang besar
4 ulas bawang putih
2 inci halia
4 batang serai
4 inci lengkuas
cili kering mengikut pedas
1 sudu teh serbuk kunyit
2 helai daun kunyit di siat siat

Cara Cara
1. Semua bahan dikisar halus.
2. Kelapa diperah dan ambil santan cair sebanyak 3 cawan dan santan pekat 2 cawan.
3. Panaskan minyak dan tumis bahan kisar sehingga wangi.
4. Masukkan ayam digaul rata, setelah itu masukkan santan cair.
5. Masak dengan api yg sederhana, apabila ayam telah masak dan empuk masukkan
pula santan pekat.
6. Masukkan asam keping, garam dan daun kunyit.

Sunday, August 9, 2009

Bubur Candil


Cemil2an tuk ptg td... aduhhhh.. lapo la pulak ptg2 nih... pale lak sakit berdengung jer dr pg td... ngap.. ngap.. kalo deyut tuh dtg, masak lunch td pon kuatkan hati gak x mo layan sakit pale nih... hasilnya menu simple2 jer lunch arini nk snap gambo pon malas... hujan dr pg selebat2 tidak... pastu petang sambung lagi... tu yg petang mudah lapo tuh... maka terjadilah bubur candil tanpa sengaja... heheheh... ingat lg masa kecik2 kalo mak nk wat bubur nih berebut2 ngan adik beradik nk tolong gentel tepung pulut tuh... sampai ada yg kene lepuk ngan mak pasai mana x nya nk gentel pon leh jadik gaduh... lg satu masa bdk2 tau nk sebut bubur nih nama apa, kalo mintak mak buat ckp buat bubur ada tekan lubang tengah !!!... huh... nostalgia tul...

Yuk mangan yuk!!!!

Saturday, August 8, 2009

Bun Pandan Berkaya

selamat mlm semuaaaaaa... alaaaaaaaa... nih menu potong que yer hehehehehehe... senenarnya wat tuk bekpes pg td.... pastu dh kelang kabut berpencak silat dlm opis masak tuk lunch lak pehtu terkejar nk kuar...wargghhhhhhhh!!!... hampir terlupa roti sedap lg cun nih!!!!... Kita x de BM oke... kita menual jer..... huwaaaaaaaaaaaa!!!!.... nk jugak!!!!!... bila ngendeng BM pakwe kita ckp, alah ayang.... jadik pon roti x yah pakai BM... huh!!!... Roti yg ramai dh cuba, mmg sedap, wangi, gebus dll... semua ada la... Resipi asal dari Kak Rinnchan tp C&P dr rumah CMG jer.... thanks yaaaaaaaa.... sedap!!!!!!



BAHAN-BAHANNYA :-)
350 g tepung roti (high protein flour)
200 ml air sejuk (dari peti sejuk)
50 g gula halus
1/2 camca teh garam halus
3 camca teh instant yeast
1 camca teh bread improver
20 g serbuk santan
1 camca besar susu tepung
1 biji telur kecil (mat guna telur biasa, kacau sedikit dan timbang 40g)
30 g mentega
1 camca teh pandan paste

BAHAN HIAS :-)
Kelapa kering secukupnya
Seri kaya secukupnya



CARA MEMBUATNYA :-)
1. UNTUK DOH :- Satukan semua bahan2 diatas kecuali mentega dan bahan hias ke dalam mangkuk adunan. Gunakan hook dan putar pada kelajuan sederhana hingga menjadi doh. Tambah mentega dan terus memutar hingga mendapat doh yang kenyal dan elastik (doh memang agak lembut), tutup dengan plastik cling dan biarkan 1 jam.
KAEDAH LAIN :- Masukkan semua bahan2 diatas kecuali bahan hias ke dalam Bread Maker dan pilih setting untuk doh, tekan "on" dan tunggu hingga siap...
2. Tumbuk dok untuk membuang udara. Bahagikan kan doh kepada 16 bahagian yang sama besar, bulat2kan doh dan susun dalam loyang (mat guna loyang bersaiz 11 x 11 x 2 inci). Tutup dengan kitchen towel bersih dan biar naik selama 45 minit - 1 jam.
3. Spray sedikit air atas permukaan roti, tabur kelapa kering dan paipkan serikaya (masukkan seri kaya dalam plastik bersih, dan gunting sedikit muncungnya) atas roti tadi...ikut lah style memasing yeaa...
4.Bakar dalam oven yang telah dipanaskan pada suhu 180C selama 20 - 25 minit (mat bakar 30 minit)...Bila masak, keluar dari tin dan sejukkan sepenuhnya atas jaringan....Lepas tu boleh lah makan. Air kopi/teh jgn lupa yeaa...

Kari Kepala Ikan

Haaaaaa... bukan vagetarian hari nih heh... ada kari pale ikan...!!! sapa nk angkat tangan tinggi!!!... adehhhhh... ni request En Hb, semlm dia bwk balik bapak ikan nih... apakebende ntah nama ikan nih ikan unga... ikan unga... pestime dgr nama ikan nih... alahhhh... ala2 ikan merah besar gedabak, tp sisik ikan nih kaler kuning2 cekelat gelap... haaa pikir2 yer kaler apa kalo dh dicampurkan ke 2-2 kaler tuh...wakakakakakaka... x koso den nk pikir... wakakakaka... yg penting kalo mkn kari papadom mesti ader oke kalo x?????... dapur den kene bako!!!!... wakakakaka.... sapa jawa sapa mamak sebenarnya nih!!!!....wokehhhhhhh!!!!... calllloooooooo....

Bendi Goreng Berempah II

Sebelum nk kuar g nganten layan jer la sayur tuk lunch arini bendi goreng rempah… mmg bendi nih peberet kita… perut dh kenyang, layan la menu nih yer menu biasa2 jer… adehhhhh…. Ngantuk lak mata nih… huhuhuhu… tp apa leh buat.. mmg dh nk kuar sangat nih... Salam hujung minggu semua… dilain hari dn masa jumpa lg… bubuiiiii!!!!... Resipi sini yer...

Capkek Comei dr Burfday Gurl...

Thank You Myspace Comments

Cupkek comei loteeeeee ni datang dr Mekyung Hana sempena Ulangtahun dia yg yer 32thn... TQ very much... alalalalalallalalalalalalla... comeinye!!!!. ngan lidah yg terjeler2 tuh!!!!... apa!!! x puas ati ka!!!!... kakakakakakkaka.... Dekut sejibik jer dpt!!!!... hehehehe... semuga sihat sentiasa dan dimurahkan rezeki.... dan semoga perkenalan kita kekal hinggan hujung nyawa... cewahhhhhh!!!... sayang ngko!!!!...10Q again!!!!...

Thursday, August 6, 2009

Crispy Crabstick

Cemil2lan tuk mlm nih... x de masak2 lg... adehhh... penat weiiii... rasa cam nk bobok jer!!!!... apa nk wat erk sambil nonton tibi tuh x der benda nk kunyah... haaaa... teringat la pulak crabstick Che'Iza tuh... terus jer wat x sampai 10 minit dh siap!!!.. cam masak maggi jer!!!... wakakaka.... tp crabstick nih gatal2 adjust sket cuma tambah serbuk kari sket n perisa lada sulah Ajishio jer... sedap!!!... terus kasik nama Crispy Spicy Crabstick!!!.... huahuahua... sedar x sedar licin!!!.. dan sedar x sedar tukang coreng dpt mkn ciput jerk!!!... huehuehue... Compom ada siaran ulangan snack yg sedap banget nih!!!.. Izaaaaaa... sedapppppp... 10 thumbs!!!!... senang, sedap, simple... cepat dimasak, cepat abisnya!!!!... Akak C&P resipi je kat Myr... halal taw!!!

Bahan-Bahan
2 paket filamen crabstick
Serbuk secukup rasa maggi (takde pun tak per)
Serbuk Kari - sendiri tambah
Serbuk perisa Lada Sulah AJISHIO - sendiri tambah

Cara-cara
Buka filamen crabstik jadi satu kepingan yg lebar. (Kalau perasan filamen ni dia ada satu gulungan).
Hiris memanjang selebar 1cm.
Goreng deep fry hingga golden brown n garing... Untuk menambahkan rasa, taburkan sikit dgn serbuk secukup rasa.... Siap.

Rojak Buah

Ni sebenarnya wat mlm td, mmg x der kerja2 memanaskan dapur... panaskan dapur je tuk wat air panas... wakakakaka... hb x de kat rumah kerana mlm td dia nyambut Nisfu Syaaban kat surau, balik dh kenyang... tah la camne tah mlm td nk kat kul 12 lebih lapo la pulak!!!... bukak esbok buah2an bnyk lg... So sempena nk merasmikan kuah rojak kacang Mak Bee nih... layan jer la rojak nih.... Terangkat betul kuah rojak ni... mmg sedap tul!!!!... huh... berpeluh2 ngadap rojak buah nih... sedappppp yg amat!!!... nikmatnya dpt mkn rojak kuah kacang nih pastu, perasaan lege pekene rojak nih cam pompuan ngandung la pulak!!!... wakakakaka... Kak Nor!!!... terima kasih duan keladi... terima kasih yg x terhingga ngan kuah rojak n kopok2 tuh... memula tuh blur2 gak apa bende Mak B tuh... lorrrr ghupa2nyer... wakakkakaka... mmg dh lupa kak pasal Mak B tuh... apa2 pon... terima kasih daun keladi, cayang akak!!!...


Monday, August 3, 2009

Milky Marble Cake

Wat petang td, lama tul x wat kek ni percubaan pertama nk wat marble pd kek... main belasah jer... kalo marblenya jadik kira nasib baik la, Alhamdulillah... pada mataku ini cam jadik.. kehkehkeh... masuk bakul angkat sendirik!!!... Tinggal dh x banyak rezeki kakak n pakcik dtg nk kat maghrib td... ni ajer la yg sempat pose... oke la tuh ye x???... sedap weiiii... kecur tgk kek ina yg dok sibuk wat masa dia nk gi hanabi aritu, pastu mek siam pon ada wat gak... ala2 kek deepavali dia nyer.. hehehehe... Resipi kek yg sedap dr Kak Rinnchan, dan C& P dr rumah Hana...Mekasih Kaka Rinn, sedap, lemak berkrim disukai ramai... kehkehkeh... 10Q...



Bahan-bahan :
250gm butter
230gm gula caster
2 camca teh ovalette
4 biji telur
270gm superfine flour
1 camca teh baking powder
60gm susu pekat
2 sudu besar serbuk koko
2 sudu besar susu segar
1 camca teh chocolate emulco
Cara-cara :
1. Ayak tepung dan baking powder bersama. Ketepikan.
2. Putar majerin, gula dan ovelette hingga kembang dan berkrim.
3. Masukkan telur sebiji demi sebiji. Teruskan memutar adunan.
4. Kaupbalikkan tepung menggunakan spatula.
5. Masukkan susu pekat dan putar sebati.
6. Bahagikan adunan kepada dua bahagian. Satu bahagian dibiar begitu sahaja, satu bahagian dicampurkan dengan serbuk koko, chocolate emulco dan susu segar.
7. Alas loyang bulat 22cm dengan kertas minyak.
8. Sudukan sesenduk adunan tanpa koko ke tengah loyang. Dikuti dengan adunan koko, silih berganti antara dua adunan sehingga habis.
9. Bakar pada suhu 180 darj cel selama 45min - 50min atau sehingga adunan tidak melekat pada lidi tester.