Sunday, February 15, 2009

Bubur Sum Sum

Menu minum petang arini bubur sum sum, buat nun petang… Lunch x masak pasal ader jemputan kenduri kawen… 1st time buat… jadikkk… biasa kalo beli kat keras la… apa2 laaa rasanyer… Ni salah satu menu kegemaran hb… kalo dulu, dgr bubur nih n cerita2 orang nk buat walaupun simple bhn2…. tp payah… biasa la cerita yo..yo..ooo jer, bila dh buat alahai x seperti yg digambarkan.. senang jerrr… tp kene tahan sket fizikal tu yer pasal penat berdiri... kikiki. Resipi dr sepupu dak wahid… hehehe sedappp lembutttt…. Mkn laks masa cuaca panas2 n bahang2 pastu bubur kuar dr esbok… pergghhh…nyamannn ank tekak… Dgn ucapan 10Q… nk rasa mai rumah.. hehe



Bahan2nya:-
1 cawan tepung beras
3 cawan santan
Sedikit garam
1 sudu besar tpung jagung (optional) – nih bkn nk derhaka resipi yerrr, tp penah tnya kwn yg reti buat
Sedikit jus pandan / pandan paste (optional) – ni letak pasal dak wahid suka yg ader rasa pandan2 sket

Bhn2 kuah:-
1 ketul gula melaka – diracik hancur
2 mug air
1 inci kayu manis
1 kuntum bunga lawang
2 kuntum bunga cengkih
** Dimasak Kesemua hingga gula hancur n mendidih***

Cara2nya:-
1. Masukkan semua bahan2 sum sum kedlm periuk, masak dengan api sederhana, jgn berhenti mengacau dan kacau sehingga pekat dan berkilat.
2. Masukkan kedlm loyang atau remekin sejukkan. Siap

7 comments:

hana said...

anaaaaaaaaaaa... aku mmg tgh kelaparan nih! bak bubur tuh semangkuk cepatttttttt! ponat tak ilang lagik nih! adeeehhhhh!

princessharyati said...

ooOOOOOoo good idea bila2 yatt nk buat...

Aishah@Ariffin@Aqil said...

wah nampak sedap nih...

anawahid said...

hana -> alah sian nyer.. dh dpt cekelat dr bakal besan jepun tuh mkn jer la.... hahhaha

princessharyati -> buat jer la yatt senang jer...ngko kan rajin yattt bila2 bole kan.. hehe

Aishah -> a'ah ecahhh sedappp.. sejuk jer lalu kat tekak

Ana Ali said...

dah terasa-rasa kat tekak sum-sum ngan gual melaka..huhuhu

Jiya said...

tamo komenn.. dah basi nii!!

anawahid said...

Ana Ali -> Ana kalo nk buat sendirik yerrr....

Jiya -> malas nk ckppp terus bebikkk jiya jer....