Tuesday, February 10, 2009

Roti Aiskrim Goreng

Arini x berapa sihat laaa pulak n x keje hehehe… mc. Tgh hari x yah masak makn nasi ambeng hb tapau… sedappp… ptg2 dh nk masuk senja bahang kemain… cam sedap kalo dpt mkn eskrim… x kan nk melantak eskim jer lakkan… mesti nk kene yg bole mengenyangkan sket… buatlah Roti Aiskrim Goreng… seram gak masa memula nk goreng tuh… dh tekan2 n kelim2 bagai nk rak, takut masa goreng meleleh ker… Alhamdullilah… jadikkkk… hepiiii… yahoooo… thanks Puteri Nona, sedap sangatttt… garing n panas diluar, nyaman didalam… beerrrpppp… Alhamdulillah… sapa agaknya erkkk Puteri Nona nih, sapa tau angkat kaki n tangan 2-2 belah.. upah eskim yg belum goreng lg 2 bijik... kenyang tuh kalo mkn.. hehe… jom kita sport check sapakah gerangan Puteri Nona nih… hehehe… thanks ya Nona (y**t)… sedap bangettt..



Bahan-bahan:- ( 1 orang )
2 keping roti
aiskrim (sebarang jenama)
tepung jagung (dibancuh dgn air)
coklat chip

Cara-cara :-
1. Ambil 2 keping roti (yg selalu org buat sandwish tu) gelekkannya bagi leper dengan cawan ataupun pengelek. Kemudian letakkan sekeping roti di bawah dan sudukan 1 sudu aiskrim dan taburan coklat chip di atasnya, selepas itu tutupkannya dengan sekeping roti lagi yang telah di sapu dengan bancuhan tepung jagung di hujungnya, terapkannya pada bentuk bulat dan terus masukkan ke dalam peti ais selama 2-3 jam. Kemudian boleh di kuarkan dan di goreng dengan minyak yang penuh, angkat dan lap dengan tisu kedap minyak

12 comments:

nOOrsha said...

sodapyer.........baru smalam nengok kat dapur bujang dier wat aiskrim goreng...tapi kan kat dalam tu, aiskrim tu diapit ngan kek,pastu baru selimut ngan roti....errmmmm.....terliur da niii....

Jiya said...

aikkk kak ana.. tak ciat pon ada hati nak makan eskrim! ni dah salah disisi undang2 sakit. hahaha! tumpang makaaaaaaaaaaaaaaaaaannn!! akekeke! jiya dah lama tak makan eskrim goreng. 1st time makan eskrim goreng masa datang johor, king jiya bawa makan kat satu kedai eskrim goreng kat skudai plaza kalo tak silap. ada la 9 tahun lepas... hehehe! (jelin kat noorsha) lap air liur tu kak noorshaaa.. kang termasuk plak lam kidbod! hahaha

Rafizah Nordin said...

kitenye eskem goreng dah naik kejung kat dalam freezer tu... malas je nak p goreng padahal dah siap selimut bagai.tinggal nak goreng tu...

ela said...

sedapnya kak ana......nak gak 2 ketuiii....ke dah abissss??

hana said...

tekak aku terus terasa nk makan aiskrim sejuk2 nih! hahahahaa... bak mai 2 ketui! eh cair ke idak lepas goreng tuh? ke beku lagik cam aiskrim tuh? biasa makan ngan roti jerk! jakun dehhh slalu dengo tp tk penah makan! heeeeeeeeeee...

Noorma Ismail said...

Kawan kita pernah hidangkan aiskrim goreng ni masa pegi open house umah dia..masa tu dia tolong jualkan, 1 = rm1.80. Kecik jer, aku order tp sampai sekarang tak dapat lagi..tgk resepi Ana ni boleh ler buat sendiri..kan,kan.. thanks Ana

nOOrsha said...

kak fiza...kalo maleh nk goreng bak mai sini...kite tolong gorengkan n makankaaaannnn...muehheheeh....

anawahid said...

noorsha-> hehe.. mmg sedap noorsha, x susah pong..

jiya -> jiya pi sana ajak king ngko buat sesama x yah lg melantak kat skudai plaza jerkkk..

rafiza nordin -> fiza, sebelum kejung bertambah jd air batu.. pi kasi noorsha goreng.. hehe

ela -> ela yg 2 ketui pong dh licinnn... eskrim bnya lg.. nanti nk wat lg laaa.. hehe

haha -> buat je la hana oii.. senang bangeettt... x berapa cair.. sket2 jer... minyak kene panas betul greng sekejap jer.. 2-3 kali balik jer jgn goreng cam cekodok pisang... hehehe... insyaallah x berapa cairr.. yg buat cair kalo lama sangat nk snap gamboo.. huhuhu..

noorma -> hahaha.. kalo wat sendirikk puas bakan nk buh eskim bnyak pong x kisahhh.. muahahaha..

noorsha - tul tuh noorsha mintak jer ngan fiza drpd jd air batu kat esbok.. hehe

CatlinaFly said...

sedapnye...dulu mase belajar kat upm, time g pasar mlm je mesti beli aiskrim goreng!wajib..RM1.50 seketul..pastu mkn kat tepi motor (kalau wat balik, nanti dah lembik eskrimnye..)..fuh kenangan betul..

inahar ali said...

salam ana..eskrem akak bnyk agi kt umah..meh amik tolong gorengkan sekali..hehe!

princessharyati said...

ada hadiah tak kalu teka sapa puteri nona tu ..kuikuikuuii.. smlm mkn aiskrim gak kita ni serupa..

anawahid said...

Catlina -> hehe cat buat la senang jerr.. nanti kalo x sempat mkn bb kuar ngencesss jer air liur dia hehehe.

inahar ali -> kak, akak hantar la kalo berani eskim akak tuh... kalo x cair... ana watkan.. kikiki

princessharyati-> yatt.. hang berkecuali... rayuan tidak dilayannn.. ehehe