Saturday, February 7, 2009

Kek Pisang Bercoklat

Hari ni kek pisang lg, tp kek pisang cekelat... pisang bnyak lg nih... huehuehue... kali nih try kek pisang Kak Nor pulak, x puas mkn masa jumpa dia aritu... ehehe... malu2 kunun... Mekasih kak sudi share resipi kek pisang cekelat idea along akak tuh... pesan ngan along, akak ana dh pass wat kek pisang nihhh... pssttt kak, mesti menyampah dak ika kalo baca statement ana nih.. huahuahua... Kak 5 bintang kak ana bg... dpt2 kalo mkn masa suam2 masa cekelat cair lg tuh... Isnin mmg kene buat lg pasal nk bg sepupu dak wahid yg bg pisang nk dkt 1 tandan tuh... thanks kak ana C&P jugak resipinyer...



Bahan-bahan ( saiz loyang 9" x 9" )

250gm mentega/marjerin
3/4 cawan gula caster
2 cawan tepung naik sendiri
5 biji telur gred A
1 cawan pisang yg dilecek
1/2 sudu teh soda bikarbonat
1 sudu teh esen vanila
150gm coklat masakan - diparut menggunakan pengupas kulit ubi kentang atau boleh juga dicincang



Cara-cara :-
1. Panaskan oven 180C. Griskan loyang dengan mentega/marjerin dan taburkan tepung.
2. Ayak tepung. Sekiranya tiada tepung naik sendiri boleh juga diguna tepung gandum biasa dan tambahkan 1 sudu teh baking powder.
3. Masukkan soda bikarbonat ke dalam pisang yg telah dilecek dan gaul sebati. Saya hanya menggunakan 1/2 sudu teh soda bikarbonat supaya kek tidak terasa pahit.
4. Pukul mentega hingga putih dan masukkan gula. Pukul lagi hingga kembang dan gula hancur.
5. Masukkan telur sebiji demi sebiji sambil terus memukul hingga habis dan sehingga adunan betul2 kembang. Masukkan esen vanila dan pisang lecek. Pukul hingga sebati.
6. Masukkan tepung sedikit demi sedikit hingga habis dgn kaedah kaup balik.
7. Masukkan coklat yg telah diparut dan gaul tapi jgn terlebih gaul nanti coklatnya menjadi hancur.
8. Masukkan ke dalam loyang dan bakarlah hingga masak, lebih kurang 45 minit.
9. Kek pisang ini lebih sedap dimakan ketika masih suam2 panas kerana masa tu coklatnya masih lg cair dan bahagian tepi/atas kek agak rangup
10. Selamat mencuba..

6 comments:

ela said...

wahhh menariknya.......yg english style pun lum try ni...kuar yg lain lak..rajinnya kakak ku ini....bes la kalau berjiran ek? hihihihhh

Noorma Ismail said...

Ana ni memang rajin yer wat kek, aku tengok umah ko ni ader jer kek..gamaknya kalo berjiran dengan ko mesti kenyang kan....

nurhuda_cahayapetunjuk said...

assalamualaikum..

akak..mohon copy resepinya ya..wahh bestnya..;)

Aishah@Ariffin@Aqil said...

wahhh...nampak sodap nye...lagi2 lak nampak naik elok je tu..kalu aishah sure dah merekah seribu...adehh..

Jiya said...

nyaris2 nak jadik kek pisang keling. tu sipi2 dah tu. akekekeke! kak nak pisangggggggggggg!! posssssssssssssssss!! akekekeke!

anawahid said...

ela n noorma -> rajin mendanyerr..apa nk buat stok pisang bnyak lg, meh le pindah seblh umah bnyak kosong lg nih..ekeke

Huda -> amik la hudaaa... buat yerrr... rugi kalo x cuba..

Aishah -> ecahhh... compom jadik kalo buat jgn takut merekah... kalo x nk oven jgn panas sangat...

jiya -> apa nk buat jiya, taik kamben jiya bulat2... pasai kelin jiya dh sumpah kak tuh.. tu la jadiknyerr... muhahhaha